Παραιτήθηκε η εισαγγελέας διαφθοράς, Ελένη Ράικου, μετά τις αποκαλύψεις του Documento

Παραιτήθηκε η εισαγγελέας διαφθοράς, Ελένη Ράικου, μετά τις αποκαλύψεις του Documento

Την παραίτηση της Ελένης Ράικου, επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, προκάλεσε το διαφημιστικό τρέιλερ για το πρώτο θέμα του Documento που κυκλοφορεί εκτάκτως αύριο και αποκαλύπτει την αναφορά -καταγγελία ανακρίτριας ότι η κ.Ράικου δεν της παρέδωσε σημαντικά στοιχεία για δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον Θωμά Λιακουνάκο και αφορούν προμήθειες οπλικών συστημάτων.

Πριν καν κυκλοφορήσει η εφημερίδα στα περίπτερα, η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, με έγγραφο αίτημά της προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ζητά την αντικατάσταση της για να μην μετατραπεί, όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε “Ιφιγένεια” στο βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων”.

Συνδυάζει μάλιστα την “επίθεση” σε βάρος της , που όπως υποστηρίζει στηρίζεται σε παράκεντρα, με την έρευνα της για το μεγάλο σκάνδαλο της Novartis, που όμως δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενο της αποκάλυψης του Documento, το οποίο, αντιθέτως, με μια με σειρά πρωτοσέλιδων δημοσιευμάτων του, έχει εισφέρει πολύτιμα στοιχεία στην υπό εξέλιξη έρευνα για την Novartis και τα πολιτικά πρόσωπα που κρύβονται από πίσω. Γι’ αυτό, άλλωστε, η ίδια η εφημερίδα είναι αυτή που έχει δεχθεί απειλές και συκοφαντίες από πρόσωπα που προφανώς και θα έπρεπε να είναι αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας.

Σε ό τι αφορά όμως στο περιεχόμενο της επώνυμης σε βάρος της καταγγελίας, από μια ανακρίτρια διαφθοράς, την οποία χαρακτηρίζει “ανεξήγητη κίνηση”, η κ. Ράικου δεν απαντά επί της ουσίας, αλλά αντίθετα επιτίθεται στην ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία, όπως λέει, δεν της έδωσε θεσμική κάλυψη.

Ερωτηματικά μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι η κ. Ράικου, παρά τα όσα καταγγέλλει ότι διαδραματίζονταν σε βάρος της με αφορμή τις έρευνές της για την Novartis, δεν είχε προχωρήσει σε καμία κίνηση και κοινοποιεί τώρα ένα “”παρασκήνιο” το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την αποκάλυψη που την οδηγεί στην παραίτηση. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, πάντως, στην οποία απευθύνεται η επιστολή παραίτησης, βρίσκεται στην Κύπρο για προγραμματισμένες συναντήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες μόλις επιστρέψει θα αναπέμψει το θέμα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο που είναι αρμόδιο για την αντικατάσταση της εισαγγελέως διαφθοράς.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες στην πολυσέλιδη επιστολή της η κ. Ράικου αναφέρεται πρώτα στην υπόθεση της Novartis όπου υποστηρίζει ότι “καταφέραμε να συλλέξουμε και να επεξεργαστούμε τα πρώτα κρίσιμα και ουσιώδη στοιχεία που οδηγούν μετά βεβαιότητας στο συμπέρασμα ότι μεγάλος αριθμός κρατικών αξιωματούχων (κυρίως ιατρών δημόσιων νοσοκομείων ) δωροδοκούνταν απευθείας από λογαριασμό της εταιρείας Νοβάρτις Ελβετίας, με εμβάσματα σημαντικών χρηματικών ποσών που κατατίθεντο στους προσωπικούς τους λογαριασμούς”.

Ακόμα, στην ίδια επιστολή, επισημαίνεται ότι διαπιστώθηκε ότι αντίστοιχα εμβάσματα εισέρχονταν από τον ίδιο λογαριασμό, επίσης απευθείας, σε λογαριασμούς νομικών προσώπων, τα οποία πιθανολογούνται ότι χρησίμευαν ως οχήματα προκειμένου να διοχετευθούν ως “δώρο” στους τελικούς αποδέκτες τους, προφανώς αξιωματούχους. Αυτό σήμανε αμέσως συναγερμό στην υπηρεσία μας γιατί προμήνυε πιθανή ύπαρξη παρόμοιων εμβασμάτων και σε άλλους εμπλεκόμενους, ενδεχομένως και πολιτικούς, δεδομένου ότι δεν έχει περιέλθει των αιτηθέντων στοιχείων στην υπηρεσία μας. Το συνολικό ποσό που κατευθύνθηκε στους παραπάνω ανέρχεται, με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, περίπου σε 28 εκατομμύρια ευρώ.

Και ενώ -συνεχίζει – τα πράγματα είχαν έτσι όλως “τυχαίως και συμπτωματικώς”, όταν πλέον ήταν κοινό μυστικό ότι έχουμε τα πρώτα σημαντικά στοιχεία στην κατοχή μας που αποδείκνυαν περίτρανα τη μεγάλη διαφθορά , αλλά και το μηχανισμό με τον οποίο δωροδοκούνταν οι ως άνω κρατικοί λειτουργοί σε διαφημιστικό βίντεο στα ΜΜΕ προβαλλόταν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Documento με τίτλο “Αποκάλυψη: Ανακρίτρια κατηγορεί γνωστή εισαγγελέα για απόκρυψη στοιχείων σε δικογραφίες για Γιάννο Παπαντωνίου και Θωμά Λιακουνάκο”. Το ανυπόστατο του δημοσιεύματος, που είναι άκρως συκοφαντικό και υποβολιμαίο, προκύπτει από πλήθος εγγράφων στοιχείων, τα οποία θέτω στης διάθεσή σας” . Ακόμα, η κυρία Ράικου φαίνεται να επισημαίνει ότι “ο Θωμάς Λιακουνάκος προφυλακίστηκε και θα δικαστεί μετά από τεκμηριωμένη ποινική δίωξη του γραφείου μας, εκκρεμούν δε , σε βάρος του ακόμα τρεις ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί επίσης από το γραφείο μας. Όσον αφορά τον Γιάννο Παπαντωνίου,ήδη έχουν αποσταλεί επίσης από την υπηρεσία μας στη Βουλή πλήρη αντίγραφα όλων των παραπάνω δικογραφιών και μάλιστα ταυτόχρονα με την άσκηση της ποινικής δίωξης και τη διαβίβαση των σχετικών δικογραφιών στον κύριο διευθύνοντα το Πρωτοδικείο Αθηνών. Επιπλέον, εκκρεμεί απάντηση επί αιτήματός μας δικαστικής συνδρομής προς τις ελβετικές αρχές από όπου και αναμένουμε σημαντικά ευρήματα.

Εκτός δε, αυτού, έχει ασκηθεί από εμένα προσωπικά σε βάρος του ποινική δίωξη για παράβαση του νομού για το πόθεν έσχες.”

“Κυρία εισαγγελέα, καταλήγει -ζητώ την αντικατάστασή μου γιατί αρνούμαι να μετατραπώ σε “Ιφιγένεια” στο βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου, οι οποίοι, ενόψει των αποκαλύψεων που προφανώς διέρρευσαν και οποίες με βεβαιότητα θα τους οδηγούσαν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και ίσως κάποιους από αυτούς στη φυλακή, δεν δίστασαν να σχεδιάσουν την ηθική μου εξόντωση έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποδόμηση της έρευνάς μας.

Και καταλήγει : “Επειδή έχω στοχοποιηθεί από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς που σκοπό έχουν τη μία και μόνη συγκάλυψη των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που αποκομίζουν διαχρονικά εκατομμύρια ευρώ και επιζητούν μανιωδώς την ακύρωση του έργου μου και την παρεμπόδιση της παραπάνω έρευνας και όχι μόνο , και επειδή δεν αισθάνομαι ότι απολαμβάνω της θεσμικής προστασίας που δικαιούμαι, ζητώ την αντικατάστασή μου.”

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter