Παρίσι: Διαδήλωση μετά τη δολοφονία της Εβραίας Μιρέιλ Νολ που είχε επιζήσει του Ολοκαυτώματος (Photos)

Παρίσι: Διαδήλωση μετά τη δολοφονία της Εβραίας Μιρέιλ Νολ που είχε επιζήσει του Ολοκαυτώματος (Photos)

Όλοι οι ηγέτες πολιτικών κομμάτων και πολλοί βουλευτές, εκτός από εκείνους του Εθνικού Μετώπου, ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν αύριο το παρών στη “Λευκή Πορεία” για τη δολοφονία της 85χρονης Εβραίας Μιρέιγ Νολ, μιας γυναίκας που γλίτωσε από το Ολοκαύτωμα και οι αρχές πιστεύουν ότι έπεσε θύμα μιας αντισημιτικής επίθεση μέσα στο διαμέρισμά της στο Παρίσι.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στην αυριανή διαδήλωση. Τη δολοφονία της Νολ καταδίκασαν ο πρόεδρος Μακρόν και όλα τα κόμματα. Δύο ύποπτοι έχουν τεθεί υπό κράτηση και οι εισαγγελικές αρχές διενεργούν έρευνα για δολοφονία υποκινούμενη από θρησκευτικά κίνητρα.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ, του κεντροδεξιού κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR) ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην πορεία που θα ξεκινήσει στις 18.30 τοπική ώρα από την Πλας ντε λα Νασιόν και θα καταλήξει στο σπίτι της Νολ, στο 11ο Διαμέρισμα. Παρών θα είναι και ο πρόεδρος του κόμματος Λοράν Βοκιέ ο οποίος, με μήνυμά του στο Twitter, καταδίκασε αυτό το “βδελυρό έγκλημα” και ζήτησε από όλους εκείνους που συμμερίζονται τις αξίες των Ρεπουμπλικάνων να κατέβουν στους δρόμους και να καταδικάσουν το γεγονός ότι αυτός ο “νέος αντισημιτισμός” έχει καταστεί κάτι το συνηθισμένο.

Αντιθέτως, η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου (FN) Μαρίν Λεπέν δεν θα βρίσκεται εκεί γιατί το Συμβούλιο που εκπροσωπεί τις εβραϊκές οργανώσεις στη Γαλλία (Crif) δεν επιθυμούσε την παρουσία μελών του κόμματος. Ο πρόεδρος του Crif Φρανσίς Καλιφά είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι “πολλές προσωπικότητες από όλο το πολιτικό φάσμα ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους”, εκφράζοντας την ελπίδα ότι “θα υπάρχουν και μέλη της κυβέρνησης”. Πρόσθεσε ότι το FN “δεν είναι επιθυμητό” στην πορεία.

Ο βουλευτής του FN Λουί Αλιό σχολίασε ότι το Crif “αντιτίθεται στους πραγματικούς εχθρούς του ισλαμισμού αντί για τον ίδιο τον ισλαμισμό”.

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, σκοπεύει επίσης να συμμετάσχει στην πορεία. Το Crif επισήμανε την “ανακολουθία” του αριστερού πολιτικού, δεδομένουο ότι στηρίζει ταυτόχρονα το κίνημα BDS που τάσσεται υπέρ του μποϊκοτάζ στο Ισραήλ. “Δεν γίνεται σήμερα να εκφράζεις την απόρριψη του αντισημιτισμού και να στηρίζεις ένα κίνημα που εκφράζει μίσος για το κράτος του Ισραήλ και τους Εβραίους, δεν μου φαίνεται συμβατό. Δεν αμφισβητώ τη συμπόνοια του κ. Μελανσόν για την τραγωδία που έζησε η Νολ, αλλά χρειάζεται μια συνέπεια μεταξύ λόγω και πράξεων”, είπε ο Καλιφά.

Ο Κριστόφ Καστανέρ, του κυβερνώντος κινήματος REM, κάλεσε τους υποστηρικτές του να συμμετάσχουν στη διαδήλωση. Επίσης, ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ θα συμμετάσχει σε μια παρόμοια συγκέντρωση στην Τουλούζη, υπό το σύνθημα “όλοι ενωμένοι κατά του αντισημιτικού μίσους”.

Κάλεσμα στους ψηφοφόρους τους να δώσουν και αυτοί το παρών στις πορείες απηύθυναν επίσης το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCF) και ο πρόεδρος του κεντροδεξιού UDI.

Ο ένας από τους συλληφθέντες ήταν για πολλά χρόνια γείτονας της Νολ και είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα, αφού εξέτισε ποινή για ένα σεξουαλικό αδίκημα, υποστήριξε ο Ντανιέλ Νολ, ο γιος του θύματος, μιλώντας στο ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι i24News. Πρόσθεσε ότι ο γείτονας αυτός πέρασε μεγάλο μέρος της Παρασκευής συζητώντας με τη μητέρα του στο διαμέρισμά της και ότι εκείνη τον κέρασε ένα ποτό.

Η Μιρέιγ Νολ ζούσε στη γειτονιά αυτή τα τελευταία 60 χρόνια και γνώριζε τον έναν από τους δολοφόνους της από όταν εκείνος ήταν 7 ετών. Μια πηγή προσκείμενη στις έρευνες είπε στο πρακτορείο Reuters ότι οι δύο συλληφθέντες έδωσαν αντιφατικές καταθέσεις στην αστυνομία. Ο ένας είπε στους ανακριτές ότι άκουσε τον άλλον να φωνάζει στα αραβικά “Ο Θεός είναι μεγάλος” κατά τη διάρκεια της επίθεσης στην ηλικιωμένη γυναίκα.

Ο δεύτερος ύποπτος είναι ένας άστεγος άνδρας, σύμφωνα με τον δικηγόρο του θύματος.

Ο Ντανιέλ Νολ εξήγησε ότι η μητέρα του έπασχε από Πάρκινσον και δεν γνώριζε ότι ο γείτονάς της είχε φυλακιστεί επειδή παρενόχλησε σεξουαλικά ένα 12χρονο κορίτσι.



Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter