Παππάς: Ωφελημένο το δημόσιο και οι εργαζόμενοι από τον φόρο διαφήμισης – Θα εφαρμοστεί μετά την αδειοδότηση

Παππάς: Ωφελημένο το δημόσιο και οι εργαζόμενοι από τον φόρο διαφήμισης – Θα εφαρμοστεί μετά την αδειοδότηση

Το δημόσιο θα βγει ωφελημένο και οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα εξισορροπήσουν τη νέα επιβάρυνση για τη στήριξη του ταμείου των δημοσιογράφων, ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς καλώντας τα κόμματα να ψηφίσουν την τροπολογία για τη μείωση του συντελεστή του ειδικού φόρου διαφήμισης για τους τηλεοπτικούς σταθμούς. 

Ο Νίκος Παππάς κάλεσε όλες τις πτέρυγες να στηρίξουν την «μετάβαση των σταθμών στη βιωσιμότητα», το πέρασμα του Τύπου σε μια νέα φάση, που θα χαρακτηρίζεται από τη ρύθμιση, την απασχόληση και την δίκαιη φορολόγηση – και προανήγγειλε ότι ανοίγει διάλογος για την εφαρμογή μέτρων ελάφρυνσης σε όλο το χώρο των μέσων ενημέρωσης. Άλλωστε, ο φόρος από τη διαφήμιση, αν και είχε ψηφιστεί από το 2010, ουδέποτε καταλογίστηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, και μόλις το 2015 ξεκίνησε η διαδικασία είσπραξής του.

«Η τροπολογία για τη μείωση του φόρου διαφήμισης, έρχεται αφού τελεσφόρησε η διαδικασία της ψηφοφορίας για τον ΕΔΟΕΑΠ- που η προοπτική της λύσης αγκαλιάστηκε από το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου. Έρχεται αφού η νομοθετική ρύθμιση επικυρώθηκε από τη Βουλή με ευρύτατη πλειοψηφία, κυρίως δε, θα ισχύει για τους σταθμούς που θα έχουν πλέον άδεια από το διαγωνισμό του ΕΣΡ», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και υπενθύμισε ότι με το πλαίσιο που έχει θεσπιστεί, τρεις μήνες μετά την επικείμενη αδειοδότηση από το ΕΣΡ, δεν θα λειτουργούν τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας χωρίς άδεια.

Ο υπουργός υπογράμμισε στο σημείο αυτό, ότι το δημόσιο θα έχει πρόσθετα έσοδα, τα οποία θα προκύψουν από το τίμημα για τις άδειες, από την εισφορά επί του τζίρου που καθιερώνεται στο πλαίσιο της διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ και από τις αυξημένες εργοδοτικές εισφορές, που θα προκύψουν από την αύξηση της απασχόλησης στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. «Σήμερα εργάζονται περίπου στους σταθμούς 1800 συμπολίτες μας – με την ολοκλήρωση της αδειοδότησης θα εργάζονται 2800», είπε ο Νίκος Παππάς και υπογράμμισε ότι οι πανελλαδικοί σταθμοί θα καταβάλλουν 24,5 εκατομμύρια κατ΄ έτος για το τίμημα των αδειών και η ελάφρυνση από τον φόρο διαφήμισης, κατά την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι 15 εκατομμύρια ευρώ. Κατά συνέπεια, το ισοζύγιο θα είναι πολύ θετικό και για την πολιτεία και για τους εργαζόμενους, σημείωσε ο κ. Παππάς.

«Εμείς που με τις ιδιοκτησίες των σταθμών ποτέ δεν μασήσαμε τα λόγια μας και δεν διστάσαμε να υπογράψουμε το χαρτί που μίλαγε για τον καταλογισμό του φόρου διαφήμισης το 2015, λέμε λοιπόν ότι ο φόρος αυτός θα μειωθεί, μόνο όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε επίσης ότι για πρώτη φορά περνούν στη «φωτεινή πλευρά του δημοσιογραφικού φεγγαριού», οι εργαζόμενοι στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, και αυτό συμβαίνει χάρη στη συγκρότηση του μητρώου on line media, του οποίου αριθμεί πάνω από 1000 ιστοσελίδες και χάρη στην απόφαση της (σ.σ. συνδικαλιστικής) Ένωσης των δημοσιογράφων, να συμπεριλάβει στις διαδικασίες της, και του εργαζόμενους στα διαδικτυακά μέσα. «Είναι μια απόφαση που άργησε, και δεν ελήφθη από προηγούμενες διοικήσεις των Ενώσεων Συντακτών, παρόλο που αυτές οι διοικήσεις ήταν έτοιμες να πετροβολούν αυτή την κυβέρνηση όταν επιχείρησε να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο», είπε ο υπουργός.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter