Πέτρα σκανδάλου και αιτία αμφισβήτησης του Κυριάκου η αφοσίωσή του στον Άδωνη

Πέτρα σκανδάλου και αιτία αμφισβήτησης του Κυριάκου η αφοσίωσή του στον Άδωνη

Κυριάκος – Άδωνης 0-1. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κατάφερε να επιβάλει την άποψή του και στο θέμα της ταυτότητας φύλου. Γνωρίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον χρειάζεται, δεν δίστασε να τον απειλήσει με παραίτηση αν το κόμμα δεν ακολουθούσε τη δική του γραμμή. Η αδωνοποίηση της ιστορικής συντηρητικής παράταξης στα καλύτερά της.

«Δικαιωμένος» δηλώνει ο συναρχηγός της ΝΔ Άδωνης Γεωργιάδης για τη στάση που κράτησε το κόμμα του στη Βουλή σχετικά με την ταυτότητα φύλου. Ενδεικτικό της ευφορίας του είναι ότι αμέσως μετά την ψηφοφορία έσπευσε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών, πρώτον, για να τους ανακοινώσει περιχαρής ότι ο Μητσοτάκης τον άκουσε και, δεύτερον, για να τους αποκαλύψει ότι τον είχε προειδοποιήσει: «Κυριάκο, αν πεις ναι στο νομοσχέδιο δεν θα γίνεις ποτέ πρωθυπουργός».

«Πολιτικά κολπάκια»

Εδώ και πολλούς μήνες η ΝΔ χορεύει στους ακροδεξιούς ρυθμούς του Άδωνη, ο οποίος φυσικά έχει καπελώσει σε πολλά θέματα τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τελευταία όμως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη και πνιγηρή και ήδη πολλοί βουλευτές και στελέχη θέτουν θέμα απομάκρυνσής του από τη θέση του αντιπροέδρου. Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος έχει λάβει γνώση για τη γενική δυσφορία, προσπάθησε στις αρχές της εβδομάδας να τους καθησυχάσει αφαιρώντας από τον Γεωργιάδη τον τομέα άμυνας. Οι αγανακτισμένοι βουλευτές του όμως ουδόλως πείστηκαν για την ειλικρίνεια των κινήσεών του και κάνουν λόγο για «πολιτικά κολπάκια».

Διά του λόγου το ασφαλές ετοιμάζονται για το «τελικό ξεκαθάρισμα» στέλνοντας το δικό τους μήνυμα στη σημερινή ηγεσία της ΝΔ: «Ραντεβού στο συνέδριο». Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, τα στελέχη της καραμανλικής πτέρυγας δηλώνουν έτοιμα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να «τελειώνουν μια και καλή με τα ακροδεξιά βαρίδια, τον Αδωνη και τον Βορίδη…» στο συνέδριο της ΝΔ τον προσεχή Δεκέμβρη. «Αν νομίζει ο Κυριάκος ότι μπορεί να διαλύσει το κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και να το παραδώσει στις ορέξεις των ακροδεξιών, θα ξαφνιαστεί δυσάρεστα από την αντίδρασή μας» προειδοποιούν.

Πρόεδρος υπό προθεσμία

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει ότι δεν θα γίνει όμηρος του Καραμανλή και του Σαμαρά και διαμηνύει στους «διαφωνούντες» ότι «ο Άδωνης είναι προσωπική μου επιλογή και θα παραμείνει στη θέση του και μετά το συνέδριο». Το σχέδιο Μητσοτάκη είναι στο συνέδριο αφενός «να καθαρίσει το κόμμα από τη βαριά σκιά του Καραμανλή», αφετέρου να βάλει στην άκρη όσους τον θέλουν υπό σκληρή επιτροπεία. Στενοί συνεργάτες του διατείνονται ότι μετά το συνέδριο αυτός θα είναι «ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης», ενώ όσοι τον αμφισβητούν σήμερα θα είναι «θλιβερές μειοψηφίες». Από το ρεπορτάζ πάντως δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.

Η εικόνα που υπάρχει στο περιβάλλον τόσο του Κώστα Καραμανλή όσο και του Αντώνη Σαμαρά είναι ότι η επόμενη μέρα του συνεδρίου θα βρει τον Κυριάκο «αποδυναμωμένο και πλήρως ελεγχόμενο». Μάλιστα, όπως υποστηρίζει στέλεχος που συνομιλεί καθημερινά με τον Αντ. Σαμαρά, θα δώσουν στον Μητσοτάκη περιθώριο έξι μηνών για να μπορέσει να ανακάμψει το κόμμα, το οποίο σήμερα στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται περίπου στα ίδια επίπεδα με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Αν δεν τα καταφέρει, όλα είναι ανοιχτά. Στη ζωή, πόσο μάλλον στην πολιτική, δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

Κουνάει μαντίλι ο Θεοδωρικάκος

Όσοι κάνουν ρεπορτάζ και δεν είναι στα διάφορα payroll της ΝΔ είχαν παρατηρήσει τελευταία τη διακριτική αποστασιοποίηση του Τάκη Θεοδωρικάκου από τα «γαλάζια» δρώμενα. Ο συντονιστής του στρατηγικού σχεδιασμού και της επικοινωνιακής ομάδας της ΝΔ είναι έτοιμος να τα βροντήξει και να επιστρέψει στη δουλειά του. Η σταγόνα που έκανε το ποτήρι της οργής του πρώην κνίτη να ξεχειλίσει ήταν η απόφαση του προέδρου της ΝΔ να τον καπελώσει στον τομέα της επικοινωνίας, βάζοντας δίπλα του τη Μαρία Σπυράκη, τον Κώστα Ζούλα και τον Γιώργο Κοντογιάννη. «Εγώ δεν πρόκειται να κάνω τη γλάστρα» έλεγε σε φίλους του που τον ρωτούσαν τι σκοπεύει να κάνει τώρα.

Για την ιστορία ο Τ. Θεοδωρικάκος δεν είχε ιδέα για τις αποφάσεις του προέδρου της ΝΔ στα της επικοινωνίας. Τη «χαρμόσυνη είδηση» την έμαθε από φίλο του δημοσιογράφο στη μακρινή Κίνα, όπου έχει προσκληθεί από το Πανεπιστήμιο Τσινγκ Χουά με την ιδιότητα του διδάσκοντος στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. «Δεν με ενημέρωσε κανείς για τις αλλαγές» φέρεται να του είπε, ενώ του αποκάλυψε ότι σκέφτεται σοβαρά να παραιτηθεί από τη θέση που κατέχει σήμερα στο οργανόγραμμα της ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τ. Θεοδωρικάκος (οι σχέσεις του μέχρι πρότινος με τον Κυριάκο και τη σύζυγό του Μαρέβα ήταν άριστες) μπορεί να μην παραιτηθεί άμεσα για να μη δημιουργήσει, όπως ο ίδιος λέει, πολιτικό πρόβλημα στον Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά να επιλέξει να εγκαταλείψει την Πειραιώς σταδιακά και μεθοδικά. Τέλος, να σημειωθεί ότι τους τελευταίους τρεις τέσσερις μήνες ο Τ. Θεοδωρικάκος δεν συμμεριζόταν την αισιοδοξία της ηγετικής ομάδας της ΝΔ για νίκη στις επόμενες εκλογές. Ισως γιατί οι δημοσκοπήσεις που ήταν σε γνώση του έδειχναν κλείσιμο της ψαλίδας, καθώς και σημαντικές μετακινήσεις ψηφοφόρων της ΝΔ προς άλλα κόμματα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter