Παναθηναϊκός – ΑΕΚ: Τανγκό αποτυχημένων

Παναθηναϊκός – ΑΕΚ: Τανγκό αποτυχημένων

Η φετινή χρονιά έχει πολλές ομοιότητες για Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, που αναμετρώνται σήμερα (19.30, Novasports 1) στο πλαίσιο της αναβληθείσας 11ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας και το κυρίαρχο στοιχείο και στα δύο κλαμπ είναι η αποτυχία…_x000D_
_x000D_

Οι «πράσινοι» μέχρι τώρα έχουν κάνει μόνο ένα βήμα πιο μπροστά κι αυτό στην Ευρώπη, καθώς η Ενωση αποκλείστηκε στον τρίτο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ από την γαλλική Σεντ Ετιέν. Το «τριφύλλι» εξασφάλισε την συμμετοχή του στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και τα χρήματα της UEFA (περίπου 5 εκατ. ευρώ) έδωσαν οικονομική ανάσα στην ΠΑΕ που ακόμα κουβαλάει στις πλάτες της το χρέος που δημιούργησε η πολυμετοχικότητα και η διοίκηση του Δημήτρη Γόντικα. Όμως, στη φάση των ομίλων η πορεία του Παναθηναϊκού όχι μόνο ήταν απογοητευτική, αλλά εξελίχθηκε σε πραγματικό εφιάλτη. Με τις εμφανίσεις και τα αποτελέσματα (5 ήττες και μία ισοπαλία) ξεθώριασε η εικόνα που “έχτιζε” για τέσσερις δεκαετίες, δημιουργώντας αρνητικά ρεκόρ:

*Εγινε η ομάδα με το μεγαλύτερο σερί αγώνων στο Γιουρόπα Λιγκ χωρίς νίκη στη φάση των ομίλων της διοργάνωσης. Σε 13 παιχνίδια μετράει δέκα ήττες και τρεις ισοπαλίες και η τελευταία νίκη της ήταν επί της Μάριμπορ (1-0) στις 22 Νοεμβρίου 2012.

*Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Παναθηναϊκός είχε μόνο ήττες στην έδρα του σε φάση ομίλων. Ηττήθηκε από Άγιαξ (2-1), Σταντάρ Λιέγης (3-0) και Θέλτα (2-0).

*Για πρώτη φορά σε διοργάνωση της UEFA και στη φάση των ομίλων συγκέντρωσε μόλις ένα βαθμό. Την περίοδο 2010 – ’11 σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ και την περίοδο 2014-’15 στο Γιουρόπα Λιγκ είχε μαζέψει από δύο βαθμούς.

Στο πρωτάθλημα Παναθηναϊκός και ΑΕΚ δεν κατάφεραν να κοιτάξουν στα μάτια τον μόνιμο πρωταθλητή Ολυμπιακό που κατά γενική ομολογία έχει την χειρότερη ομάδα από τότε που ανέλαβε τις τύχες της ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Οι διαδοχικές αποτυχίες ανάγκασαν τον Γιάννη Αλαφούζο να απομακρύνει τον Αντρέα Στραματσόνι και τον Δημήτρη Μελισσανίδη να διώξει τον Τιμούρ Κετσπάγια. Ο Δικέφαλος μάλιστα, ετοιμάζεται να αντικαταστήσει και τον Ζοσέ Μοράις, ο οποίος θα καθίσει σήμερα στο πάγκο της ΑΕΚ γνωρίζοντας πως η παρουσία του σε αυτόν έχει ημερομηνία λήξης.

Κατρακύλα

Στον Παναθηναϊκό το μπάτζετ αυξήθηκε στα 18 εκατ. ευρώ με την ελπίδα ότι θα κάνει πορεία πρωταθλητισμού. Την 7η αγωνιστική η Ξάνθη άλωσε την Λεωφόρο και από τότε άρχισε η κατρακύλα του στην Σούπερ Λίγκα. Και το όνειρο της επιστροφής στο θρόνο έσβησε την 10η αγωνιστική μετά την τριάρα από τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Τα λεφτά δεν αρκούν για να φέρουν την ευτυχία στο ποδόσφαιρο, όπως είχε πει και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος επί πολυμετοχικότητας. Ο Στραματσόνι έδωσε 2,5 εκατ. ευρώ (με την εφορία πληρωμένη) για να αποκτηθεί ο Βίκτορ Ιμπάρμπο, αλλά ο Κολομβιανός επιθετικός με εξαίρεση 2-3 καλές εμφανίσεις στην Ευρώπη δεν δικαιολόγησε τα χρήματα της μεταγραφής του. Στο πρωτάθλημα δεν έκανε σεφτέ στα γκολ και μόνος του αποφάσισε πως πρέπει να συνεχίσει σε άλλες πολιτείες την καριέρα του. Ο Στραματσόνι πόνταρε πολλά και στον 34χρονο Αργεντινό μέσο Κριστιάν Λεντέσμα, ο οποίος άνοιξε πρώτος την πόρτα της εξόδου. Φέτος το «τριφύλλι» δεν έχει πάρει πολλά ούτε από τους Μάρκους Μπεργκ και Κάρλος Ζέκα που «πνίγονται» μέσα στην μέτρια αγωνιστική κατάσταση της ομάδας.

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης ανέλαβε να βάλει τον Παναθηναϊκό στις ράγες της αναμόρφωσης, αλλά δεν έχει μαγικό ραβδάκι να αλλάξει μέσα σε λίγες εβδομάδες μία ομάδα που δεν είχε αρχή και τέλος στο παιχνίδι της. Και κυρίως είχε παίκτες που ήταν προκλητικά αδιάφοροι σε αρκετά παιχνίδια. Για το λόγο αυτό ο Ελληνας προπονητής θα ξηλώσει το ρόστερ που επέλεξε ο Στραματσόνι και θα προσπαθήσει να βάλει τις βάσεις για τη δημιουργία μίας ανταγωνιστικής ομάδας με φόντο την επόμενη χρονιά.

Το μπάτζετ της ΑΕΚ δεν ξεπερνάει τα 8-9 εκατ. ευρώ και στην Ενωση ήρθαν ως μεσσίες (κάπως έτσι παρουσιάστηκαν από το σύνολο των ΜΜΕ) οι Ούγκο Αλμέιδα και Τζολέον Λέσκοτ. Ο Αγγλος… ασθενής αποχώρησε πρόωρα, καθώς τραυματίστηκε κάνοντας ποδήλατο(!), ενώ ο Πορτογάλος φορ είναι μεταξύ πάγκου, φυσιοθεραπευτηρίου και… ζυγαριάς! Από το τέλος Δεκεμβρίου ο Δικέφαλος αναζητάει ξανά και νέο προπονητή και νέο σέντερ φορ, αλλά η διοίκηση της ΠΑΕ καθυστερεί να πάρει αποφάσεις.

Το ντέρμπι της Λεωφόρου είναι το… τανγκό των αποτυχημένων της φετινής Σούπερ Λίγκας και όποια ομάδα στραβοπατήσει θα βουτήξει σε ένα κύκλο εσωστρέφειας. Κι αυτόν τον κύκλο τον δημιούργησαν με τα χεράκια τους οι ίδιοι οι ηγέτες τους…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter