Πανελλαδικές: Η αποστομωτική απάντηση της Επιτροπής Εξετάσεων για το «λογοκριμένο» κείμενο του Θεοτοκά

Πανελλαδικές: Η αποστομωτική απάντηση της Επιτροπής Εξετάσεων για το «λογοκριμένο» κείμενο του Θεοτοκά

Με αφορμή τις αντιδράσεις και τα δημοσιεύματα σχετικά με τη διασκευή του κειμένου που δόθηκε στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ κατά την εξέταση του μαθήματος της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων υποψηφίων Επαγγελματικών Λυκείων, αναφέρει ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει για πρώτη φορά καθώς, σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα κείμενα που επιλέγονται μπορούν να διασκευάζονται για τις ανάγκες της εξέτασης, κάτι που συνιστά πάγια τακτική

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής, όταν σε δημοσίευμα των «Νέων» αναφέρθηκε ότι αλλοιώθηκε το αυθεντικό κείμενο του Γιώργου Θεοτοκά, από το οποίο αφαιρέθηκαν οι φράσεις «κούφος πρύτανης» και «κακός πρωθυπουργός».

Ακολούθησε θύελλα αντιδράσεων στο ίδιο πνεύμα, ότι δηλαδή με δόλο αντικαταστάθηκαν οι επίμαχες προτάσεις από τον όρο «επιστήμονες» και σωρεία επιθέσεων στην κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το θέμα της έκθεσης στο οποίο εξετάστηκαν οι μαθητές των ΕΠΑΛ, δηλαδή το απόσπασμα από το βιβλίο του Γιώργου Θεοτοκά, «ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ». Και όπως αναφερόταν στα θέματα, επρόκειτο για «Απόσπασμα από το βιβλίο του Γιώργου Θεοτοκά, ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ, τ. Β΄, 1950-1966, εκδόσεις Εστία (διασκευή)».

Η επίμαχη φράση, που ζητήθηκε να αναπτύξουν οι μαθητές, ήταν «ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σ’ αυτήν είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κακό επιστήμονα», που υποτίθεται ότι, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, με δόλο αντικατέστησε το «κούφος πρύτανης» και «κακός πρωθυπουργός».

Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει απάντηση από το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο απάντησε η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων υποψηφίων Επαγγελματικών Λυκείων.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, είναι πάγια τακτική να διασκευάζονται για τις ανάγκες της εξέτασης τα κείμενα που επιλέγονται, ώστε να ανταποκρίνονται στα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα του προγράμματος σπουδών της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την πανελλαδική εξέταση στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας τα κείμενα που επιλέγονται μπορούν να διασκευάζονται για τις ανάγκες της εξέτασης, κάτι που συνιστά πάγια τακτική.

Τα κείμενα προσαρμόζονται λεξιλογικά και δομικά, έτσι ώστε να διευκολύνουν την διατύπωση κατάλληλων επιμέρους ερωτημάτων (περιεχομένου, οργάνωσης του κειμένου κ.λ.π) ώστε να ανταποκρίνονται στα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα του προγράμματος σπουδών της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Συνεπώς, είναι εντελώς αβάσιμη η πληροφορία ότι συμβαίνει για πρώτη φορά διασκευή κειμένου».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter