Παιδιά και γονείς σε εξορμήσεις στη φύση

Παιδιά και γονείς σε εξορμήσεις στη φύση

Η άνοιξη είναι η κατάλληλη εποχή για να αποδράσετε έστω για λίγες ώρες από τις πόλεις, τα παιδιά σας να κερδίσουν βιωματικές εμπειρίες που μόνο η φύση μπορεί να τους προσφέρει και εσείς να χαλαρώσετε μακριά από το άγχος της καθημερινότητας. 

Πολλά και ενδιαφέροντα θεματικά πάρκα διοργανώνουν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ώστε να έρθουν σε άμεση επαφή με τη φύση και τις εργασίες που σχετίζονται με αυτήν.

Στο Περιβόλι στη Βάρη τα παιδιά σας θα λάβουν πολλά ερεθίσματα και θα νιώσουν ένα με τη φύση. Το πρόγραμμα «Φυσικό παιχνίδι» απευθύνεται σε παιδιά κάθε ηλικίας και περιλαμβάνει φύτευση λαχανικών, φρούτων και λουλουδιών, υπαίθρια μαγειρική, κατασκευή σκηνών και φωλιών με φυσικά υλικά. Οι «Μικροί κηπουροί» (4-10 χρόνων) με την καθοδήγηση ειδικών γνωρίζουν από κοντά τη διαδικασία καλλιέργειας της τροφής –από τον σπόρο έως το πιάτο τους– και καλλιεργούν τον δικό τους λαχανόκηπο. Οι «Μικροί εξερευνητές» (3-10 χρόνων) τρέχουν, λερώνονται, εξερευνούν, δημιουργούν. Οι παρεμβάσεις από τον εμψυχωτή είναι ελάχιστες και μοναδικό στόχο έχουν να προσφέρουν ερεθίσματα στα παιδιά για να εμπλουτίσουν το παιχνίδι τους. Το πρωί των Σαββατοκύριακων μπορείτε να διαλέξετε τα αυγά σας από το «Κοτοτρακτέρ» και να απολαύσετε τη σκιά των πεύκων δίπλα στη λίμνη (www.perivolivari.gr).

Το Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα στην Καλαμάτα προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά με τίτλο «Ο πολιτισμός της καλλιέργειας» και περιλαμβάνει ενότητες όπως: παραδοσιακή και φυσική καλλιέργεια, δημιουργία αειφορικού κήπου, τράπεζα παραδοσιακών σπόρων, μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, κομποστοποίηση, δημιουργική επανάχρηση, ιδιοκατασκευές από άχρηστα υλικά, ανάγνωση και χρήση των θεραπευτικών βοτάνων και δημιουργία φυτικών προϊόντων. Τις Κυριακές μπορείτε να επισκεφτείτε το πάρκο για ελεύθερο αλλά και θεματικό παιχνίδι, ενώ έχετε τη δυνατότητα να ακολουθήσετε τα παιδιά στις δραστηριότητες ή να χαλαρώσετε κάτω από τα δέντρα ή ακόμη να οργανώσετε το δικό σας πικνίκ (facebook.com/farmafifapermaculture).

Το Anel Μέλι Park στη Θεσσαλονίκη είναι το πρώτο πάρκο μελισσοτουρισμού και μελισσοθεραπείας στην Ελλάδα. Τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν με ασφάλεια τις μέλισσες να εκτελούν τις εργασίες τους από τις κυψέλες παρατήρησης, να ανακαλύψουν τα μυστικά του πάρκου και να επισκεφτούν το σπίτι μελισσοθεραπείας. Για τα παιδιά 3-18 χρόνων το πρόγραμμα περιλαμβάνει: περιήγηση με μελισσοκόμο στο πάρκο, «αρωματογνωσία» με τα μελισσοτροφικά φυτά, επίδειξη συλλογής προϊόντων μέλισσας, παρασκευή κεριού και ζωγραφική και για το τέλος κέρασμα γιαουρτιού με μέλι (honeypark.gr).

Το Πολιτιστικό Πάρκο είναι ένας καταπράσινος χώρος 25.000 τ.μ. στην Κερατέα. Μέσα στο πάρκο εδρεύει το υπαίθριο Μουσείο Ελληνικής Λαογραφίας, διαμορφωμένο σαν παραδοσιακό χωριό, όπου αναβιώνονται εργαστήρια παλιών επαγγελμάτων. Στα περίχωρα του πάρκου τα παιδιά γνωρίζουν σπάνιες μονάδες οινοποίησης, ελαιώνες και παραδοσιακές μονάδες εξαγωγής ελαιολάδου, σιτοβολώνες, αλώνια, τον αρχοντικό νερόμυλο, τον θολωτό ξυλόφουρνο, βοτανόκηπους και πλήθος εκθεμάτων που αναδεικνύουν τα σιτηρά και την παραγωγή ψωμιού. Μια έμπειρη ομάδα εκπαιδευτών-εμψυχωτών μεταφέρει τη γνώση με ποικίλα βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Επιπλέον φιλοξενείται έκθεση με εντυπωσιακά ομοιώματα δεινοσαύρων (www.politistikoparko.com).

Στο Ελπιδοχώρι στην Αργολίδα οι γονείς μπορούν να περάσουν ένα ολόκληρο «Ελπιδο-Σαββατοκύριακo» μαζί με τα παιδιά τους (4-6 χρόνων) σε ένα κτήμα 31 στρεμμάτων με αιωνόβιες ελιές, οπωροφόρα δένδρα, πανάρχαια διατηρητέα πουρνάρια καθώς και μια βελανιδιά 400 ετών. Τα παιδιά θα διασκεδάσουν φτιάχνοντας φυτώριο, συνθέτοντας σπείρα από βότανα, ζωγραφίζοντας τους τοίχους, υφαίνοντας στον αργαλειό ή παίζοντας ομαδικά παιχνίδια. Συμβουλευτική για γονείς, παιχνίδια αυτογνωσίας για τα παιδιά – επίσης στους γονείς παρέχεται η δυνατότητα να απασχοληθούν με παιχνίδια αναζήτησης, συναισθηματικής ενδυνάμωσης και προσωπικής ανάπτυξης. Η διαμονή γίνεται σε σκηνή ή στο κατασκευασμένο από αχυρόμπαλες, πηλό και ξύλο καταφύγιο (elpidohori.gr).

Λίγο έξω από το Κορωπί θα βρείτε ένα πάρκο αφιερωμένο στο συμπαθέστατο τετράποδο, το γαϊδουράκι. Στη Γαϊδουροχώρα τα παιδιά μέσα από μια διαδραστική ξενάγηση θα μάθουν τα πάντα για τη φυσιολογία, τις ανάγκες, την ιστορία του ζώου, ενώ θα γνωρίσουν από κοντά γαϊδουράκια και τον διαφορετικό χαρακτήρα τους. Έπειτα περνούν στη βασική φροντίδα του: πώς του φοράμε καπίστρι, πώς χρησιμοποιούμε το ξυστρί, πώς το βουρτσίζουμε, πώς καθαρίζουμε τις οπλές, πώς ελέγχουμε την υγεία του. Μετά μπορούν να δοκιμάσουν να τα οδηγήσουν με το σχοινί, κάνοντας σλάλομ ή περνώντας εμπόδια. Όλη η οικογένεια (με παιδιά 5+) μπορεί να κάνει βόλτα δίπλα (και όχι επάνω, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του πάρκου) στα γαϊδούρια και πικνίκ στο κοντινό δάσος. Στο πάρκο υπάρχουν επίσης λίμνη με πάπιες, κοτέτσι, αχυρώνας, στάβλοι των γαϊδουριών, γυμναστήριο των ζώων και πολλά άλλα (gaidourohora.gr).

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter