Παρενέβη η Ρωσία (και) στο δημοψήφισμα της Καταλονίας;

Παρενέβη η Ρωσία (και) στο δημοψήφισμα της Καταλονίας;

Υποψία ρωσικής εμπλοκής στις διαδικτυακές ενέργειες που έχουν στόχο να δημιουργήσουν αμφιβολία για τις δημοκρατικές διαδικασίες της Ευρώπης. Το τελευταίο χτύπημα ήταν το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Καταλονίας, όπου «κύμα» ψευδών ή παραποιημένων ειδήσεων επιστρατεύτηκαν εναντίον της ισπανικής κυβέρνησης.

Τις τελευταίες εβδομάδες, κρατικά ΜΜΕ της Ρωσίας και λογαριασμοί σε μένα κοινωνικής δικτύωσης που λειτουργούνται από διαδικτυακά ρομπότ, τα λεγόμενα bots, προώθησαν επιθετικά την ψηφιακή παραπληροφόρηση για το δημοψήφισμα της Καταλονίας, σύμφωνα με ανάλυση της «δεξαμενής σκέψης» Ατλαντικό Συμβούλιο.

Οι ενέργειες, οι οποίες αποσκοπούν στην δυσφήμιση των ισπανικών πολιτικών και δικαστικών αρχών που προσπαθούσαν να εμποδίσουν το δημοψήφισμα, ακολουθούν την ίδια στρατηγική με παρόμοιες εκστρατείες παραπληροφόρησης στη διάρκεια των εκλογών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Από τις γαλλικές και τις γερμανικές εκλογές μέχρι τις προσεχείς κάλπες σε Ισπανία και Τσεχία τα ψηφιακά δίκτυα που υποστηρίζονται από τη Ρωσία συνηθίζουν να υποστηρίζουν εξτρεμιστικές ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και της ενημερωτικές ηλεκτρονικές ιστοσελίδες. Επιπλέον, ακτιβιστές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και αλλού προωθούν μηνύματα από ακροδεξιούς που επιτίθενται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρόμοιες δραστηριότητες παρατηρήθηκαν στις γερμανικές εκλογές όταν εκατοντάδες λογαριασμοί, που φέρονται να συνδέονται με την Μόσχα, προωθούσαν μηνύματα υπέρ της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD). Το ίδιο συνέβη και με την υποστήριξη της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας.

Αρκετοί ειδικοί συμφωνούν ότι είναι ασαφές πως αυτές οι ενέργειες επηρέασαν το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, σύμφωνα με αμερικανικές μελέτες για τους διαδικτυακούς ακροδεξιούς υποστηρικτές του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ οι ψευδείς ειδήσεις επηρεάζουν μακροπρόθεσμα την κοινή γνώμη. Παρά τις διαψεύσεις ή τις διορθώσεις πολλοί ψηφοφόροι τείνουν να λειτουργούν με το συναίσθημα και όχι την λογική τους. Πιστεύουν δηλαδή την παραπληροφόρηση η οποία επιβεβαιώνει τις δικές τους προκαταλήψεις και όχι τα πραγματικά δεδομένα που τους παρουσιάζουν τα ρεπορτάζ.

«Βλέπουμε τους ξένους παράγοντες να κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερη παρέμβαση στις εκλογές που είναι σημαντικές για τα συμφέροντά τους. Αλλά δεν είναι μόνο κρατικοί παράγοντες. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι μπορούν να επηρεάσουν χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε ο συνεργάτης για την υπεράσπιση των πληροφοριών στο Ατλαντικό Συμβούλιο, Μπεν Νίμο, ο οποίος ετοίμασε την ανάλυση για το καταλανικό δημοψήφισμα .

Ο Γιούρι Κόρχαγκιν, πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ισπανία, σε συνέντευξη του στο ρωσικό κρατικό δίκτυο Sputnik αρνήθηκε τη συμμετοχή της χώρας του στο δημοψήφισμα. Να σημειωθεί ότι το Sputnik δημοσίευσε αρκετά ανακριβή άρθρα σχετικά με το δημοψήφισμα. Η καταλανική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter