“Παγώνουν” προσωρινά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

“Παγώνουν” προσωρινά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Η διαδικασία εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έχει προσωρινά «παγώσει», διαμήνυσε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), απαντώντας στο Bloomberg, απόρροια των παροχών του Έλληνα πρωθυπουργού. “Συνιστούμε ψυχραιμία”, σχολίασε η κυβέρνηση.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ESM, έρχεται ως αποτέλεσμα των εξαγγελιών του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για τις παροχές σε χαμηλοσυνταξιούχους και κατοίκους του Αιγαίου.

«Έως ότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των παροχών από τους θεσμούς, οι διαδικασίες για την υλοποίηση των σχετικών μέτρων έχουν “παγώσει”» έσπευσε να εξηγήσει ο εκπρόσωπος του ESM. «Το διοικητικό συμβούλιο θα αναλύσει την εκτίμηση των θεσμών και θα αποφασίσει για το πώς θα συνεχίσει» πρόσθεσε.

Το Bloomberg επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι η εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης προϋποθέτουν μία σειρά αποφάσεων από τον ESM και τον EFSF. Σημειώνεται ότι νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ζήτησε από τους θεσμούς «να αξιολογήσουν εάν τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, συμφωνούν με τις επιταγές του προγράμματος βοήθειας».

Μάλιστα, ανέφερε πως το Βερολίνο αναμένει «γρήγορη απάντηση επί του θέματος ώστε να μην καθυστερήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος». Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε ότι η συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα προχωράει με βάση του κανόνες του ESM.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, είχε υποστηρίξει ότι τα πρώτα μέτρα για το χρέος θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή εντός του Ιανουαρίου.

“Συνιστούμε ψυχραιμία”, σχολίασε η κυβέρνηση

Συνιστούμε ψυχραιμία, σχολίασαν κυβερνητικές πηγές με αφορμή το «πάγωμα» της διαδικασίας εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τον ESM, αλλά και τις αναφορές του εκπροσώπου του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, βάσει των οποίων οι εξαγγελίες Τσίπρα φαίνεται να είναι εκτός του πλαισίου των συμφωνηθέντων.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter