Πέθανε ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν

Πέθανε ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν

Ήταν πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα Ηνωμένα Έθνη από την 8η Απριλίου 2006.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν απεβίωσε αιφνιδίως σήμερα στη Νέα Υόρκη, αφού αισθάνθηκε αδιαθεσία ενώ εργαζόταν, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Μόσχα δεν έδωσε διευκρινίσεις για τις συνθήκες θανάτου του Ρώσου διπλωμάτη αλλά εξέφρασε τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης στους οικείους του και σημείωσε ότι ο Τσούρκιν πέθανε μία ημέρα πριν κλείσει τα 65 του χρόνια. Στην ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά στις πληροφορίες που ανέφεραν ότι ο Τσούρκιν διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί γιατί δεν είχε την άδεια να μιλήσει δημοσίως για την υπόθεση, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ο Τσούρκιν πιθανότατα υπέστη καρδιακή προσβολή. Μια δεύτερη πηγή, ένα στέλεχος των ομοσπονδιακών υπηρεσιών επιβολής του νόμου που επίσης μίλησε ανώνυμα, είπε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι ύποπτο στον θάνατο του διπλωμάτη.

Η εφημερίδα New York Post, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες πηγές έγραψε ότι ο Τσούρκιν μεταφέρθηκε από την πρεσβεία της Ρωσίας σε ένα νοσοκομείο του Μανχάταν αφού αισθάνθηκε ενοχλήσεις στην καρδιά.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ταράχτηκε βαθιά από την είδηση καθώς εκτιμούσε τον επαγγελματισμό και το διπλωματικό ταλέντο του Τσούρκιν, μετέδωσαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα το Κρεμλίνο.

“Η απώλεια που υπέστη η Ρωσία είναι σοβαρή και το κενό δυσαναπλήρωτο” είπε ο αναπληρωτής του Τσούρκιν, ο Πιοτρ Ιλιούσεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tass. “Ο πρεσβευτής Τσούρκιν παρέμεινε στο καθήκον μέχρι το τελευταίο λεπτό. Αφιέρωσε όλη τη ζωή του στην υπεράσπιση των συμφερόντων της Ρωσίας και βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, στις πιο καίριες θέσεις”, συνέχισε.

Ο Τσούρκιν υπερασπιζόταν επί χρόνια τη ρωσική πολιτική και πιο πρόσφατα τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χαλέπι της Συρίας. Πέρσι, όταν η Σαμάνθα Πάουερ, που εκπροσωπούσε τότε τις ΗΠΑ στον ΟΗΕ, κατηγόρησε τη Συρία, τη Ρωσία και το Ιράν για τις ωμότητες που είχαν διαπραχθεί στο Χαλέπι, ο Τσούρκιν της υπενθύμισε ότι ξεχνάει τα όσα έχει κάνει η δική της χώρα στη Μέση Ανατολή. “Η πιο παράξενη ομιλία για μένα ήταν αυτή της εκπροσώπου των ΗΠΑ που έκανε τη δήλωσή της σαν να ήταν η Μητέρα Τερέζα. Σας παρακαλώ, θυμηθείτε ποια χώρα εκπροσωπείτε. Θυμηθείτε τα δικά σας πεπραγμένα” της είπε.

Στην ανεπίσημη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του. Ο Γάλλος πρεσβευτής Φρανσουά Ντελάτρ χαρακτήρισε τον Τσούρκιν “έναν από τους πιο ταλαντούχους διπλωμάτες που έχω γνωρίσει” ενώ ο Βρετανός συνάδελφός του Μάθιου Ράικροφτ επαίνεσε τον “διπλωματικό γίγαντα και θαυμάσιο χαρακτήρα” του. Τα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του και στον ρωσικό λαό έστειλε και η νέα εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, η Νίκι Χέιλι. “Στο σύντομο διάστημα που βρίσκομαι στα Ηνωμένα Έθνη ο πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν αποδείχτηκε ένας γενναιόδωρος συνάδελφος. Δεν συμμεριζόμαστε πάντα τις ίδιες απόψεις αλλά αναμφίβολα υπερασπιζόταν τις θέσεις της χώρας του με μεγάλη δεινότητα”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter