Πακιστάν: Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας μετά την πολύνεκρη επίθεση στο ναό

Πακιστάν: Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας μετά την πολύνεκρη επίθεση στο ναό

Το Πακιστάν ενίσχυσε σήμερα τα μέτρα ασφαλείας, μία ημέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας εναντίον ενός ναού της μειονότητας των σούφι που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 70 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων παιδιά.

Η επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, σημειώθηκε στον ναό Λαλ Σάχμπαζ Καλάνταρ που είναι αφιερωμένος σε έναν άγιο των σούφι του 13ου αιώνα και βρίσκεται στην πόλη Σέχουαν, περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Καράτσι, στο νότιο Πακιστάν.

Ένας καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε μεταξύ εκατοντάδων πιστών στον ναό αυτό, ο οποίος ήταν γεμάτος καθώς χθες ήταν για τους σούφι μια ημέρα αφιερωμένη στην προσευχή. Τουλάχιστον 20 παιδιά είναι μεταξύ των νεκρών, σύμφωνα με τον επικεφαλής της υγειονομικής μονάδας της Σέχουαν, τον Μόιν Ουντίν Σιντίκι.

Ο προσωρινός απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 70 νεκρούς και 250 τραυματίες, εκ των οποίων οι 40 είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

«Οι ομοσπονδιακές και περιφερειακές δυνάμεις ασφαλείας και η αστυνομία εξαπέλυσαν τα ξημερώματα μια επιχείρηση σε ολόκληρη τη χώρα και πολλοί ύποπτοι έχουν συλληφθεί σε πολλές πόλεις» δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Η επιχείρηση αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε ο ίδιος.

Τουλάχιστον «18 τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στις επιχειρήσεις που διεξήχθησαν στην επαρχία Σιντ, σύμφωνα με τις στρατιωτικές δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών του Πακιστάν. Δεκατρείς ακόμη σκοτώθηκαν στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση της Πεσάβαρ.

Ο Άσιφ Γάφουρ, εκπρόσωπος του στρατού, εκτίμησε ότι οι πρόσφατες επιθέσεις εξαπολύθηκαν από αντάρτες που έχουν καταφύγει στο γειτονικό Αφγανιστάν, ενώ ανακοίνωσε ότι η αφγανική κυβέρνηση θα πρέπει να ενεργήσει άμεσα για να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό και να παραδώσει «τους 76 τρομοκράτες που κρύβονται στο Αφγανιστάν».

Εξάλλου ο στρατός ανακοίνωσε ότι έχει «κλείσει» τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Το Πακιστάν κατηγορεί συχνά το Αφγανιστάν ότι στο έδαφός του υπάρχουν καταφύγια εξτρεμιστών, που ευθύνονται για πολλές ωμότητες, και τούμπαλιν.

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών έχει οξυνθεί μετά την επίθεση που σημειώθηκε χθες, έπειτα από μια ιδιαίτερα αιματηρή εβδομάδα για το Πακιστάν, στη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν πολλές επιθέσεις αυτοκτονίας, προφανώς συντονισμένες, από το Κίνημα των Πακιστανών Ταλιμπάν σε πολλές πόλεις, μεταξύ αυτών και η πολιτιστική πρωτεύουσα Λαχόρη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter