Παγίδα Μητσοτάκη σε Καραμανλή

Παγίδα Μητσοτάκη σε Καραμανλή

Ο πρόεδρος της ΝΔ και οι στενοί συνεργάτες του στήνουν δόκανα για να πιάσουν τους μη αρεστούς και τους αντιφρονούντες.

Ξεχωριστή θέση στο μακιαβελικής εμπνεύσεως σχέδιο Μητσοτάκη έχουν ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη. Με τη δεύτερη πάντως φαίνεται ότι τα πράγματα έχουν δρομολογηθεί καθώς η πρώην υπουργός και αδελφή του Κυριάκου Μητσοτάκη ετοιμάζεται να «μετακομίσει» για χάρη του γιου της Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος θα είναι υποψήφιος για τη δημαρχία της Αθήνας, στα Χανιά. Με τον Καραμανλή όμως τα πράγματα είναι όχι απλώς δύσκολα, αλλά μπορεί στο τέλος η προσπάθεια εξοστρακισμού των λεγόμενων καραμανλικών να γυρίσει μπούμερανγκ.

Στο στόχαστρο ο νεαρός γόνος

Το τελευταίο διάστημα η ομάδα Μητσοτάκη προσπαθεί, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, να πείσει τον βουλευτή Σερρών Κώστα Καραμανλή να… μετακομίσει από το κοινοβούλιο στο κόμμα. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε προ διμήνου από τον νεαρό Καραμανλή να είναι ο επόμενος γραμματέας της ΝΔ που θα προκύψει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, από το συνέδριο του κόμματος το οποίο είναι προγραμματισμένο για τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο «γαλάζιος» βουλευτής αρνήθηκε ευγενικά την «τιμητική» πρόταση του Κυρ. Μητσοτάκη, με το επιχείρημα ότι δεν είναι έτοιμος γι’ αυτό βήμα, καθώς και ότι το κόμμα πρέπει να το αναλάβει κάποιο έμπειρο στέλεχος της παράταξης. Ο πρόεδρος της ΝΔ του ζήτησε να το ξανασκεφτεί και να το συζητήσουν ξανά το φθινόπωρο. Ο ίδιος ωστόσο επιμένει στην αρχική του άρνηση και όπως λέει σε συνομιλητές του «δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να γίνει γραμματέας της ΝΔ». Τη θέση του μετέφερε προ ημερών σε στενό συνεργάτη του προέδρου της ΝΔ και όπως τονίζει, «για μένα έχει κλείσει το θέμα».

Πάντως ερωτήματα προκαλεί η σπουδή του Μητσοτάκη και της στενής ομάδας του να στείλουν τον βουλευτή Σερρών στο κόμμα. Σε επικοινωνία που είχαμε με πρώην υπουργό της ΝΔ επί διακυβέρνησης Κ. Καραμανλή, μας εξήγησε ότι μόνο αθώα δεν είναι αυτή η πρόταση. «Πηγαίνοντας ο Καραμανλής σε ένα κόμμα που βρίσκεται στα χειρότερά του (υπέρογκα χρέη, μεγάλα οργανωτικά προβλήματα και με τις περισσότερες τοπικές οργανώσεις να φυτοζωούν) το μόνο που θα καταφέρει είναι να ανακυκλώσει τη μιζέρια: οικονομική και οργανωτική» τόνισε με νόημα. Η δεύτερη όμως και πιο σοβαρή παγίδα, πρόσθεσε ο πρώην υπουργός, είναι ότι εφόσον η ΝΔ γίνει κυβέρνηση και με τον νεαρό Καραμανλή εκτός παιχνιδιού, μένει κενή μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο που θα σχηματίσει.

Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής Σερρών είναι σήμερα τομεάρχης υποδομών στο κόμμα της ΝΔ και αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι στην περίπτωση που το κόμμα τους γίνει κυβέρνηση, ο Μητσοτάκης δύσκολα θα αρνηθεί να του δώσει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι ο Αχιλλέας Καραμανλής, πατέρας του Κώστα, διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων (από το 1975 έως το 1981) και υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων από τον Αύγουστο του 1991 έως τον Οκτώβριο του 1993. Οπότε θεωρείται απολύτως φυσιολογικό για την οικογένεια Καραμανλή να αναλάβει το συγκεκριμένο υπουργείο ο νεότερος Καραμανλής, με δεδομένο μάλιστα ότι και ο ιδρυτής της παράταξης και θείος του είχε θητεύσει και στο τότε υπουργείο Δημοσίων Εργων και στο υπουργείο Συγκοινωνιών, θέσεις που εκτόξευσαν τη δημοφιλία του.

Προγραφές καραμανλικών

Την πρόταση… υποβάθμισής του διά της αναβαθμίσεως ο νεαρός βουλευτής Σερρών την κουβέντιασε και με τον ένοικο της Ραφήνας Κώστα Καραμανλή. Από τις πληροφορίες που καταφέραμε να συλλέξουμε προκύπτει αφενός η δυσφορία του τέως πρωθυπουργού για τα «μητσοτακικά κολπάκια», αφετέρου η απόφασή του να ακυρώσει στην πράξη τη λίστα προγραφών για καραμανλικά στελέχη που έχουν συντάξει ο Κυρ. Μητσοτάκης και η ομάδα του.

Μάλιστα λέγεται ότι στο σύντομο τετ α τετ που είχε ο Καραμανλής με τον Μητσοτάκη το περασμένο Σάββατο μετά τη ΔΕΘ, του ζήτησε σε αυστηρό ύφος να σταματήσουν οι επιχειρήσεις «καρατόμησης» βουλευτών και στελεχών από την ηγετική ομάδα της ΝΔ. Επίσης φέρεται να του εξέφρασε και τη βαθιά ενόχλησή του για κάποια «προσβλητικά δημοσιεύματα» εναντίον του από μέσα ενημέρωσης φιλικά προσκείμενα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ τον διαβεβαίωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν έχει καμία ανάμειξη σχετικά με τα επίμαχα δημοσιεύματα, ενώ η θέση του για τον διωγμό των καραμανλικών στελεχών ήταν «ήξεις αφήξεις» σύμφωνα με συνομιλητή του τέως πρωθυπουργού.

Έμπειρο και μετριοπαθές στέλεχος της κεντροδεξιάς έλεγε τις προάλλες στο εντευκτήριο της Βουλής ότι όποιος μέσα στη ΝΔ δεν γνωρίζει ότι «η ΝΔ είναι καραμανλική και μόνο καραμανλική» είναι μάλλον σε… άλλο κόμμα. Συμπερασματικά, αυτό που λένε οι παροικούντες τη… γαλάζια Ιερουσαλήμ είναι ότι σημασία δεν έχει ποιος είναι κατά καιρούς πρόεδρος της ΝΔ, αλλά ποιος έχει τα κλειδιά του κόμματος, υπονοώντας πως «ιδιοκτήτες του κόμματος» είναι οι καραμανλικοί. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter