Παπαδημούλης για Μητσοτάκη: Παραποιεί ακόμα και τα έγγραφα του Wikileaks

Παπαδημούλης για Μητσοτάκη: Παραποιεί ακόμα και τα έγγραφα του Wikileaks

Σχόλιο για το επικοινωνιακό παιχνίδι που έχει ξεκινήσει η Νέα Δημοκρατία με τη βοήθεια προσκείμενων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για το θέμα της πΓΔΜ έκανε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο κ. Παπαδημούλης κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «παίζει το χαρτί του εθνικισμού, παραποιώντας ακόμη και έγγραφα του Wikileaks».

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ του προσάπτει επίσης ότι «ακυρώνει τυχοδιωκτικά την κυβερνητική πολιτική της ΝΔ στο Μακεδονικό. Χέρι-χέρι με το VMRO, απομονώνεται ακόμη και εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».

Αλήθειες και ψέματα για το έγγραφο που επικαλούνται: 

Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρεται για το έγγραφο, πρώτον δεν είναι σημερινό, αλλά πρόκειται για τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας του 2008, που έγινε γνωστό το 2011 και επανεμφανίζεται σήμερα για μικροκομμαιτκούς λόγους με μία επιπλέον επισήμανση:

Στο κείμενο των Wikileaks γίνεται λόγος για διπλή ονομασία κι όχι για erga omnes, όπως ισχύει με τη συμφωνία των Πρεσπών. Αυτός λογικά είναι κι ο βασικός λόγος που οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις απέρριψαν τις αξιώσεις των Σκοπίων και ταυτόχρονα μία συμφωνία για την ονομασία.

Η σημερινή κυβέρνηση της πΓΔΜ υπαναχώρησε επομένως στο θέμα της χρήσης erga omnes, ενώ επιπλέον προχώρησε και σε αναθεώρηση του Συντάγματός της, όπως επιθυμούσε η Αθήνα. 

Σημειώνεται επίσης ότι μεταξύ άλλων τόσο ο Κώστας Καραμανλής όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν ήταν αρνητικοί απέναντι στην ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», αρκεί να τηρούνταν άλλοι όροι και προϋποθέσεις, όπως η χρήση erga omnes.

Στο θέμα αναφέρθηκε κι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με σχετική του ανακοίνωση. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός, «η Ν.Δ. παραβλέπει ότι σύμφωνα με τα διαρρεύσαντα στο WikiLeaks αμερικανικά αρχεία, η σκοπιανή πλευρά ήθελε να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα νέτο-σκέτο «Μακεδονία» για εσωτερική χρήση, κάτι που η Νέα Δημοκρατία είχε αποδεχτεί».

Επίσης υπογράμμισε ότι ο ίδιος ο Γκρούεφσκι «απέρριψε πολλαπλώς την πρόταση “Βόρεια Μακεδονία” την οποία κατέθεσε στις καλύτερες στιγμές της η ίδια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τότε, όταν δεν προωθούσε νέτο-σκέτο το “Μακεδονία”».

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «τελείως προβλέψιμο» Μητσοτάκη, ο οποίος «τώρα που κατέρρευσαν τα διάφορα καταστροφολογικά σενάρια στο πεδίο της οικονομίας, είναι αναμενόμενο ότι θα προσπαθούσε να εμφανιστεί, για μια ακόμα φορά, ως όψιμος “μακεδονομάχος”, εξαιτίας της επικείμενης παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σε λίγες μέρες».

«Μικρή σημασία έχει ότι ξέθαψε μια παλαιότερη διαρροή των WikiLeaks, κι ότι στα συγκεκριμένα τηλεγραφήματα η τότε ηγεσία της πΓΔΜ επεδίωκε να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα για εσωτερική χρήση. Άλλωστε, τι αξία έχει για τον κ. Μητσοτάκη η αλήθεια, μπροστά σε μια βαρύγδουπη δήλωση;», σημείωσε επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τι είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραποιώντας το έγγραφο 

«Η σημερινή αποκάλυψη από τα Wikileaks ότι τα Σκόπια ζητούσαν ήδη από το 2008 να ονομαστεί η χώρα τους “Βόρεια Μακεδονία” και οι κάτοικοί τους “Μακεδόνες” που μιλούν τη δήθεν “Μακεδονική” γλώσσα, επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο αυτό που επισημαίνω όλους αυτούς τους μήνες.

Ότι οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς θέλησαν να εμφανίσουν ως τάχα επιτυχία τους μία άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μου: η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει αυτή τη συμφωνία.»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter