Πάνω από 100.000 βιβλία έκλεισαν στις εφορίες το 2015 – 2016

Πάνω από 100.000 βιβλία έκλεισαν στις εφορίες το 2015 – 2016

104.000 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν κλείσει τα βιβλία τους στις εφορίες, τη διετία 2015 – 2016 (στοιχεία Ιανουάριος – Νοέμβριος), με το φαινόμενο να αναμένεται ότι θα ενταθεί το 2017, καθώς τίθενται σε ισχύ οι νέες ασφαλιστικές διατάξεις του ν.4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου).

Σύμφωνα με αυτές, το ύψος της ασφαλιστικής κράτησης για τον κλάδο σύνταξης, ανεξάρτητα από το εισόδημα του φορολογούμενου, δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 20% του κατώτατου μηνιαίου μισθού άγαμου μισθωτού μεγαλύτερου των 25 ετών (586 ευρώ μεικτά). Για δε τον κλάδο υγείας, επιβάλλεται εισφορά, ίση με το 6,95% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος.

Η συνολική δηλαδή επιβάρυνση του ασφαλισμένου στο χώρο των ελευθέριων επαγγελμάτων, αναλογεί στο 26,95% του φορολογητέου εισοδήματος. Κοντολογίς, οι ασφαλιστικές και φορολογικές επιβαρύνσεις (φόρος εισοδήματος) των ελευθέρων επαγγελματιών από το νέο έτος, ίσως και να αγγίζουν το 55% – 60% του καθαρού εισοδήματος τους, κάτι το οποίο από μόνο του, αποτελεί ισχυρό αντικίνητρο για τη διατήρηση της σημερινής νομικής τους υπόστασης.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι «εξοντωτικές» αυτές ασφαλιστικές επιβαρύνσεις δεν αποβλέπουν κυρίως στο να καταστήσουν το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο, αλλά να εξωθήσουν τους ελεύθερους επαγγελματίες, σε έξοδο από την αγορά, προκειμένου να διευκολυνθεί η «επέλαση» των μεγάλων Ανωνύμων Εταιριών, οι οποίες επιδιώκουν να μονοπωλήσουν τους χώρους, στους οποίους σήμερα κυριαρχούν οι μικρές κατά βάση επιχειρήσεις (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, λογιστές κλπ) των ελευθέριων επαγγελμάτων. Κάτι αντίστοιχο επιχειρείται και με τους αγρότες, προκειμένου να επιταχυνθεί η δυναμική της συγκέντρωσης της γης και του αγροτικού κεφαλαίου, στα χέρια μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter