Πέθανε η Λιλιάν Μπετανκούρ, «χρυσή» κληρονόμος της L’Oreal

Πέθανε η Λιλιάν Μπετανκούρ, «χρυσή» κληρονόμος της L’Oreal

Η Λιλιάν Μπετανκούρ, η “χρυσή” κληρονόμος της αυτοκρατορίας των καλλυντικών L’Oreal, απεβίωσε τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη σε ηλικία 94 ετών, ανακοίνωσε η κόρη της, Φρανσουάζ Μπετανκούρ-Μεγιέρ.

Η επιχειρηματίας –και κάποτε η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου– πέθανε τη νύχτα στο σπίτι της. “Θα γινόταν 95 ετών στις 21 Οκτωβρίου. Η μητέρα μου έφυγε γαλήνια” ανέφερε η κόρη της σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

“Η μητέρα μου έφυγε ειρηνικά», ανέφερε η κόρη της. «Σε αυτή την οδυνηρή στιγμή για μας, θα ήθελα να υπενθυμίσω το όνομα της οικογένειάς μας, την πλήρη δέσμευση και την πίστη μας στη L’Oréal και να υπενθυμίσω την εμπιστοσύνη που έχω στον Πρόεδρο της Jean-Paul Agon και στις αντιπροσωπείες της εταιρείας σε όλο τον κόσμο» πρόσθεσε.

Η Μπετανκούρ είχε ανακηρυχθεί η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο για το 2017 σύμφωνα με τη λίστα του Forbes.

Το Who is Who

Η Μπετανκούρ γεννήθηκε στο Παρίσι και ήταν το μοναδικό παιδί της Louise Madeleine Berthe (née Doncieux) και του Eugène Schueller, ιδρυτή της L’Oréal, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες καλλυντικών και ομορφιάς στον κόσμο.

Χηµικός στο επάγγελμα, ο Σιλέρ έκανε µια περιουσία µε µια βαφή µαλλιών, την Αureale, που έφτιαξε ο ίδιος και άρχισε να διαθέτει στο εµπόριο το 1907.

Εκτός από τη βαφή, όµως, ο Σιλέρ είχε δηµιουργήσει µια φασιστική οργάνωση και είχε υποστηρίξει το καθεστώς του Βισί στην κατεχόµενη από τους ναζί Γαλλία. Ο Αντρέ Μπετανκούρ, τελευταίος σύζυγος της Λιλιάν, είχε παραιτηθεί από την αντιπροεδρία της LΟreal όταν ήρθαν στο φως κάποια αντισηµιτικά κείµενά του

Η μητέρα της πέθανε όταν η Λιλιάν ήταν 5 χρονών και σχημάτισε στενό δεσμό με τον πατέρα της. Στην ηλικία των 15 ετών προσχώρησε στην εταιρία του πατέρα της ως μαθητευόμενη, αναμειγνύοντας τα καλλυντικά και τα μπουκάλια σαμπουάν.

Η γνωριμία με τον ακροδεξιό άνδρα της

Το 1950 παντρεύτηκε τον Γάλλο πολιτικό Αντρέ Μπετανκούρ, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός υπουργών στις γαλλικές κυβερνήσεις της δεκαετίας του 1960 και της δεκαετίας του ’70 και ανέλαβε την ιδιότητα του αναπληρωτή προέδρου της L’Oréal. Ο Μπετανκούρ ήταν μέλος του La Cagoule, μιας βίαιης γαλλικής φασιστικής ομάδας που ο πατέρας της Λιλιάν είχε χρηματοδοτήσει και υποστήριζε στη δεκαετία του 1930 και τα μέλη που συνελήφθησαν το 1937.

Μετά τον πόλεμο, ο σύζυγός της, όπως και άλλα μέλη της La Cagoule, μπήκαν στην L’Oréal παρά το πολιτικά δυσάρεστο παρελθόν του. Το ζευγάρι το 1953 απέκτησε την πρώτη του κόρη, την Françoise

Το σκάνδαλο με τον Σαρκοζί

Το σκάνδαλο της L’Oreal ήταν ένα από τα μεγαλύτερα που ξέσπασαν εις βάρος της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί. O υπουργός Εργασίας Ερίκ Βερτ κατηγορήθηκε ότι πήρε κάτω από το τραπέζι 150.000 ευρώ από την 87χρονη πρόεδρο της κολοσσιαίας εταιρείας καλλυντικών L’Oreal για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί το 2007.

Το επιτελείο του Σαρκοζί έδωσε μάχη με τα ΜΜΕ για να υποβαθμίσει το σκάνδαλο αυτό κι ενώ το πράγμα πήγαινε να ξεχαστεί, πρώην λογίστρια της δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία διαβεβαίωσε σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα Mediapart ότι η οικογένεια Μπετανκούρ στήριζε με «φακέλους» γεμάτους χρήματα τις πολιτικές εκστρατείες του Σαρκοζί.

Ο Σαρκοζί τα αρνήθηκε δηλώνοντας ότι όλα είναι ψέματα. «Φρίκη και συκοφαντίες που δεν έχουν άλλο στόχο παρά να κηλιδώσουν την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας σε όλα αυτά» είχε πει ο Γάλλος πρόεδρος.

Λουκέτο σε δύο εργοστάσια και εκατοντάδες απολύσεις το 2010

Η τότε 87χρονη κληρονόμος της φίρμας L’Oreal ζημιώθηκε κατά 5,12 δισ. δολάρια μόλις σε δύο χρόνια , απ’ όταν δηλαδή ξέσπασε η οικονομική κρίση. Τα περισσότερα από τα χρήματά της τα έχασε εξ αιτίας των επενδύσεων του Μπέρναρντ Μάντοφ, του 70χρονου μεγαλοχρηματιστή που καταχράστηκε πάνω από 50 δισ. δολάρια.

Τα υπόλοιπα εξαφανίστηκαν λόγω της πτώσης των μετοχών της εταιρείας της και άλλων επενδύσεων σε θυγατρικές εταιρείες. Δύο μεγάλα εργοστάσια της L’Oreal, ένα στη Βρετανία και ένα άλλο στο Μονακό, ανακοίνωσαν το κλείσιμό τους μέσα στο 2010, ενώ η διάσημη φίρμα καλλυντικών έκανε εκατοντάδες απολύσεις μέσα στα μέτρα που πήρε για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Πριν από τη μαύρη περίοδο για τα οικονομικά, η Λιλιάν Μπετανκούρ υπολογίζεται ότι ήταν κάτοχος μιας περιουσίας που ανερχόταν στα είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ. Μετά την κρίση και χωρίς ακόμα να έχουν τελειώσει τα δύσκολα, έχει χάσει περίπου το ένα τέταρτο της αμύθητης περιουσίας της.

Η πολυτελής ζωή

Η ζωή της Λιλιάν Μπετανκούρ έμοιαζε ωστόσο με παραμύθι. Τα τελευταία της χρόνια ζούσε σε ένα σπίτι που μοιάζει με ξενοδοχείο στο πιο ακριβό προάστιο του Παρισιού. Δεκάδες ήταν τα οι άνθρωποι που την υπηρετούσαν… Από καμαριέρες και μαγείρισσες μέχρι κομμωτές, αμπιγιέζ και γυμναστές ήταν το προσωπικό που απασχολούσε μόνιμα και μόνο για τις δικές της ανάγκες, αφού σε αυτή τη βίλα ζούσε μόνη της.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter