Πετρόπουλος: Επισπεύδεται με νομοθετική παρέμβαση η απονομή συντάξεων

Πετρόπουλος: Επισπεύδεται με νομοθετική παρέμβαση η απονομή συντάξεων

Επισπεύδεται, με νομοθετική πρωτοβουλία, η απονομή συντάξεων, όπως προανήγγειλε ο Τάσος Πετρόπουλος στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης παρέθεσε αριθμούς και στοιχεία για τις συνολικές παροχές που έχουν δοθεί από το 1η Ιανουαρίου του 2015 έως τον Αύγουστο του 2017, ενώ αποσαφήνισε πόσες συντάξεις εκκρεμούν.

«Αποδεικνύεται πως ο ΕΦΚΑ δεν κατέρρευσε» είπε ο κ. Πετρόπουλος και πρόσθεσε ότι ισχύει το αντίθετο και ως προς την εισπραξιμότητα των εισφορών αλλά και την έκδοση των συντάξεων. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι έχουν δοθεί 1,5 δισ. ευρώ πρόσθετες παροχές, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι στο τέλος της χρονιάς ο ΕΦΚΑ θα κλείσει με μεγαλύτερο πλεόνασμα απ’ ό,τι προβλέπεται στον προϋπολογισμό.

Αναφορικά με τις συνολικές παροχές (κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ) που έχουν δοθεί από τον Ιανουάριο του 2015 έως τα τέλη Αυγούστου το 2017, ο υφυπουργός τις αρίθμησε σε 510.365. Ειδικότερα, είπε ότι δόθηκαν 295.000 κύριες, 158.000 επικουρικές και 57.000 εφάπαξ, διευκρινίζοντας παράλληλα πως δεν υπάρχει πάγωμα παροχών και πως οι εκκρεμείς συντάξεις είναι κάτω από 100.000 έναντι των 163.000 που είχε παραλάβει η κυβέρνηση.

Κατά τον κ. Πετρόπουλο, ο προϋπολογισμός δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο να ασκήσει ακόμα καλύτερες πολιτικές για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, ενώ προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση και πρωτοβουλία για την επίσπευση της απονομής συντάξεων αλλά και για την απαλλαγή «από οδυνηρές συνέπειες» ασφαλισμένων συγκεκριμένων κατηγοριών, όπως οι δημοσιογράφοι.

Βρούτσης: «200.000 fake συντάξεις»

Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε αλλά και συνέχισε την κριτική του ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης. Αρχικά, επέκρινε το γεγονός ότι δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πού ξανακούστηκε ασφαλιστικό σύστημα χωρίς αναλογιστική μελέτη…».

Συνεχίζοντας με το ίδιο έντονο ύφος, ο κ. Βρούτσης προειδοποίησε τον υφυπουργό Εργασίας: «Πάρτε πίσω τις εξοντωτικές εισφορές». Συμπλήρωσε δε ότι συντελείται ένα μοναδικό φαινόμενο και συγκεκριμένα η φοροδιαφυγή να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα από την εισφοροδιαφυγή, κάνοντας λόγο για ταξική επιλογή της κυβέρνησης που σκοπό έχει τη συμπίεση των μικρομεσαίων προς τα κάτω.

Έπειτα, έκανε λόγο για 200.000 fake συντάξεις, καθώς άλλα στοιχεία έχει το σύστημα «ΗΛΙΟΣ» και άλλα επικαλείται το υπουργείο Εργασίας.

Η απάντηση Πετρόπουλου – Μπακαλέξη

Παίρνοντας το λόγο για να απαντήσει εκ νέου στον Γιάννη Βρούτση, ο υφυπουργός Εργασίας στηλίτευσε το γεγονός ότι από τον Ιούνιο του 2014 υπάρχουν στοιχεία στο σύστημα «ΗΛΙΟΣ» και όχι νωρίτερα. Επίσης, κάλεσε τον τομεάρχη της ΝΔ να μην παραπληροφορεί σχετικά με τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ξεκαθαρίζοντας πως το ανώτατο δικαστήριο δεν έκανε έλεγχο νομιμότητας.

Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΕΦΚΑ Θανάσης Μπακαλέξης ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Δεν έχω να πάρω τίποτα πίσω από τα στοιχεία κ. Βρούτση» και πρόσθεσε πως αυτά είναι όπως ανακοινώθηκαν από το υπουργείο. Η μεταρρύθμιση του ΕΦΚΑ -κατά τον κ. Μπακαλέξη- είναι η μεγαλύτερη μετά το Εθνικό Σύστημα Υγείας γιατί «αλλάζει το σύστημα εν λειτουργία και παρά την αλλαγή οι συντάξεις αποδίδονται κανονικά».

«Να γίνω πιο συγκεκριμένος», συνέχισε, «τέλος Σεπτέμβρη έχουν αποδοθεί περισσότερες συντάξεις σε σχέση με πέρσι», παραθέτοντας εν συνεχεία τα εξής στοιχεία: Στις 31/12/2014 υπήρχαν 381.444 συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες, ενώ στις 10/10/2017 συνολικά -με επικουρικές και εφάπαξ- οι εκκρεμότητες φτάνουν τις 275.000. «Από 1/1/2015 έως 10/10/2017 έχουν εκδοθεί 510.365 παροχές. Από 1/1/2017 έως 10/10/2017 πληρώθηκαν 85.549 νέες οριστικές συντάξεις και 41.277 προσωρινές. Συνολικά 126.826. Και αντίστοιχα 84.000 νέες οριστικές και εκκαθαρίστηκαν από τις εκκρεμείς 28.000» υποστήριξε ο κ. Μπακαλέξης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter