Περικοπές στις νέες συντάξεις «κρύβει» εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας

Περικοπές στις νέες συντάξεις «κρύβει» εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας

Μειώσεις στις νέες συντάξεις που κατά μέσο όρο κυμαίνονται στα επίπεδα του 15% και που στο μέγιστο βαθμό μπορεί να φθάσουν και το 35%, «κρύβονται» σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.

Η εγκύκλιος περιγράφει τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων σύμφωνα με το νέο νόμο για το Ασφαλιστικό, με χρήση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), όπως δημοσιοποιείται από την ΕΛΣΤΑΤ. Ειδικότερα επισημαίνεται ότι η χρήση του ΔΤΚ θα γίνεται έως και το 2020. Από το 2021 και μετά θα χρησιμοποιηθεί δείκτης μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.

Ερωτηματικό όμως υπάρχει σχετικά με την χρήση του ΔΤΚ όταν το μέγεθός του θα είναι μικρότερο της μονάδας. Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις θα τίθεται ως βάση η μονάδα ώστε να μην υποχωρεί περισσότερο το συγκεκριμένο μέγεθος. Μένει να διευκρινιστεί όμως αν η συγκεκριμένη κατεύθυνση που δίνει η εγκύκλιος για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων, υπάρχει στη σχετική νομοθεσία ή όχι.

Η εγκύκλιος θα εφαρμόζεται για όλες τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μετά τη 13η Μαϊου 2016, ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νόμου για το Ασφαλιστικό (ν.4387/2016).

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter