Παππάς: Μισό δισ. ευρώ για το δίκτυο οπτικών ινών

Παππάς: Μισό δισ. ευρώ για το δίκτυο οπτικών ινών

Το ραδιόφωνο περνά στην ψηφιακή εποχή και οι άδειες θα δοθούν με διαφάνεια, τόνισε ο υπουργός

Η ΝΔ έχει πρόβλημα στρατηγικής και αδυνατεί να πείσει γιατί όλη η προσδοκία και το αφήγημά της καταρρέει παταγωδώς δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν.Παππάς μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7.

Η ιστορία θα γράψει ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία της, ανέφερε και πως ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο πρωθυπουργός που θα ολοκληρώσει την θητεία του, μετά από το ξεκίνημα της κρίσης. Αυτό, όπως ανέφερε, θα είναι ένα ισχυρό σημάδι για την ομαλοποίηση της οικονομίας, της πολιτικής και της κοινωνίας. Όποια ανάπτυξη έρθει, τόνισε ο κ. Παππάς, θα πρέπει να είναι δίκαια και τα αποτελέσματά της να διαχέονται παντού.

Ο κ. Παππάς μίλησε επίσης για τη μετάβαση του ραδιοφώνου στη ψηφιακή εποχή και ανέφερε, ότι μισό δισεκατομμύριο ευρώ θα διατεθεί για την πλήρη ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών στη χώρα μας, γεγονός που δείχνει ότι επιταχύνεται από την κυβέρνηση η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

Ήδη, υπεγράφη η σύμβαση για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του υπουργείου που σημαίνει εξοικονόμηση ανθρώπινων και χρηματικών πόρων, ανέφερε ο κ. Παππάς, εξηγώντας πως μόνο από την κατάργηση του χαρτιού και των μελανιών θα υπάρχει στο υπουργείο εξοικονόμηση 4-5% τον χρόνο.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής χαρακτήρισε πολλαπλώς άναρχο το ραδιοφωνικό τοπίο που θα ρυθμιστεί με διαφάνεια με την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών και τη μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο η οποία, όπως ανέφερε θα πρέπει να γίνει ομαλά χωρίς αναστάτωση. Έκανε επίσης αναφορά στο ΕΣΡ, για το οποίο ανέφερε πως «μας έχει εκπλήξει θετικά με τους ρυθμούς με τους οποίους προχωρά τη διαδικασία δημοσίευσης και προκήρυξης για τις τηλεοπτικές άδειες».

Ο κ. Παππάς τόνισε επίσης πως η νέα τεχνολογία του αύριο θα πρέπει να έρθει για όλους τους πολίτες και μίλησε για τους 400-500.000 συμπολίτες που θα λάβουν δορυφορικούς δέκτες και για τη χορήγηση δωρεάν ίντερνετ στα ακριτικά νησιά.

Όσον αφορά την ψηφιακή διασύνδεση των υπηρεσιών του Δημοσίου υπογράμμισε πως σε συνεργασία με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ Γεροβασίλη και τις αρμόδιες υπηρεσίες, επιταχύνονται οι διαδικασίες και πως θα υπάρχουν απτά αποτελέσματα πριν από το τέλος της τετραετίας.

Ο Λευτέρης Κρέτσος για τις άδειες

Για το ψηφιακό ραδιόφωνο, τις διεθνώς κατοχυρωμένες συχνότητες και την επικείμενη αδειοδότηση των σταθμών μίλησε στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Λευτέρης Κρέτσος, γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

«Αυτή την εβδομάδα αναρτήθηκε στη Διαύγεια ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του τεχνικού συμβούλου που θα εκπονήσει τον χάρτη συχνοτήτων για το ψηφιακό ραδιόφωνο. Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης θα φέρει εντός του επόμενου τριμήνου προς ψήφιση στη Βουλή το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο» αναφέρει ο κ. Κρέτσος κα υπογραμμίζει πως «από εκεί και πέρα η ΕΕΤΤ θα αναλάβει να διεκπεραιώσει με απόλυτη διαφάνεια και επαρκή χρόνο για διαβούλευση τον διαγωνισμό για τον πάροχο δικτύου, η ανάδειξη του οποίου δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση με τις μεθοδεύσεις που χρησιμοποιήθηκαν για τον πάροχο του τηλεοπτικού ψηφιακού δικτύου. Και, τέλος, το ΕΣΡ θα έχει την αποκλειστική ευθύνη της διοργάνωσης και ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας αδειοδότησης των σταθμών».

Για το ψηφιακό ραδιόφωνο, αναφέρει, υπάρχουν ήδη κατοχυρωμένες διεθνώς συχνότητες στα VHF, γεγονός που διευκολύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης. Δεν απαιτούνται διαδικασίες συντονισμού με τις όμορες τηλεπικοινωνιακά χώρες.

Διευκρινίζει επίσης ότι το ψηφιακό ραδιόφωνο θα παίζει στην μπάντα των VHF και όχι στα FM, οπότε δεν επηρεάζει την μπάντα των FM. «Κατά τη διάρκεια του μεταβατικού σταδίου θα έχουμε και αναλογικό και ψηφιακό ραδιόφωνο».

«Δεν μπορεί πια ο οποιοσδήποτε να βάζει μια κεραία με το έτσι θέλω και να εκπέμπει. Για τους πανελλαδικής εμβέλειας σταθμούς θα συμβεί κάτι μαγικό: θα μπορούν να διατηρήσουν τη συχνότητά τους, στην ουσία την εταιρική τους ταυτότητα, σε όλη την επικράτεια. Επίσης θα μπορούν να προσφέρουν νέες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα εικόνες με πληροφορίες για το πρόγραμμά τους», αναφέρει ο κ.Κρέτσος.

Όσον αφορά την τιμή εκκίνησης και τον αριθμό των αδειών, εξηγεί ότι αυτό θα καθοριστεί με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ, διευκρινίζει πάντως ότι «δεν μιλάμε για άπειρο αριθμό».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter