Πέθανε η δημοσιογράφος που μετέδωσε την έναρξη του 2ου Παγκόσμιου (Photos Video)

Πέθανε η δημοσιογράφος που μετέδωσε την έναρξη του 2ου Παγκόσμιου (Photos Video)

Πλήρης ημερών, στα 105 της χρόνια, απεβίωσε στο Χονγκ Κονγκ η δημοσιογράφος Κλαιρ Χόλιγουορθ. Πρόκειται για την θρυλική πολεμική ανταποκρίτρια που μετέδωσε πρώτη την είδηση για την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1939, οπότε και έγινε η εισβολή της Γερμανίας στην Πολωνία, εργαζόταν στην Daily Telegraph. Στην καριέρα της ακολούθησαν πολεμικές ανταποκρίσεις από το Βιετνάμ, τη Μέση Ανατολή, την Αλγερία κ.α

«1.000 τανκ συγκεντρωμένα στα πολωνικά σύνορα» ήταν ο τίτλος της αρχικής είδησης.  Τρία 24ώρα αργότερα ξεκίνησε η εισβολή των ναζιστικών στρατευμάτων και η έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η δημοσιογράφος βρέθηκε σε πολλά από τα θέατρα των πολέμων του 20ού αιώνα–από το Βιετνάμ ως την Αλγερία, από τη Μέση Ανατολή ως την Ινδία, το Πακιστάν και την Κίνα. Έμεινε όμως στη μνήμη των πιο πολλών διότι μετέδωσε αποκλειστικά την είδηση ότι ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος το 1939.

Στα 27 της, βρισκόταν μόλις μια εβδομάδα στην Πολωνία, απεσταλμένη της εφημερίδας Daily Telegraph, όταν έγινε η πρώτη δημοσιογράφος που διαπίστωσε και μετέδωσε πως εισέβαλαν στη χώρα χιτλερικά στρατεύματα.

Χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητο ενός βρετανού διπλωμάτη για να περάσει τα γερμανοπολωνικά σύνορα, η δημοσιογράφος, η εμφάνιση της οποίας έφερνε λιγάκι τότε στη Μάτα Χάρι, είδε εκατοντάδες γερμανικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα έτοιμα να εισβάλουν στην Πολωνία.

Τρεις ημέρες αργότερα, την 1η Σεπτεμβρίου, όταν την ξύπνησε ο ήχος των αεροσκαφών της Λουφτβάφε που εφορμούσαν στο Κατοβίτσε, μια πολωνική πόλη κοντά στα σύνορα, η Χόλινγουορθ τηλεφώνησε στη βρετανική πρεσβεία στη Βαρσοβία για να αναγγείλει την έναρξη του πολέμου.

Καθώς οι συνομιλητές της δεν την πήραν στα σοβαρά, προσπάθησε βγάζοντας το ακουστικό από το παράθυρό της να μπορέσει να τους κάνει να ακούσουν τη βοή των ερπυστριών των αρμάτων μάχης των ναζί που έμπαιναν στην πόλη.

«Αν ξεσπά πόλεμος κι αν το θέλει ο κόσμος, λατρεύω να τον καλύπτω», είχε δηλώσει η δημοσιογράφος το 2009 στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Χόλινγουορθ είχε επίσης κάνει πρώτη την αποκάλυψη ότι ο βρετανός διπλός πράκτορας Κιμ Φίλμπι αυτομόλησε στη Σοβιετική Ένωση, εν έτει 1963.

«Λατρεύω τη δράση, λατρεύω να είμαι μέσα σε ένα αεροσκάφος που βομβαρδίζει, ή να είμαι επί του πεδίου, στην έρημο όταν ένα στράτευμα προελαύνει», έλεγε η ίδια.

Το 1946, η δημοσιογράφος σώθηκε παρά τρίχα μαζί με τον σύζυγό της από την έκρηξη στο ξενοδοχείο Βασιλιάς Δαβίδ της Ιερουσαλήμ, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 91 ανθρώπους.

Γεννημένη το 1911, η δημοσιογράφος, που σχεδόν όλη της τη ζωή την πέρασε με μια βαλίτσα στο χέρι, παντρεύτηκε δύο φορές. Δεν είχε παιδιά, και εγκαταστάθηκε οριστικά πια στο Χονγκ Κονγκ το 1991, αφού εργάστηκε για σειρά ετών στο Πεκίνο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter