Πιστεύει ότι τη φοβούνται ενώ τη θεωρούν δεδομένη

Πιστεύει ότι τη φοβούνται ενώ τη θεωρούν δεδομένη

Πριν από λίγες ημέρες η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και υποψήφια για την προεδρία του νέου φορέα, χαρακτήρισε «πανικόβλητους» τους αντιπάλους της παράταξης –ίσως κατά βάθος και τους δικούς της–, που πολλαπλασιάζουν τις επιθέσεις τους επειδή φοβούνται.

Και μάλιστα, όπως τόνισε, φοβούνται κυρίως τη δική της εκλογή στις 12 Νοεμβρίου. Στήριξε αυτό το επιχείρημα σε δημοσιεύματα τόσο του φιλοκυβερνητικού Τύπου όσο και εκείνου που πρόσκειται στη ΝΔ. «H “Αυγή” μας κατηγορεί ότι η ΝΔ θέλει Φώφη και ο “Ελεύθερος Τύπος” ότι την εκλογή της Φώφης θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα είναι γιατί στην ουσία δεν θέλουν και οι δύο, και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, την εκλογή μου;» αναρωτήθηκε ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η απάντησή της βρίσκεται στα γνωστά πολιτικά κλισέ περί πρωταγωνιστικού ρόλου της προοδευτικής παράταξης, ντέρμπι για τρεις και τα λοιπά – παρεμπιπτόντως, όταν η Φώφη Γεννηματά πήρε την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ μιλούσε για τον «περίφημο» τρίτο πόλο. Και είναι γεγονός ότι αυτό τον στόχο τον πέτυχε, έστω κι αν στηρίχτηκε στις προσχωρήσεις βουλευτών άλλων κομμάτων για να κατακτήσει την τρίτη θέση στη Βουλή…

Ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Ομως με μια πιο προσεκτική ματιά στις δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί πρόσφατα για τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς η Φώφη Γεννηματά θα διαπίστωνε ότι εδώ το θέμα δεν είναι αν τη θέλουν ή όχι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά το ότι όσοι δήλωσαν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές ρίχνουν… Φώφη δαγκωτό! Για παράδειγμα η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της Palmos Analysis, που αναδεικνύει πρώτη στις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου τη Φώφη Γεννηματά με δεύτερο τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τρίτο τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, βγάζει νικήτρια την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 17%, αλλά και σε αυτούς της ΝΔ με 26%!

Και αν η κ. Γεννηματά ερμηνεύει αυτή την προσωπική επιτυχία ως μετακίνηση ψηφοφόρων από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ στη νέα παράταξη που… κάπως, κάπου, κάποτε θα συγκροτηθεί αφού πρώτα εκλέξουμε αρχηγό, πλανάται πλάνην οικτράν! Απλούστατα γιατί όσοι απάντησαν στη δημοσκόπηση δήλωσαν στη συντριπτική τους πλειονότητα πρώτον ότι δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν στις κεντροαριστερές εκλογές της 12ης Νοεμβρίου και, δεύτερον, επειδή η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ τουλάχιστον δεν αμφισβητείται εύκολα. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι κατά πόσο πράγματι τη φοβούνται οι αντίπαλοί της ή μήπως απλούστατα θεωρούν τη μελλοντική της στήριξη… δεδομένη!

Την ίδια στιγμή οι συνυποψήφιοί της στην κεντροαριστερή κούρσα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποδείξουν ότι είναι η πλέον επιρρεπής στα δεξιά κελεύσματα, με πρώτο και καλύτερο τον Γιάννη Ραγκούση. Ο πρώην σύντροφός της στο ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του ούτε λίγο ούτε πολύ μας πληροφόρησε ότι η κ. Γεννηματά σε μια συνέντευξή της «εξήγγειλε συγκυβέρνηση με τον κ. Μητσοτάκη», για να καταλήξει, φυσικά, ότι αυτή είναι και η μεγάλη τους διαφωνία… Και άρχισαν όλοι να ψάχνουν στο διαδίκτυο για δηλώσεις και εξαγγελίες Γεννηματά περί συνεργασίας με τη ΝΔ!

Από την άλλη πλευρά, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που φυσικά δεν είπε κάτι τέτοιο, ουδέποτε δήλωσε ξεκάθαρα –ή τουλάχιστον τόσο ξεκάθαρα όσο ο Ραγκούσης– ότι δεν σκοπεύει να συνεργαστεί ή να ξανασυγκυβερνήσει με τον «παραδοσιακό αντίπαλο», όπως τον αποκαλεί, τη Δεξιά. Το ίδιο, όμως, κάνουν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι για την ηγεσία του νέου φορέα. Ολοι κινούνται στη λογική της δικής τους… τρελής επιτυχίας, σε τέτοιο βαθμό που θα κάνουν Μητσοτάκη και Τσίπρα να τρέχουν να προλάβουν τη σκόνη τους! Για παράδειγμα ο Στ. Θεοδωράκης δηλώνει βέβαιος ότι η νέα παράταξη «με το καλημέρα θα έχει 15%»! Και ο Γ. Καμίνης θεωρεί πως το κυβερνητικό πρόγραμμα του νέου φορέα θα είναι τόσο… αφοπλιστικά πλήρες που θα το προσυπογράψουν δεξιοί κι αριστεροί!

«Πρόγραμμα Ελλάδα» για όλους

Ο κ. Ραγκούσης, πάντως, για πρώτη φορά έκανε λόγο και για το περίφημο «Πρόγραμμα Ελλάδα» που έχει καταρτίσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και προωθεί σε όλες τις προεκλογικές της ομιλίες η Φ. Γεννηματά. Και είπε το αυτονόητο «να μην ισχυρίζεται η κ. Γεννηματά ότι θα προτάξει το “πρόγραμμα Ελλάδα”, γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν θα διαφωνήσει σε τίποτα με αυτό προκειμένου να κυβερνήσει». Δεν έχει κι άδικο… Εξάλλου το «πρόγραμμα Ελλάδα» δεν λέει τίποτα διαφορετικά από ό,τι λένε όλα τα προγράμματα όλων των δημοκρατικών κομμάτων στην Ελλάδα της κρίσης για να πείσουν τους πολίτες πως έχουν τη… λύση!

Να σημειωθεί ότι η Φ. Γεννηματά, που όσο συχνά ερωτάται για τις μετεκλογικές της συνεργασίες τόσο συχνά της τίθεται το ερώτημα για πιθανή διάλυση του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε μεν ότι ο νέος φορέας πρέπει να λειτουργήσει ενιαία και πως «είναι αυτονόητο ότι τα κόμματα που υπάρχουν σήμερα πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω», πρόσθεσε όμως ότι ο ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ «θα δει τον ήλιο στο ψηφοδέλτιο μαζί με το λογότυπο του νέου ενιαίου φορέα». Και αυτό παρά το γεγονός ότι όλα όσα αφορούν τον νέο φορέα θα αποφασιστούν στο ιδρυτικό του συνέδριο! Γιατί μπορεί η επιτροπή Αλιβιζάτου να έχει αποφασίσει ότι στις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου θα πρέπει να υπάρχει έστω ένα προσωρινό όνομα του νέου φορέα, αλλά το σύμβολο προς τι; Τώρα, βέβαια, λίγο δύσκολο να πείσεις τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί τη μαγιά του εγχειρήματος, να σε στηρίξει με τον πράσινο ήλιο… σβηστό!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter