Παρασκευή ενημερώνει ο πρωθυπουργός για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ

Παρασκευή ενημερώνει ο πρωθυπουργός για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ

Ο Αλέξης Τσίπρας προώθησε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής με την οποία τον ενημερώνει ότι την ερχόμενη Παρασκευή και ώρα 10:00 θα πραγματοποιηθεί η ενημέρωση επί της συμφωνίας που επετεύχθη για το Μακεδονικό.

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τη Βουλή σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής και θα παραθέσει όλο το πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας με τη FYROM για το ονοματολογικό, στην περίπτωση βέβαια που η διαδικασία δεν μπλοκαριστεί από πρόταση μομφής της ΝΔ.

«Με την παρούσα ζητώ να ενημερώσω το Σώμα σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής την Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018 και ώρα 10:00 για τη Συμφωνία με την ΠΓΔΜ» σημειώνει ο πρωθυπουργός στην επιστολή του προς τον Νίκο Βούτση.

Αν το ενδεχόμενο που θέλει τη ΝΔ να καταθέτει πρόταση μομφής την Παρασκευή πάρει σάρκα και οστά εμποδίζοντας τη διεξαγωγή της ενημέρωσης από τον πρωθυπουργό λόγω της σχετικής πρόβλεψης του Κανονισμού σύμφωνα με την οποία διακόπτεται αυτομάτως οποιαδήποτε «τρέχουσα» κοινοβουλευτική διαδικασία, τότε με βάση και τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου αλλά και τις πληροφορίες του koutipandoras.gr η συζήτηση θα ξεκινήσει αμέσως και θα ολοκληρωθεί πριν ο Αλέξης Τσίπρας οδεύσει για τις Πρέσπες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το δίλημμα της ΝΔ

Έντονες «ζυμώσεις» και διαβουλεύσεις διεξάγονται στο «γαλάζιο» στρατόπεδο με σκοπό να ληφθεί η τελική απόφαση για το πώς τελικά η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για την άρνηση υπερψήφισης της συμφωνίας για το ονοματολογικό από τον Π. Καμμένο, με τρόπο αναίμακτο για την ψήφιση των προαπαιτούμενων, τα οποία θα ανοίξουν τον δρόμο για την οριστικοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια. Είτε η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας αφότου ολοκληρωθεί η ψηφοφορία των τελευταίων προαπαιτούμενων, είτε αυτή -όπως προαναφέρθηκε- θα κατατεθεί κατά τη διαδικασία ενημέρωσης του πρωθυπουργού για τη συμφωνία που επετεύχθη για το μακεδονικό.

Η αξιωματική αντιπολίτευση καλείται να αντεπεξέλθει σε ένα απαιτητικό πολιτικό πλαίσιο λεπτών ισορροπιών και χειρισμών, μοιάζοντας εγκλωβισμένη σε ένα δίλημμα που μόνη της έθεσε. Και αυτό γιατί η δυσαρέσκεια της ευρωπαϊκής ελίτ για την στάση της αναφορικά με τη συμφωνία στο ονοματολογικό έχει ήδη προκαλέσει εκνευρισμό στην ευρωπαϊκή ελίτ, κάτι που σίγουρα δεν θα ήθελε να επιτείνει με έναν επιπλέον άκαμπτο πολιτικά χειρισμό που θα έθετε εν κινδύνω το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και την οριστικοποίηση των μέτρων για το χρέος.

Τι προβλέπει ο Κανονισμός

Ο Κανονισμός της Βουλής ορίζει ως προς την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης ή μέλους της πως απαιτείται η υπογραφή τουλάχιστον 50 βουλευτών, κοινοβουλευτική δύναμη την οποία διαθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση. Η πρόταση θα πρέπει να εμπεριέχει το ζήτημα για το οποίο θα διεξαχθεί η συζήτηση και εν προκειμένω τη συμφωνία επίλυσης του ονοματολογικού με την ΠΓΔΜ, όπως επίσης και την άρνηση του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου να την στηρίξει.

Επιπρόσθετα, η πρόταση μομφής υπoβάλλεται στoν ΠτΒ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας. Απευθείας, μετά την κατάθεσή της, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η διαδικασία.

Όπως προβλέπει ο Κανονισμός, η συζήτηση ξεκινά με ομιλία δύο βουλευτών που καταθέτουν την πρόταση και η διάρκειά της δεν μπορεί να ξεπεράσει τις τρεις ημέρες. Στο τέλος της συζήτησης πραγματοποιείται ονομαστική ψηφοφορία. Για να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ή υπουργού θα πρέπει να εγκριθεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές.

Υπενθυμίζεται ότι πρόταση δυσπιστίας δεν επανακατατίθεται πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης παρόμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter