«Πικρό ποτήρι» οι παρεμβάσεις στις συντάξεις και η μείωση του αφορολογήτου

«Πικρό ποτήρι» οι παρεμβάσεις στις συντάξεις και η μείωση του αφορολογήτου

Πάνω από 3 δις. ευρώ ανέρχονται οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης με ότι κι αν σημαίνει αυτό για τις συντάξεις και τα επιδόματα για την επόμενη χρονιά, όπου σε συνδυασμό με την μείωση του αφορολογήτου (σ.σ. η οποία μετατίθεται για το 2020) ο λογαριασμός πλησιάζει τα 5 δις. ευρώ.

Η περικοπή των συντάξεων έχει προγραμματιστεί για το 2019 και του αφορολογήτου το 2020. Το αφορολόγητο θα αφαιρέσει από τις τσέπες των μισθωτών και συνταξιούχων 1,920 δισ. ευρώ ενώ το σύνολο των συνταξιοδοτικών παρεμβάσεων (περιλαμβανομένων και του Δημοσίου) αγγίζει τα 2,882 δισ. ευρώ (το 2019) εκ των οποίων 1,434 δισ. ευρώ από την αναπροσαρμογή στις κύριες συντάξεις πλην δημοσίου και 1,121 δισ. ευρώ από την αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων δημοσίου. Το σύνολο των παρεμβάσεων στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης φτάνει τα 3,020 δισ. ευρώ το 2019. Σε καθαρή βάση το σύνολο των επικαιροποιημένων παρεμβάσεων στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης περιορίζεται σε 2,156 δισ. ευρώ.

Στο Μεσοπρόθεσμο αποτυπώνονται επίσης και τα ψηφισμένα αντίμετρα, τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων σε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 209 εκατ. ευρώ από το 2020, του φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων (αν δεν αλλάξει ο σχεδιασμός από το 22% στο 20%) με ετήσιο κόστος 877 εκατ. ευρώ και του φορολογικού συντελεστή 29% σε 26% για τις επιχειρήσεις με κόστος 461 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο εφαρμογής.

Σημειωτέον ότι οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ δεν υπήρχαν στο πολυνομοσχέδιο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter