Περιδίνηση στη ΝΔ λόγω της κατάτμησης των Περιφερειών και της ψήφου των αποδήμων

Περιδίνηση στη ΝΔ λόγω της κατάτμησης των Περιφερειών και της ψήφου των αποδήμων

Λίγες ώρες ήταν αρκετές προκειμένου ο Μάκης Βορίδης να αναιρέσει την εκπεφρασμένη πρόθεση καταψήφισης τόσο της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών όσο και της ρύθμισης για τη δρομολόγηση της ψήφου των αποδήμων, διατυπώνοντας τελικά επιφυλάξεις. Τι μεσολάβησε και ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την προαναγγελία καταψήφισης διατύπωσε τελικά επιφυλάξεις;

Κατά το κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίασης της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για τον «Κλεισθένη Ι», όταν ο πρόεδρος, Αντώνης Συρίγος, αναπαρήγαγε τις διατυπωμένες θέσεις των κομμάτων επί του νομοσχεδίου και των τροπολογιών που αφορούν την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών και της δρομολόγησης του ζητήματος της ψήφου των απόδημων Ελλήνων, ο Μάκης Βορίδης ζήτησε την επαναδιατύπωση της ψήφου από όλα τα κόμματα προκειμένου να γίνει πιο σαφές το πλαίσιο.

«Να διευκρινίσουν τα κόμματα τη ψήφο τους κυρίως στα άρθρα του εκλογικού συστήματος» είπε, με το προεδρείο να κάνει αποδεκτό το αίτημα του κ. Βορίδη. Όταν έφτασε η σειρά του, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης άλλαξε άρδην τη θέση που είχε διατυπώσει λίγες ώρες πριν, σύμφωνα με την οποία η ΝΔ θα καταψήφιζε όλες τις ρυθμίσεις που αφορούν το εκλογικό σύστημα. «Να διευκρινίσουμε ότι επιφυλασσόμαστε για την Ολομέλεια» σημείωσε, με τη θέση αυτή να αφορά την κατάτμηση των Περιφερειών και την τροπολογία για τη ψήφο των αποδήμων.

Χαρακτηριστικό δείγμα των ρευστών εσωκομματικών ισορροπιών στη «γαλάζια» παράταξη είναι ότι -πλην του εισηγητή της ΝΔ που πολιτεύεται στη Περιφέρεια Αττικής- το λόγο στη σημερινή συνεδρίαση πήρε και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος πολιτεύεται στη Β’ Αθήνας. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δήλωσε εξίσου αρνητικός με την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και του υπολοίπου Αττικής εξαιτίας της μη οριστικής διευθέτησης του ζητήματος που αφορά τη ψήφο των αποδήμων.

«Εμφύλιος στη ΝΔ»

Πρόκειται για την τέταρτη παλινωδία της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τις δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Τις αλλεπάλληλες παλινδρομήσεις είχε περιγράψει νωρίτερα ο Π. Σκουρλέτης, κάνοντας λόγο για «εμφύλιο» στις τάξεις της ΝΔ. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως η ΝΔ ήταν «αρχικά αρνητική», μετά πέρασε στο «ενδιαμέσως θετική» και «σήμερα κατέληξε στο αρνητική», υπογραμμίζοντας ότι κομματικές βαρονίες κρατούν δέσμια την ηγεσία του κόμματος. Βέβαια, ο υπουργός Εσωτερικών δεν μπόρεσε να προβλέψει ότι κατά την διατύπωση πρόθεσης ψήφου, η αξιωματική αντιπολίτευση θα άλλαζε και τέταρτη φορά θέση.

Η σκυτάλη στον Μητσοτάκη

Όταν ρωτήθηκε από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για τους λόγους που τον οδήγησαν να ανασκευάσει την αρχική του διατύπωση, ο κ. Βορίδης αντέτεινε πως η ΝΔ δεν άλλαξε στάση για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, τονίζοντας ότι η θέση του κόμματος είναι «ενιαία». Παρέπεμψε δε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την τελική στάση του κόμματος, καθώς κατά την αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τοποθετηθεί.

Πάντως, από την τελευταία αποστροφή του κ. Βορίδη προκύπτει κι άλλη αντίφαση, αφού αν η θέση της ΝΔ ήταν ξεκάθαρη δεν θα χρειαζόταν να την διασαφηνίσει αύριο ο πρόεδρος του κόμματος!

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter