Περασμένα μεγαλεία (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) και διηγώντας τα να κλαις

Περασμένα μεγαλεία (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) και διηγώντας τα να κλαις

  «Ντέρμπι_x000D_
για τρεις» είχε χαρακτηρίσει τις επόμενες εκλογές η Φώφη Γεννηματά, εκφράζοντας ενδόμυχα τον διακαή πόθο της να λάβει το_x000D_
Κίνημα Αλλαγής την τρίτη θέση στις εθνικές κάλπες (μερικοί υπεραισιόδοξοι έως_x000D_
και… ουτοπιστές ψελλίζουν κάτι και για δεύτερη!). 

Και παρότι καταγγέλλει, ειδικά τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο, το κλίμα πόλωσης που, όπως λέει, διαμορφώνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, έχει κάνει καραμέλα την ατάκα-στόχο «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά και οριστικά και αυτό σημαίνει ότι θα πάνε από εκεί που ήλθαν»!

Με λίγα λόγια η λεγόμενη «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ», κατά την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, συνοψίζεται στο να επιστρέψει το κυβερνών κόμμα στα ποσοστά του Συνασπισμού, δηλαδή στο 4-5%. Ουδέν μεμπτό, φυσικά, στο να επιθυμεί ένα κόμμα της αντιπολίτευσης την εκλογική συρρίκνωση του κυβερνώντος κόμματος. Το να καταγγέλλει όμως τον «νέο δικομματισμό» ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ την ίδια στιγμή που κάνει ό,τι μπορεί για να αποδείξει πως επιθυμεί (και νοσταλγεί) την επιστροφή του παλαιού ΝΔ – ΠΑΣΟΚ δεν δικαιολογείται ούτε επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε κόσμο και στελέχη από το ΠΑΣΟΚ ούτε διότι, στην ουσία, δεν διαθέτει κόμμα αλλά ένα συνονθύλευμα κομμάτων, κινήσεων, αρχηγών και αρχηγίσκων που θα είναι θαύμα αν πιάσουν την τέταρτη θέση όλοι μαζί!

«Ακίνδυνη» αντίπαλος

Από την άλλη πλευρά βέβαια και η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, που φλερτάρει ουδόλως… διακριτικά το ΚΙΝΑΛ, είναι απολύτως λογικό να έχει ακριβώς την ίδια επιθυμία καθώς η σημερινή μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ είναι «ακίνδυνος» αντίπαλος ακόμη και για τον… ίδιο. Στην ουσία δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ της Φ. Γεννηματά και του Ευάγγελου Βενιζέλου έχουν κάνει προ πολλού συμφωνία με τη ΝΔ για νέα συγκυβέρνηση – και ας αρθρώνει πού και πού ορισμένες αντιπολιτευτικές ατάκες του τύπου «ο ιστορικός μας αντίπαλος παραμένει η Δεξιά», έτσι, για τα μάτια του κόσμου.

Εξάλλου οι θέσεις του ΚΙΝΑΛ της Φ. Γεννηματά, που μιλά για προοδευτισμό και έχει κηρύξει πόλεμο «στη συντήρηση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ», δεν περιλαμβάνουν τίποτε σχετικό με τις εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό που… ονειρεύεται, παραδίδοντας ουσιαστικά τις επικουρικές συντάξεις σε ιδιώτες.

«Ιστορικός» συμβιβασμός

Παρά το γεγονός ότι τόσο αρκετά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής όσο και η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων που προσήλθαν στις κάλπες τον περασμένο Νοέμβριο για να αναδείξουν επικεφαλής τη Φ. Γεννηματά δεν μπορούν καν να διανοηθούν ότι η αρχηγός τους θα επαναλάβει το λάθος του Ευ. Βενιζέλου να συγκυβερνήσει ξανά με τη ΝΔ –που ήταν και η βασική αιτία για την εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ– όλα δείχνουν ότι η ίδια τα έχει βρει με τον Κυριάκο. Και ας διατείνεται ότι το ΚΙΝΑΛ είναι αυτόνομο και δεν θα γίνει δεκανίκι κανενός. Εξάλλου, μια ανάγνωση των καθημερινών ανακοινώσεων του φορέα αρκεί για να αναρωτηθεί κανείς ποιο κόμμα είναι ο αποστολέας, η ΝΔ ή το ΚΙΝΑΛ;

Να θυμηθούμε επιπλέον ότι και η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταψήφισαν το 2016 τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, παρότι το εν λόγω εκλογικό σύστημα περιλαμβανόταν στις θέσεις της κεντροαριστεράς και είναι ακριβώς αυτό που θα της έδινε τη δυνατότητα να παίξει ρόλο ρυθμιστή στο πολιτικό σύστημα.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φ. Γεννηματά συνεχίζει να μιλά για ανάγκη συγκρότησης μιας ισχυρής κυβέρνησης «εθνικής συνεννόησης» και ευρείας πολιτικής συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων του τόπου, λες και υπάρχει περίπτωση αν η ΝΔ γίνει πρώτο κόμμα να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ! Τουλάχιστον ο Ευ. Βενιζέλος ήταν ξεκάθαρος: «Θα καλέσουμε και τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ», όπως έλεγε με φανερή… απόλαυση, «αλλά αν αρνηθεί, όπως έκανε το 2012, δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη». Ετσι πες, ντε! 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter