Πιο αδύναμος, αλλά ακόμη φονικός ο κυκλώνας Ίρμα

Πιο αδύναμος, αλλά ακόμη φονικός ο κυκλώνας Ίρμα

Πλησιάζει τη Φλόριντα η Ίρμα, μετά το καταστροφικό πέρασμά της από τις βόρειες ακτές της Κούβας. Δύο τροχαία δυστυχήματα που έγιναν σήμερα στη Φλόριντα φαίνεται ότι σχετίζονται με τους σφοδρούς ανέμους

Τα πρώτα θύματα μετρά η Φλόριντα που σαρώνει ο κυκλώνας Ίρμα.

Στο νότιο και δυτικό τμήμα της πολιτείας, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα που φαίνεται πως προκλήθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους και τις σφοδρές βροχοπτώσεις.

Μια αστυνομικός σκοτώθηκε σήμερα σε μετωπική σύγκρουση οχημάτων κοντά στην πόλη Σεϊρασότα, στο δυτικό τμήμα της Φλόριντας. Στο δυστύχημα σκοτώθηκε επίσης και ο οδηγός του δεύτερου αυτοκινήτου, όπως επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σερίφης της πολιτείας του Χάρντεϊ, ο Άρνολντ Λάνιερ.

Ένας οδηγός σκοτώθηκε επίσης χθες στο Κι Ουέστ, στο αρχιπέλαγος Κις.

Χωρίς ρεύμα 2 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Στο μεταξύ, ο κυκλώνας Ίρμα βύθισε στο σκοτάδι περίπου 2 εκατομμύρια νοικοκυριά κι επιχειρήσεις στη Φλόριντα σήμερα, την ώρα που εκατομμύρια άλλα κινδυνεύουν με διακοπή της ηλεκτροδότησης καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα σαρώνουν τις δυτικές ακτές της πολιτείας, επισήμαναν σήμερα οι εταιρείες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, τονίζοντας ότι η αποκατάσταση της λειτουργίας του δικτύου θα χρειαστεί εβδομάδες.

Προς το παρόν, η κακοκαιρία έχει επηρεάσει τους καταναλωτές της εταιρείας Florida Power & Light’s (FPL) στο νότιο και ανατολικό τμήμα της πολιτείας.

Η FPL, η μεγαλύτερη πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας στη Φλόριντα, γνωστοποίησε ότι περισσότεροι από 1,9 εκατομμύριο από τους πελάτες της δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα γύρω στις 3 το μεσημέρι τοπική ώρα, ιδίως στις κομητείες Μαϊάμι Ντέιντ, Μπρόουαρντ και Παλμ Μπιτς.

«Θα χρειαστεί να ανοικοδομήσουμε τμήμα του συστήματός μας, ιδίως στο δυτικό τμήμα της πολιτείας. Αυτή η διαδικασία αποκατάστασης της λειτουργίας θα διαρκέσει εβδομάδες, όχι ημέρες» τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας Ρομπ Γκουλντ σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα.

“Σαν τη γροθιά του Τάισον”

Συνοδευόμενος από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα σχεδόν 200 χιλιομέτρων την ώρα, ο κυκλώνας Ίρμα αποδυναμώθηκε στην κατηγορία 3 στην πεντάβαθμη κλίμακα, ωστόσο παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνος, καθώς μετακινείται κατά μήκος των δυτικών ακτών της Φλόριντας..

Ο δήμαρχος της Τάμπας, Μπομπ Μπάκχορν επικαλέστηκε το διάσημο πυγμάχο Μάικ Τάισον για να περιγράψει την κατάσταση: «όλος ο κόσμος έχει ένα σχέδιο έως ότου του ρίξουν μια γροθιά στο πρόσωπο και σίγουρα εμείς σύντομα θα δεχθούμε μία».

Στις 21.00 ώρα Ελλάδας, η Ίρμα βρισκόταν σε απόσταση 55 χιλιομέτρων νότια του Ναπλς, στις δυτικές ακτές της Φλόριντας, με ανέμους που πνέουν στα 195 χιλιόμετρα την ώρα. Μετακινείται βόρεια με ταχύτητα 19 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με το NHC.

Οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο της απότομης και μεγάλης ανόδου της στάθμης των υδάτων εξαιτίας του κυκλώνα στο Ναπλς και το Μάρκο Άιλαντ.

«ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ», ήταν το μήνυμα που αναρτήθηκε με κεφαλαία γράμματα στο τελευταίο δελτίο του NHC, που προβλέπει το ύψος του νερού να ανέλθει σε 3,5 έως 5 μέτρα στην περιοχή.

 Κρις Αλαχούζος: Κινδυνεύει το Τάρπον Σπρινγκς

Ο κίνδυνος για το Τάρπον Σπρινγκς από τον κυκλώνα Ίρμα ξεκίνησε γύρω στις 8 ώρα Ελλάδας,, είπε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος της πόλης Κρις Αλαχούζος, μιλώντας τηλεφωνικά από το Κέντρο Διοίκησης Έκτακτης Ανάγκης.

«Η κατάσταση αρχίζει να γίνεται δύσκολη. Ο κυκλώνας πλησιάζει την πόλη του Τάρπον Σπρινγκς. Τον αναμένουμε αργότερα το απόγευμα» είπε ο κ. Αλαχούζος, εξηγώντας ότι είναι σε εξέλιξη συνάντηση αξιωματούχων της πόλης για την αντιμετώπιση του κυκλώνα.

Το Τάρπον Σπρινγκς είναι μια παραθαλάσσια πόλη 25.000 περίπου κατοίκων στη δυτική ακτή της Φλόριντα, η πλειονότητα των οποίων είναι ελληνικής καταγωγής. Ο κυκλώνας Ίρμα έπληξε πρώτα τα Φλόριντα Κις και το Μαϊάμι στα νότια της πολιτείας, έχοντας προηγουμένως αφήσει δεκάδες νεκρούς στην Καραϊβική.

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Τάρπον Σπρινγκς, ο δήμαρχος είπε ότι η πόλη εκκενώθηκε πριν από δυο μέρες σταδιακά, ανάλογα με τις περιοχές στις οποίες έμεναν οι κάτοικοι, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε καταφύγια.

Περιγράφοντας τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή, ο κ. Αλαχούζος είπε ότι βρέχει έντονα με ανέμους που πνέουν με 40 μίλια (64 χλμ) την ώρα, ενώ οι συνθήκες αναμένεται να χειροτερέψουν όσο περνάει η ώρα. Οι δρόμοι είναι έρημοι και οι μόνοι που βρίσκονται ακόμα εκτός καταφυγίων είναι αστυνομικοί και πυροσβέστες που βρίσκονται σε επιφυλακή σε περίπτωση που χρειαστεί να βοηθήσουν πολίτες. Κι αυτοί όμως αναμένεται να απομακρυνθούν όταν ο κυκλώνας φτάσει την πόλη.

https://www.youtube.com/watch?v=gGCbEELN5Vg

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter