Παγίδα θανάτου για τις αρκούδες το «Κλειδί» Αμυνταίου

Παγίδα θανάτου για τις αρκούδες το «Κλειδί» Αμυνταίου

Παγίδα θανάτου για τις αρκούδες είναι η τοποθεσία «Κλειδί» Αμυνταίου, στο εθνικό δίκτυο Φλώρινας-Θεσσαλονίκης, καθώς μέσα σε 14 χρόνια, 13 αρκούδες έχουν χάσει τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα που σημειώθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο.

Το τελευταίο ατύχημα με θύμα αρκούδα έγινε πριν από λίγες μέρες, όταν οδηγός οχήματος χτύπησε και σκότωσε ακαριαία μεγαλόσωμο ζώο, περίπου τριών ετών και βάρους 130 κιλών. Ο οδηγός, ο οποίος δεν τραυματίστηκε, παρέμεινε στο σημείο και κάλεσε την τροχαία, ενώ οι περιβαλλοντικές οργανώσεις «Αρκτούρος» και «Καλλιστώ» ενημερώθηκαν από τη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας και έσπευσαν στο σημείο μαζί με εκπρόσωπους του Δασαρχείου.

Το πρόβλημα στο Κλειδί έχει αναδειχθεί από το 2012, μέσω ερευνητικού προγράμματος του «Αρκτούρου» για την προστασία της καφέ αρκούδας και του οικοσυστήματός της, στο πλαίσιο του οποίου τοποθετήθηκαν πινακίδες προειδοποίησης, ειδικοί ανακλαστήρες και υλοποιήθηκε επιστημονική μελέτη με αντικείμενο τη γενετική ροή των αρκούδων στην περιοχή. Επιπλέον, είχε πραγματοποιηθεί και σύσκεψη εργασίας με την Εγνατία ΑΕ, με αντικείμενο την αντιμετώπιση των τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες στην περιοχή και την καινούρια χάραξη της οδού.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του έργου LIFE AMΥbear «Βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης του ανθρώπου και της αρκούδας στο δήμο Αμυνταίου» κι έπειτα από εισήγηση της Καλλιστώς, εγκρίθηκε η εγκατάσταση μέσα στο 2018 επιπλέον ειδικής σήμανσης και προειδοποιητικών πινακίδων για τους οδηγούς στα πιο επικίνδυνα τμήματα του εθνικού και επαρχιακού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, με έμφαση στον δήμο Αμυνταίου.

Ωστόσο, παρόλο που είναι γνωστό ότι η περιοχή αποτελεί σημαντικό φυσικό πέρασμα για την άγρια ζωή, το συγκεκριμένο τμήμα της νέας εθνικής οδού εξακολουθεί να παραμένει αθωράκιστο και πολλοί οδηγοί συνεχίζουν να κινούνται με μεγάλες ταχύτητες, αυξάνοντας τις πιθανότητες ενός δυστυχήματος.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις απευθύνουν για μία ακόμη φορά, έκκληση για τη λήψη μέτρων που θα περιορίσουν τις πιθανότητες ενός νέου τροχαίου ζητώντας, από την Τροχαία Φλώρινας και την ΠΕ Φλώρινας, την εγκατάσταση συστήματος πινακίδων και φωτεινής σηματοδότησης για την προειδοποίηση των οδηγών για τήρηση ορίου ταχύτητας, τακτικό έλεγχο της ταχύτητας των διερχόμενων οχημάτων ή την εγκατάσταση ενός ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου και την επιβολή των κυρώσεων που ορίζει ο νόμος, για όσους οδηγούς δεν τηρούν το όριο ταχύτητας. Τέλος, ζητούν από τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής του Κλειδιού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά κατά τους φθινοπωρινούς μήνες όπου παρατηρείται μεγαλύτερη κινητικότητα από τις αρκούδες και να τηρούν πάντα το όριο ταχύτητας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter