Πέθανε ο ιστορικός Ρίτσαρντ Πάνκχερστ

Πέθανε ο ιστορικός Ρίτσαρντ Πάνκχερστ

Ο Ρίτσαρντ Πάνκχερστ, γιος της βρετανίδας Σίλβια Πανκχερστ, υπέρμαχου των δικαιωμάτων των γυναικών, ο οποίος έγινε ένας από τους πιο διακεκριμένους ειδικούς στον κόσμο στην ιστορία και στον πολιτισμό της Αιθιοπίας, πέθανε σε ηλικία 89 ετών.

Η πρώτη επαφή του με την Αιθιοπία έγινε μέσω της μητέρας του, μιας “σουφραζέτας” η οποία είχε κάνει εκστρατείες επίσης κατά της εισβολής στη χώρα αυτή των ιταλικών φασιστικών στρατευμάτων του Μπενίτο Μουσολίνι το 1935.

Μετακόμισε στην Αντίς Αμπέμπα μαζί της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και άρχισε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Αντίς Αμπέμπα. Έγραψε περισσότερα από 20 βιβλία και χιλιάδες άρθρα.

“Κληρονόμησε” επίσης τον ακτιβισμό από τη μητέρα και τη γιαγιά του, την Έμελιν Πάνκχερστ, ιδρύτρια του κινήματος για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών, η οποία βοήθησε ώστε να εξασφαλιστεί το δικαίωμα ψήφου των Βρετανίδων.

Ο Ρίτσαρντ έκανε εκστρατεία μαζί με τη σύζυγό του Ρίτα για την επιστροφή πολλών λαφύρων που είχαν αρπάξει από την Αιθιοπία τα βρετανικά στρατεύματα που εισέβαλαν το 1868 και ενός τεράστιου οβελίσκου από την αρχαία πόλη Αξούμ που είχαν κλέψει οι δυνάμεις του Μουσολίνι. Και οι δύο ήταν παρόντες στο Αξούμ για να παρακολουθήσουν την επιστροφή του οβελίσκου από την Ιταλία το 2005.

Η βρετανική πρεσβεία ανέφερε πως ο Πάνκχερστ πέθανε την Πέμπτη (χθες).

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιθιοπίας χαρακτήρισε τον Πάνκχερστ “πρύτανη των ιστορικών και των λογίων της Αιθιοπίας”.

“Ο Πάνκχερστ ήταν ένας από τους μεγαλύτερους φίλους της Αιθιοπίας στη διάρκεια της μακράς και παραγωγικής ζωής του, και η ευρυμάθεια και η κατανόησή του για την Αιθιοπία θα μας λείψουν πολύ”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

H συγγραφέας και φωτογράφος Μάαζα Μενγκίστε δήλωσε στο BBC Africa: “Ανακάλυψα πράγματα για τη χώρα μου, μερικές φορές απλώς και μόνο ‘πέφτοντας’ σε κάτι που είχε γράψει… ένα ολόκληρο παράθυρο ανοίγει για μένα για το πώς αντιλαμβάνομαι τη δική μου ιστορία”.

Ένας Αιθίοπας, ο Γουνγόζεν Τζελάν έγραψε απλώς στο τουίτερ: “Ήταν το ιστορικό αρχείο μας. Μας λείπει τόσο πολύ”.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter