Πέθανε ο Δημήτρης Φραγκόπουλος, επί δεκαετίες διευθυντής του Ζωγράφειου Λυκείου της Κωνσταντινούπολης

Πέθανε ο Δημήτρης Φραγκόπουλος, επί δεκαετίες διευθυντής του Ζωγράφειου Λυκείου της Κωνσταντινούπολης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών, ο Δημήτρης Φραγκόπουλος, ο “Δάσκαλος του Γένους”, όπως ήταν γνωστός, τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στην Ελλάδα.

Ο Δημήτρης Φραγκόπουλος διετέλεσε επί 35 χρόνια διευθυντής στο Ζωγράφειο Λύκειο – από το 1958 ως το 1993 – και ήταν πολύ γνωστός από συνεντεύξεις και ομιλίες του στην Τουρκία και την Ελλάδα σχετικά με τον ελληνισμό και την ελληνική γλώσσα.

Από την περασμένη εβδομάδα νοσηλευόταν στην μονάδα εντατικής θεραπείας στο ελληνικό νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, Βαλουκλή.

Όταν κάποια στιγμή τον είχαν ρωτήσει για τα ελληνοτουρκικά είχε απαντήσει «Ό,τι και να συμβαίνει στις κυβερνήσεις οι απλοί πολίτες δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα!», ενώ όταν τον ρωτούσαν αν σκέφτηκε ποτέ να φύγει από την Πόλη, απαντούσε:

«Ποτέ! Να πάω που; Εδώ είναι το σπίτι μου και η ζωή μου. Αν έβλεπαν και τον Φραγκόπουλο να φεύγει, θα έλεγαν όλοι ότι τέλειωσε η ελληνική ομογένεια (…) Δεν με ενδιέφερε να σώσω το τομάρι μου, οι μαθητές μου με ενδιέφεραν».

Το 1994 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε αναγνώριση της μεγάλης του προσφοράς του απένειμε το οφίκιο του «Άρχοντα Δασκάλου του Γένους, ενώ ο τότε πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας τον είχε παρασημοφορήσει με τον «Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής».

Το Ζωγράφειο Λύκειο

Το Ζωγράφειο Λύκειο (τουρκικά: Özel Zoğrafyon Rum Lisesi) είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Κωνσταντινούπολη. Το σχολείο βρίσκεται στο κέντρο της Πόλης σε μικρή απόσταση από το Πέρα.

Η ιστορία του Ζωγραφείου σχολείου ανάγεται στον 19ο αιώνα, όταν υπήρξαν ανάγκες για εκπαιδευτική στέγαση μιας και το Ζάππειο Παρθεναγωγείο από μόνο του δεν μπορούσε να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Επίσης η σχολή που λειτουργούσε στο Σταυροδρόμι της Παναγίας είχε πάνω από 800 μαθητές και έτσι αποφασίστηκε να γίνει ένας έρανος για να χτιστεί ένα καινούργιο και σύγχρονο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Έτσι πολλοί ήταν εκείνοι που πρόσφεραν για το έργο αυτό, με κορυφαίο τον διαμένοντα στο Παρίσι Χρηστάκη Ζωγράφο, ο οποίος είχε δώσει πάνω από 10.000 χρυσές λίρες της εποχής. Το 1890 η γενική συνέλευση της κοινότητας αποφάσισε σε ένδειξη τιμής να ονομαστεί το σχολείο Ζωγράφειο. Στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό υπερίσχυσε η πρόταση του αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη και έτσι πραγματοποιήθηκε το χτίσιμο του σχολείου έτσι ακριβώς όπως είναι σήμερα. Το 1899 το Ζωγράφειο έδωσε τους πρώτους αποφοίτους του.

Τα προηγούμενα χρόνια το σχολείο είχε μια πραγματική άνθηση και πάντα πάνω από 450 μαθητές. Ειδικά δε πριν τα Σεπτεμβριανά του 1955 αλλά και πριν τις απελάσεις (1964) οι μαθητές μόνο στο σχολείο αυτό ήταν πάνω από 650.

Σήμερα έχει μόνο 42 μαθητές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter