ΠΑΜΑΚ: Φοιτητές κλήθηκαν να ορκιστούν στην Αριστεία – Βιτριολική απάντηση από το υπ. Παιδείας με επίθεση στον Πρύτανη

ΠΑΜΑΚ: Φοιτητές κλήθηκαν να ορκιστούν στην Αριστεία – Βιτριολική απάντηση από το υπ. Παιδείας με επίθεση στον Πρύτανη

Να ορκιστούν στην Αριστεία φέρονται να κλήθηκαν οι πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στους οποίους, στην καθιερωμένη τελετή υποδοχής, διανεμήθηκε το ακόλουθο κείμενο:

«Εμείς οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς ξεκινάμε τις σπουδές μας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνδράμουμε στη γνώση θα διατηρήσουμε τις αξίες του Παεπιστημίου και θα υιοθετήσουμε τη νοοτροπία της αριστείας μέσα από τη μελέτη και την έρευνα.

»Εμείς οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διαβεβαιώνουμε ότι θα φροντίσουμε να δρούμε μέσα κι έξω από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με αξιοπρέπεια ήθος και θα συμβάλουμε στη διατήρηση ενός περιβάλλοντος ποιότητας, ελευθερίας, δημοκρατίας, αξιοκρατίας και προσωπικής ανάπτυξης».

Παράλληλα ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου, στην ίδια τελετή, τάχθηκε υπέρ της επιβολής ενός «τέλους εγγραφής» της τάξεως των «50-100 ευρώ» καθώς, σύμφωνα με τη λογική του, η καταβολή διδάκτρων θα κάνει τους φοιτητές πιο… υπεύθυνους στη διαχείριση των εγκαταστάσεων της σχολής.

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είχε έρθει πρόσφατα στο προσκήνιο, όταν δημοσιοποιήθηκε βίντεο που κατέγραφε την προσβλητική συμπεριφορά του Πρύτανη, Αχιλλέα Ζαπράνη, προς φοιτητές που διαμαρτύρονταν για προβλήματα στη σίτιση. Συγκεκριμένα, απευθυνόμενος σε φοιτήτρια που του εξηγούσε ότι το μόνο που ζητάει είναι να φάει δωρεάν, κούνησε επιδεικτικά προς το μέρος της το πορτοφόλι του λέγοντάς της «να, πάρε να φας».

Απαντώντας σε όλα τα παραπάνω, σε μία «βιτριολική» ανακοίνωση το υπουργείο Παιδείας αναφέρει:

Προτείνουμε ο κ. πρύτανης να διαβάσει ενώπιον των φοιτητών το εξής κείμενο:

Δεν θα χρησιμοποιώ εμπρηστικές εκφράσεις στις συνεντεύξεις μου, μιας και η ελληνική γλώσσα διαθέτει λεξικό πλούτο ώστε να μπορώ να εκφράζομαι με ευπρέπεια.

Δεν θα στέλνω επιστολές στους συναδέλφους μου πρυτάνεις που με γελοιοποιούν, μιας και η αυτογελοιοποίησή μου αντανακλάται και στο Πανεπιστήμιό μου.

Δεν θα διδάσκω σε εννέα μεταπτυχιακά, μιας και δεν είναι σωστό να διπλασιάζω τον μισθό μου σε βάρος νέων επιστημόνων.

Δεν θα απειλώ ότι θα κλείσω τα μεταπτυχιακά προγράμματα, μιας και η ίδρυση και λειτουργία τους δεν εξαρτάται από εμένα προσωπικά αλλά είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαδικασιών.

Δεν θα καλώ κάθε λίγο την αστυνομία στο Πανεπιστήμιο, μιας και η Δημοκρατία παρέχει πολλούς τρόπους να επιλύει διαφορές.

Και τέλος, δεν θα ζητήσω από τους φοιτητές και φοιτήτριες να διαβάζουν κείμενα που τους στέλνω, μιας και η αρλουμπολογία πρέπει να έχει όρια.

Ως προς την πρόταση του αντιπρύτανη κ. Σαρτζετάκη, να επιβληθούν τέλη εγγραφής στους φοιτητές του ΠΑ.ΜΑΚ., η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι μόνο μία: Αυτά κύριε αντιπρύτανη, όταν ανοίξετε δικό σας «μαγαζί».

Μιλώντας πάντως στην Εφημερίδα των Συντακτών ο πρύτανης Αχιλλέας Ζαπράνης υποστήριξε ότι «δεν επρόκειτο για όρκο αλλά για ένα απλό κείμενο αρχών με το οποίο δεν είναι υποχρεωτικό να συμφωνούν ή να το υιοθετήσουν».

Στην αρχική καταγγελία της η ΑΕΠ ΕΑΑΚ ανέφερε τα εξής:

Η κατασταση έχει ξεφύγει! Ο Ζαπρανης μοιρασε στους πρωτοετείς όρκο…αριστείας!

Αυτην την “διαβεβαιωση” καλεσε τους πρωτοετείς να τηρήσουν στην τελετη υποδοχης τους ο Πρυτανης του ΠΑΜΑΚ Αχιλλεας Ζαπρανης, μοιραζοντας τους το συγκεκριμένο όρκο την Πέμπτη 2/11!!

Με ποιο δικαίωμα καλεί τους πρωτοετείς να ταυτιστούν με τα ιδεολογηματα του; Η κατάσταση στο ΠΑΜΑΚ εχει ξεφύγει. Το Υπουργείο πρέπει να πάρει θέση άμεσα. Ο Αχιλλεας Ζαπρανης εχει ξεπεράσει καθε ακαδημαϊκό και θεσμικό ρόλο. Η θητεία αυτου του Πρυτανικου Συμβουλίου και του ιδιου είναι πια επικίνδυνη για τις σπουδες μας. Δεν παίρνουν κάρτα σίτισης καν όλοι οι τυπικα δικαιούχοι, δε χωραμε στα αμφιθέατρα, κόβονται χωρίς κανένα σοβαρό επιχείρημα οι πτυχιακές εξεταστικές στο ενα τμημα μετά το άλλο και αυτός κάνει ιδεολογικά και πολιτικά παιχνίδια.

Κυριε Ζαπρανη το πανεπιστήμιο δεν είναι ιδιοκτησία σας, ούτε φυσική ούτε ιδεολογικη. Ειστε Πρύτανης όλων των φοιτητών και όχι Πρύτανης των ψηφοφόρων του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Απο εδω και πέρα μονο μας κριτηριο τα πεπραγμένα σας στα ζητηματα που καινε. Θα αποφασίσει άμεσα, δημόσια και γραπτά η Σύγκλητος οτι διαφωνεί με την επιβολή οποιοδηποτε τελους εγγραφής; Θα εξασφαλιστει η πτυχιακή εξεταστικη; Θα απαιτηθεί η άμεση κρατικη χρηματοδοτηση;

Ως τοτε καλούμε τους φοιτητές, τους γονείς και τους καθηγητές μας να κλείσουν τα αυτιά τους στις ύβρεις και στην τεχνητή βεντέτα που ανοίγει ο Πρύτανης μαζί μας. Είναι φανερός ο πανικός του από την ολοένα και μεγαλύτερη αρνητική δημοσιότητα που λαμβάνει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter