ΠΓΔΜ: «Πέρασε» η Συμφωνία των Πρεσπών με 80 «ναι»

ΠΓΔΜ: «Πέρασε» η Συμφωνία των Πρεσπών με 80 «ναι»

Μετά από μεγάλη καθυστέρηση και έντονο παρασκήνιο, «πέρασε» τελικά από το κοινοβούλιο των Σκοπίων η Συμφωνία των Πρεσπών με 80 βουλευτές να λένε το «ναι».

Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ενέκρινε απόψε την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, ώστε να προχωρήσει στην αλλαγή της ονομασίας της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών και έτσι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση της διαδικασίας.

Συνολικά 80 βουλευτές, σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Με την αλλαγή του ονόματος θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονική ψηφοφορία, στην οποία υπήρχαν τα 80 «ναι», ενώ στη συνέχεια, μετά από αίτημα του VMRO-DPMNE, έγινε και ονομαστική ψηφοφορία, η οποία επιβεβαίωσε το αποτέλεσμα.

Η συζήτηση στην Βουλή επρόκειτο να αρχίσει στις 13:00 (ώρα Ελλάδος), αλλά μετατέθηκε για τις 16:00 ώρα Ελλάδος. Αργότερα, το απόγευμα, ο εκπρόσωπος Ταλάτ Ξαφερί ανακοίνωσε ότι η συνεδρίαση θα ξεκινούσε στις 21:00 (τοπική ώρα, 22:00 ώρα Ελλάδος), ωστόσο, το VMRO-DPMNE ξεκαθάριζε ότι γι’ αυτούς η συζήτηση τελείωσε. 

Τελικά η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 23:00 (ώρα Ελλάδος)

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, εξερχόμενος του Κοινοβουλίου της χώρας, είχε δηλώσει σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ότι «γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή», προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος.

«Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες» πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Διαβάστε ακόμη: Κρίσιμες ώρες για τα Σκόπια – Πληροφορίες πως ο Ζάεφ συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter