Παναθηναϊκός: Οι επιπτώσεις της απόσχισης

Παναθηναϊκός: Οι επιπτώσεις της απόσχισης

Η ανεπίσημη ανακοίνωση της αποχώρησης του Παναθηναϊκού από τους κόλπους της Εuroleague, με την οποία τον δένει συμβόλαιο για άλλα 8 χρόνια, έγινε δεκτή με κάτι ανάμεσα σε ενθουσιασμό και σκεπτικισμό.

Οι ιαχές των ίδιων φανατικών οπαδών που πριν από κάθε αγώνα αποδοκιμάζουν τον ύμνο της διοργάνωσης και παροτρύνουν τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο προς πράξεις …ακολασίας έδωσαν σύντομα τη θέση τους σε προβληματισμό. Ήδη, χθες, τα πρώτα γκάλοπ στο διαδίκτυο (“συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την απόφαση;”) έβγαζαν σκορ κοντά στο 50-50. Και αν η κίνηση αποδειχθεί αυτοκαταστροφική; Ο παροιμιώδης παρορμητισμός του «πράσινου» προέδρου δεν είναι πάντοτε καλός σύμβουλος. Ο ίδιος βεβαίως δηλώνει ότι έχει σκεφτεί τα πάντα και υπόσχεται να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες εν ευθέτω χρόνω.

Το πλέγμα της πιθανής απόσχισης του Παναθηναϊκού, για την οποία θα είναι φρόνιμο να αποφύγουμε τον όρο «αμετάκλητη», περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής στοιχεία:

1. Τις ρήτρες απεμπλοκής, οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο τον Δ. Γιαννακόπουλο μπορεί να φτάσουν και τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Οι νομικοί του θα προσπαθήσουν να αποδείξουν ότι η ευθύνη για το διαζύγιο οφείλεται σε «αντισυμβατική συμπεριφορά» της διοργανώτριας αρχής, αλλά θα είναι πολύ δύσκολο να πειστεί για αυτήν ένα διεθνές δικαστήριο.

2. Τα διαφυγόντα κέρδη από τα τηλεοπτικά και εμπορικά δικαιώματα, αλλά και τα εισιτήρια. Θεωρείται βέβαιο ότι η ανταγωνίστρια FIBA θα χρυσώσει τον Παναθηναϊκό ώστε να καταφέρει καίριο πλήγμα στην Euroleague, οπότε η μοιρασιά των εσόδων θα τον ευνοήσει. Αλλά η ριζική μείωση των εισιτηρίων θεωρείται αναπόφευκτη, αφού το Champions League δεν έχει «κράχτες». Στο φετινό φάιναλ-φορ του θα συμμετάσχουν ΑΕΚ, Μονακό, Λούντβιχσμπουργκ και Μούρθια.

3. Την αναπόφευκτη φυγή παικτών των οποίων το συμβόλαιο τελειώνει ή περιέχει ρήτρες συμμετοχής στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Χωρίς τη βιτρίνα και τα λάφυρα της Εuroleague, δύσκολα θα πειστούν να παραμείνουν στο ΟΑΚΑ πρωτοκλασάτοι μπασκετμπολίστες όπως ο Καλάθης, ο Σίνγκλετον ή ο Τζέιμς. Εξίσου προβληματική θα είναι η στρατολόγηση ανάλογων παικτών από το παζάρι.

4. Τις δυσχέρειες προσέλκυσης χορηγών από την ούτως ή άλλως άγονη ελληνική αγορά. Η εμπορική απήχηση μίας διοργάνωσης επιπέδου Champions League με δεύτερης διαλογής ομάδας δεν μπορεί να συγκριθεί με την αντίστοιχη των 30+5+2 αγώνων της Euroleague. Στο BCL δεν υπάρχουν Ολυμπιακός, Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ, Φενέρμπαχτσε, Μπαρτσελόνα.

5. Η συζητήσιμη αξία ενός πρωταθλητισμού που θα διεξάγεται απέναντι σε ομάδες μικρού βεληνεκούς. Ο Παναθηναϊκός θα είναι εξαρχής φαβορί για το τρόπαιο του Champions League, αλλά πρωταθλητισμό κάνει και στην Euroleague και μάλιστα με αντιπάλους πανευρωπαϊκής κλάσης. Οι διεθνείς διακρίσεις δεν του λείπουν σε τέτοιο βαθμό ώστε να προσελκύσουν νέο δυναμικό κοινό.

6. Το πιθανό πλήγμα στην εικόνα του συλλόγου και της ομάδας μπάσκετ, η οποία παρουσιάζεται μεν ως ασυμβίβαστη και αντισυμβατική, αλλά κινδυνεύει να χαρακτηριστεί πολεμοχαρής και στρεψόδικη, στα όρια της μανίας καταδίωξης. Στο μπάσκετ, είναι εύκολο να «αποδείξει» κάποιος ότι αδικείται συστηματικά, απομονώνοντας τις βολικές φάσεις. Η προσπάθεια του Γιαννακόπουλου να στρέψει τη συζήτηση στη μοιρασιά της πίτας έπεσε, και αυτή στο κενό.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να επισημανθεί ο κίνδυνος αποπροσανατολισμού της ομάδας στους προημιτελικούς με τη Ρεάλ Μαδρίτης, αν όχι να στραφούν εναντίον της οι τα φαιά φορούντες. Εικάζεται ότι τυχόν πρόκριση του Παναθηναϊκού στο φάιναλ-φορ του Βελιγραδίου είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν ο Μπερτομέου και οι συν αυτώ. Αν μη τι άλλο, υπάρχει ισχυρό άλλοθι σε περίπτωση αποτυχίας. Ασφαλώς οι θεωρίες συνωμοσίας με αιχμή τη διαιτησία θα έχουν τότε την τιμητική τους.

Φαίνεται ότι ο Γιαννακόπουλος έχει λάβει τις αποφάσεις του τις οποίες είχε άλλωστε προαναγγείλει. Ωστόσο, η έλλειψη ισχυρών συμμάχων (αφού οι υπόλοιποι 10 μέτοχοι γύρισαν επιδεικτικά την πλάτη) μπορεί να κάμψει τις αντιστάσεις του και να ρίξει νερό στη φωτιά, ιδίως αν υπάρξει και φωνή λαού προς αυτή την κατεύθυνση.

Η πορεία της ποδοσφαιρικής ομάδας του Παναθηναϊκού προς τον γκρεμό ίσως αλλοιώσει τα δεδομένα του Απριλίου στην «πράσινη» εξέδρα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter