Πετρόπουλος: Θετικό για τους εργαζόμενους το νέο νομοσχέδιο

Πετρόπουλος: Θετικό για τους εργαζόμενους το νέο νομοσχέδιο

Στα βασικά σημεία του νομοσχεδίου που πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναφέρθηκε εκτενώς ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, μέσω της συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκου-Μακεδονικού Πρακτορείου “Πρακτορείο FM 104.9”. 

Όπως είπε, στη χθεσινή συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους υπήρξε αποδοχή, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με θετικό πρόσημο για τους εργαζόμενους και την κοινωνία.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πετρόπουλος τόνισε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη οι αγρότες να μπορούν να αναγνωρίσουν χρόνια ασφάλισης, εξαγορά, δηλαδή, πλασματικών ετών. Υπογράμμισε, επίσης, ότι στο νομοσχέδιο προβλέπεται απαλλαγή από τη συμμετοχή στην ιατροφαρμακευτική δαπάνη των κατοίκων της Βρίσας στη Λέσβο που καταστράφηκε ολοσχερώς από το σεισμό του Ιουνίου.

Ο κ. Πετρόπουλος συμπλήρωσε, ότι θα υπάρξει αποσύνδεση των εργαζομένων στον επιστημονικό χώρο, των γιατρών, των δικηγόρων, των μηχανικών, οι οποίοι είχαν την υποχρέωση να καταβάλουν εισφορές, μολονότι δεν είχαν απασχόληση και εργασία. «Αυτό αποσυνδέεται. Τώρα, θα καταβάλουν εισφορές όταν έχουν εργασία και οικονομική δραστηριότητα. Επομένως, όταν κλείνουν βιβλία, τότε δεν θα καταβάλουν εισφορές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Για την αδήλωτη εργασία», σημείωσε ότι «είναι πολλές οι θετικές διατάξεις για την εισφοροδιαφυγή, που πραγματικά είναι μάστιγα. Υπάρχει μια σειρά μέτρων, για ένα ποινολόγιο σε βάρος εκείνων που δεν καταβάλλουν εισφορές, που προβλέπεται με έναν αυτοματοποιημένο τρόπο σαν point system, σε βάρος του εργοδότη και θα επιβάλλονται οι ανάλογες ποινές και θα υπάρχει μια διαβάθμιση, που φθάνει, μέχρι την οριστική διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης. Επίσης, υπάρχει μια υποχρέωση αναγγελίας τηλεφωνικά της νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης, προτού αυτή γίνει. Η αναγγελία της οικειοθελούς αποχώρησης θα γίνεται ηλεκτρονικά, το αργότερο δύο εργάσιμες μέρες, πριν από την αποχώρηση του μισθωτού».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter