Πάνω από 54 εκατομμύρια Ευρωπαίοι σε ενεργειακή φτώχεια

Πάνω από 54 εκατομμύρια Ευρωπαίοι σε ενεργειακή φτώχεια

Μεταξύ 1.080 και 2.962 υπολογίζονται οι θάνατοι σε ετήσια βάση που σχετίζονται με την ενεργειακή φτώχεια που ως φαινόμενο εντατικοποιείται μέσα στην κρίση. Στην Αττική υπολογίζεται ότι σχεδόν το 43% των νοικοκυριών αδυνατεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του, ενώ το 25% δαπανά πάνω από το 10% του εισοδήματός του για να τις καλύψει! 

Αν και το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπισή της υπάρχει, έχει καθυστερήσει πάνω από ένα χρόνο η εκπόνηση του Σχεδίου Δράσης και Αντιμετώπισης της ενεργειακής πενίας, όπως ορίζει το άρθρο 25 του σχετικού νόμου (4342/2015). Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, η χαμηλή ενεργειακή απόδοση των κτιρίων αλλά και οι υψηλές τιμές ενέργειας είναι μερικές από τις συνιστώσες του προβλήματος προς επίλυση.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά από τον κ. Χρήστο Τουρκόλια, εκπρόσωπο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποίησε το δίκτυο κοινωνικών επιχειρηματιών Αshoka, σε συνεργασία με τo Aephoria.net, με στόχο πέρα από τον εντοπισμό του προβλήματος να διερευνηθεί κατά πόσο η καινοτομία μπορεί να το καταπολεμήσει.

Ένας πληθυσμός που ισοδυναμεί με τους κατοίκους της Ισπανίας και της Αυστρίας μαζί, «πάνω από 54.000.000 άτομα στην Ευρώπη, αδυνατούν να θερμάνουν τα σπίτια τους τον χειμώνα, και εξίσου μεγάλος αριθμός δυσκολεύεται εξαιρετικά να πληρώσει τους λογαριασμούς ενέργειας ή ζει σε σπίτια με σοβαρά προβλήματα υγρασίας και διαρροών», όπως παρατήρησε η εκπρόσωπος του Αshoka Στέλλα Πρίντεζη, παρουσιάζοντας το χρηματοδοτούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Tackle Fuel Poverty» της Ashoka που υλοποιεί σε συνεργασία με το Schneider Foundation.

Το πρόγραμμα έχει στόχο να εντοπίσει και να υποστηρίξει κοινωνικές πρωτοβουλίες στον τομέα της ενεργειακής φτώχειας (σε θέματα διατομεακής συνεργασίας, εκπαίδευσης-εργασίας, ενεργειακής αποδοτικότητας, καινοτόμες μεθόδους χρηματοδότησης, χαρτογράφηση αναγκών, ενημέρωση του κοινού) ενώ η υποβολή των προτάσεων για συμμετοχή σ’ αυτό λήγει την 1η Οκτωβρίου. Πληροφορίες μπορούν να αντληθούν στη διεύθυνση http://tacklefuelpoverty.com

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter