Ποιοι κινδυνεύουν από την εγκύκλιο για τα μπλοκάκια που καθυστερεί – «Στον αέρα» 100.000 εργαζόμενοι

Ποιοι κινδυνεύουν από την εγκύκλιο για τα μπλοκάκια που καθυστερεί – «Στον αέρα» 100.000 εργαζόμενοι

Τους 100.000 φτάνουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκ) και κινδυνεύουν να μην πληρωθούν στο τέλος του τρέχοντος μήνα.

Αιτία, το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας καθυστερεί χαρακτηριστικά να ετοιμάσει την επίμαχη εγκύκλιο και έτσι τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, δεν γνωρίζουν τι μισθό θα καταβάλλουν, μιας και αγνοούν τι ασφαλιστικές εισφορές θα παρακρατήσουν. Για παράδειγμα πρέπει να αποσαφηνιστεί σε ποιες περιπτώσεις θα προκύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας, ανάμεσα στον εργαζόμενο και στον εργοδότη, έτσι ώστε ο τελευταίος να επωμιστεί το σύνολο της εισφοράς 20% που θεσπίστηκε από 1.1.17 και μετά. Ουσιαστικά, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πότε ο ασφαλισμένος θα λογίζεται ως μισθωτός, άρα θα υπόκειται σε εισφορά 6,67%, για να καλύπτεται το υπόλοιπο ποσό (13,3%), από τον εργοδότη. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να καταβάλλει το σύνολο του ποσού που του αναλογεί.

Θολό τοπίο επικρατεί και για τις περιπτώσεις που ο εργαζόμενος έχει σχέση εργασίας με μπλοκ παροχής υπηρεσιών σε περισσότερους από δύο εργοδότες. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια ποιο είναι το ύψος των εισφορών και πώς επιμερίζεται από εργοδότη σε εργοδότη.

Η δημιουργία της περίφημης «πλατφόρμας» στην οποία θα πρέπει οι εργοδότες ή οι εργαζόμενοι να δηλώνουν την σχέση εργασίας τους και να υποβάλλουν την σχετική συμφωνία, υπάρχει μόνο ως επιθυμία. Άρα, όσο περνούν οι μέρες, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να καταφέρουν τα λογιστήρια στον ιδιωτικό τομέα να χορηγήσουν τις αμοιβές που πρέπει, στους ενδιαφερόμενους – εργαζόμενους με μπλοκ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter