Περίεργη καθυστέρηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για το κύκλωμα διανομής Τύπου

Περίεργη καθυστέρηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για το κύκλωμα διανομής Τύπου

Σημαντική καθυστέρηση παρατηρείται εκ μέρους της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην έκδοση γνωμοδότησης που της έχει ζητηθεί, ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, από τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, αναφορικά με τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Πολιτεία ώστε να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό από τη μονοπωλιακή θέση του πρακτορείου ΑΡΓΟΥΣ, η οποία επηρεάζει την απρόσκοπτη διακίνηση των εντύπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει προχωρήσει, επίσης, στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στον μεγαλομέτοχο του ΑΡΓΟΥΣ ούτε και για την παράβλεψη γνωστοποίησης της εξαγοράς των βασικών στοιχείων ενεργητικού του ΔΟΛ (MEGA, ΒΗΜΑ, Τα ΝΕΑ), που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Αύγουστο, παρότι η εξαγορά αυτή υπόκειται βάσει νόμου στην προηγούμενη έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Παράλληλα εκκρεμεί ακόμα η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το καρτέλ στη διανομή Τύπου. Σύμφωνα με έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία καλύπτει τα τελευταία 16 χρόνια (2001-2017), εντοπίστηκαν μονοπωλιακές πρακτικές μεταξύ του πρακτορείου Ευρώπη και του πρακτορείου Αργος, όπως κοινή πολιτική και συμφωνία σχετικά με τον καθορισμό τιμών, τον περιορισμό διάθεσης, ανταλλαγή μεταξύ ανταγωνιστών ευαίσθητων εμπορικών πληροφοριών, καθώς και κατανομή πελατείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου της υπόθεσης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, τα δύο πρακτορεία υιοθέτησαν και εφάρμοζαν ένα πλέγμα συμφωνιών και εναρμονισμένων πρακτικών σε όλα τα επίπεδα της αγοράς διανομής Τύπου περιλαμβανομένης και αυτής των εκδοτών/πελατών τους στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

Η τελική έκβαση της διαδικασίας αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς πρέπει να προσδιοριστούν τα πρόστιμα καθώς και εάν θα υπάρξουν και ποινικές κυρώσεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter