Παπανάτσιου: Μείωση φόρων αν οι θεσμοί δεχθούν μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Παπανάτσιου: Μείωση φόρων αν οι θεσμοί δεχθούν μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Αισιόδοξη ότι θα κλείσει σύντομα η δεύτερη αξιολόγηση αλλά και ότι υπάρχει τρόπος ανακούφισης των πολιτών καθώς η οικονομία έχει πιάσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης φάνηκε σε ομιλία της η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου

«Αισιοδοξούμε ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα και θα προχωρήσουμε με γρηγορότερο βηματισμό στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, στη στήριξη της κοινωνίας και στην εξουδετέρωση της διαπλοκής». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας απόψε σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Σπάρτη, για τα δύο χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.

Όσον αφορά στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η Κατερίνα Παπανάτσιου είπε ότι «η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και εκκρεμούν μόνο δύο-τρία μεγάλα ζητήματα». «Η συμφωνία σ’ αυτά τα θέματα θα είναι προϊόν πολιτικής απόφασης και θα επιλύσει και τις τελευταίες εκκρεμότητες σε εργασιακά, ενέργεια και μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά» εξήγησε η κ. Παπανάτσιου. Αυτό όπως σημείωσε, «θα κλείσει έναν αρνητικό κύκλο διαπραγμάτευσης και δεσμεύσεων για την χώρα και θα ανοίξει έναν θετικό κύκλο διεκδικήσεων».

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας, η Κατερίνα Παπανάτσιου είπε ότι «η χώρα μας έχει ήδη πιάσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και οι εκτιμήσεις στις οποίες συγκλίνουν η κυβέρνηση και οι Θεσμοί είναι για ανάπτυξη 2,7-2,8% το 2017». Ακόμη ανέφερε ότι «το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα άγγιξε το 2% έναντι στόχου για 0,5%, δηλαδή ξεπεράσαμε ακόμη και το στόχο του 2017» χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα αυτό «πρωτόγνωρο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη χώρα».

Όσον αφορά τη φορολογία, η υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι “οι δεσμεύσεις και οι στόχοι είναι πολύ ασφυκτικοί, αλλά παρόλα αυτά, φέραμε ένα δικαιότερο σύστημα από το προηγούμενο, που ευνοούσε σκανδαλωδώς τα υψηλότερα εισοδήματα”.

Ακόμη, είπε ότι η προσπάθεια κατά της φοροδιαφυγής θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα, τα οποία δεν έχουν συνυπολογιστεί στα έσοδα του Προϋπολογισμού.

Μένοντας στο θέμα της φοροδιαφυγής, η Κατερίνα Παπανάτσιου τόνισε ότι «οι πολύ καλές επιδόσεις του 2016 στα φορολογικά έσοδα, έδειξαν ότι μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα». Μάλιστα όπως πρόσθεσε, «όσα έσοδα προκύψουν από μέτρα που η απόδοσή τους δεν έχει συμπεριληφθεί στις προβλέψεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα, θα κατευθυνθούν σε μέτρα ενίσχυσης των πιο αδύναμων και σε μέτρα κοινωνικής πολιτικής».

Παράλληλα ανέφερε πως «στο βαθμό που οι θεσμοί θα δεχτούν την πρόταση της κυβέρνησής μας για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, θα προχωρήσουμε και σε μείωση των φόρων».

Στην συνέχεια, η υφυπουργός Οικονομικών μίλησε για τα «κόκκινα δάνεια», τα οποία όπως είπε «είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλαιπωρεί την οικονομία και την κοινωνία». Όμως όπως πρόσθεσε, «σύντομα θα έρθει ο νόμος για τη ρύθμιση του προβλήματος και την εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τις οφειλές στο δημόσιο και τις τράπεζες».

 Επίσης ανέφερε ότι «οι ρυθμίσεις δεν θα γίνουν σε βάρος των υγιών και συνεπών επιχειρήσεων, που με κάθε τρόπο άντεξαν την οικονομική κρίση». Για αυτό όπως τόνισε, «απαραίτητη προϋπόθεση ένταξης μιας επιχείρησης στον νόμο θα είναι η βιωσιμότητά της, προσθέτοντας ότι «450.000 ελεύθεροι επαγγελματίες- φυσικά πρόσωπα, μπορούν να έχουν ακατάσχετο ποσό 1.250 ευρώ μηνιαίως».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter