Παναγιώτης Ψωμιάδης: Στο σκαμνί ο… Ζορό της Δεξιάς

Παναγιώτης Ψωμιάδης: Στο σκαμνί ο… Ζορό της Δεξιάς

Στο σκαμνί για την υπόθεση με τα «αμαρτωλά 45άρια» αναμένεται να καθίσουν στις 21 Ιανουαρίου 2019 ο Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο αδερφός του Διονύσης.

 Πρόκειται για 456 έργα της πρώην Νομαρχίας Θεσσαλονίκης την περίοδο της παντοδυναμίας του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Πρόκειται για έργα τα οποία φέρονται να κατατμήθηκαν μέχρι το ποσό των 45.000 ευρώ έκαστο προκειμένου να ανατεθούν με απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους της περιοχής, δηλαδή στην ουσία μεγαλύτερα έργα έσπαγαν σε μικρότερα για να αποφεύγεται η διενέργεια διαγωνισμού. Το εντυπωσιακό είναι ότι παρά το γεγονός ότι ο κ. Ψωμιάδης θα καθίσει στο εδώλιο ως κατηγορούμενος, φέρεται να ενδιαφέρεται να κατέβει ως υποψήφιος για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

H υπόθεση με τα 45άρια έχει απασχολήσει τη Δικαιοσύνη από το 2010 και αφορά έργα που ανατέθηκαν τη χρονική περίοδο 2005-10, όπως είχε αποκαλύψει σε δημοσίευμα το περιοδικό Hot Doc στις 31 Μαρτίου 2016, με τη ζημία του ελληνικού δημοσίου να ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ. Δεύτερο σκέλος της ίδιας δικογραφίας έχει να κάνει με συμβάσεις έργου που υπογράφηκαν το διάστημα 2007-09 στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης με εργαζόμενους που φαίνεται ότι απασχολήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες απ’ αυτές για τις οποίες προσλήφθηκαν. Η ζημιά εδώ για το δημόσιο φαίνεται ότι αποτιμάται μεγαλύτερη από 1 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο η υπόθεση για πρώτη φορά θα φτάσει στο ακροατήριο τον ερχόμενο Γενάρη, με τους αδερφούς Ψωμιάδη και ακόμη έξι πρόσωπα να κάθονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 419/2017 απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης. Χρειάστηκαν δηλαδή εννέα χρόνια ερευνών από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και τη Δικαιοσύνη για να φτάσει η υπόθεση Ψωμιάδη στο δικαστήριο, όταν για πιο απλές υποθέσεις φυσικών προσώπων, όπως είναι οι οφειλές στο δημόσιο, η παραπομπή σε δίκη γίνεται με ταχύτατες διαδικασίες.

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν κατά περίπτωση τις πράξεις της απιστίας στην υπηρεσία, της ηθικής αυτουργίας στην απιστία και της ψευδούς βεβαίωσης, αδικήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος. Επίσης, όπως προκύπτει από το ίδιο βούλευμα, οι εφέτες έκριναν ότι πρέπει να επιβληθεί χρηματική εγγυοδοσία ύψους 100.000 ευρώ τόσο στον Παναγιώτη όσο και στον Διονύση Ψωμιάδη, ενώ μικρότερες εγγυήσεις, από 50.000 έως 80.000 ευρώ, επιβάλλονται σε άλλα πρόσωπα που παραπέμφθηκαν να δικαστούν.

Οι πρώτες ποινικές διώξεις

Οι πρώτες ποινικές διώξεις σε βάρος των αδελφών Ψωμιάδη ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο του 2012 και αφορούσαν απλή συνέργεια σε απιστία και ψευδή βεβαίωση, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Διώξεις για απιστία είχαν όμως ασκηθεί και σε ακόμη 19 άτομα τα οποία υπηρετούσαν την περίοδο 2006-09 στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης ως διευθυντές, τμηματάρχες κ.λπ. Τον Μάιο του 2015 ο εισαγγελέας Εφετών Αχιλλέας Ζήσης με πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών ζήτησε να παραπεμφθούν σε δίκη οι αδελφοί Ψωμιάδη, καθώς επίσης και άλλα έξι άτομα που υπηρετούσαν στη Νομαρχία. Λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2015 το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης διέταξε περαιτέρω ανάκριση για την υπόθεση, προκειμένου να εξεταστούν και άλλοι μάρτυρες. Η συμπληρωματική ανάκριση είχε διενεργηθεί από την ειδική ανακρίτρια Διαφθοράς Βασιλική Ζώτου.

Υποψήφιος δήμαρχος και παράλληλα στο εδώλιο;

Ο ίδιος όμως δεν φαίνεται να πτοείται από τις περιπέτειές του με τη Δικαιοσύνη και εμφανίζεται αποφασισμένος να διεκδικήσει τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Για τον Π. Ψωμιάδη άλλωστε η πολιτική αγρανάπαυση των τελευταίων ετών είναι κάτι που δεν μπορεί να αντέξει. Επί χρόνια ο ίδιος ήταν παντοδύναμος στη Θεσσαλονίκη και από τις πιο… αγαπημένες τηλεοπτικές παρουσίες στα τηλεοπτικά κανάλια.

Την υποψηφιότητά του έσπευσε μάλιστα να ανακοινώσει ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε την περασμένη Πέμπτη.

«Είχα δηλώσει νέος ότι θα ήθελα να τελειώσω την καριέρα μου πάλι στην αυτοδιοίκηση. Σας δηλώνω ότι κάτω από κάποιες προϋποθέσεις τις επόμενες ημέρες θα έχω κάποιες επαφές και εδώ στην Αθήνα με κάποιους φίλους που θα ήθελα να συζητήσω. Δεν έχω κανένα πρόβλημα για να κατέβω υποψήφιος» σημείωσε ο κ. Ψωμιάδης και συμπλήρωσε: «Εάν ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα, καμία σχέση με Δικαιοσύνες, εγώ από σήμερα θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με σεβασμό σε όλες τις υποψηφιότητες».

Ο κ. Ψωμιάδης δήλωσε επίσης ανοικτός σε συνεργασίες με άλλους υποψήφιους οι οποίοι είναι κοντά στη δική του ιδεολογία και αρχές. «Θα ήθελα να συνεργαστώ με κάποιους από αυτούς σήμερα αύριο. Θεωρώ ότι είναι φίλοι αυτοί που προσεγγίζουν τη δική μου ιδεολογία και αρχές, όπως και εγώ σεβάστηκα στα δέκα χρόνια στη νομαρχία και την περιφέρεια προτάσεις άλλων φίλων που ανήκουν αλλού» τόνισε ο κ. Ψωμιάδης.

Βέβαια, το ερώτημα που τίθεται έχει να κάνει με το κατά πόσο ο κ. Ψωμιάδης θα μπορεί να διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο, καθώς ουσιαστικά θα βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και παράλληλα θα κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Αυτό είναι κάτι που μόνο ο ίδιος μπορεί να απαντήσει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter