Ποιος θυμάται πια το Ελσίνκι;

Ποιος θυμάται πια το Ελσίνκι;

Γράφει από την Κωνσταντινούπολη ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ

Λίγο πριν το τζάμπολ του προημιτελικού του Ευρωμπάσκετ ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία, θα συμπληρωθεί μία εβδομάδα από τότε που η Εθνική έφτασε στο ναδίρ. Μετά το στραπάτσο από τους Φινλανδούς, την περασμένη Τρίτη στο αφιλόξενο, όπως αποδείχθηκε, Ελσίνκι, σύσσωμη η κοινή γνώμη μιλούσε για «ρεζιλίκια» και «εξευτελισμούς», ενώ η ίδια η ομάδα ένιωθε ανήμπορη να νικήσει οποιονδήποτε, οποτεδήποτε, οπουδήποτε.

Είχαν προηγηθεί τρεις διαδοχικές ήττες και η ίδια η πρόκριση στον β’ γύρο παιζόταν σε μία ζαριά, απέναντι στην επικίνδυνη Πολωνία. Ομολογώ ότι μέσα μου αποχαιρετούσα την Κωνσταντινούπολη και έβλεπα να με πλησιάζει ολοταχώς η Αθήνα.

Να όμως, που είμαστε όλοι στην Πόλη και …στην κορφή κανέλλα, για να ξεχαστεί ακόμα πιο γρήγορα η πικρή γεύση των πρώτων ημερών. Η Εθνική έμεινε ζωντανή στον αγχωτικό αγώνα επιβίωσης με την Πολωνία και ήρθε εδώ με το βλέμμα ψηλά, έτοιμη να σαλπίσει την αντεπίθεσή της.

Οι έμπειροι παίκτες που απαρτίζουν τον βασικό της κορμό γνωρίζουν καλά ότι ένα τουρνουά δεν αρχίζει παρά μόνο όταν μπαίνει στην τελική ευθεία του, με τις νοκ-άουτ αναμετρήσεις, όπου ο χαμένος γυρίζει σπίτι. Οι Λιθουανοί έβγαλαν γλώσσα και πείσμωσαν ακόμα περισσότερο το πληγωμένο θηρίο.

Ξαφνικά, το μάτι γυαλίζει και η αυτοπεποίθηση ξεχειλίζει. Η ανατροπή του σκηνικού είναι συνήθως ζήτημα μίας ή δύο ημερών.

Ποιος θα εκπλαγεί πια αν η ελληνική ομάδα φτάσει μέχρι το βάθρο; Εκτός των άλλων, βοηθάει την προσπάθειά της το επίπεδο των αντιπάλων, όπου δεν υπάρχει κανένα φόβητρο, με εξαίρεση, ίσως, την Ισπανία.

Γιατί να φοβηθεί η Εθνική μας τους Ρώσους; Οι μοναδικοί που τη θεωρούν αουτσάιντερ στην αφετηρία του μεθαυριανού προημιτελικού είναι εκείνοι που θυμούνται ακόμα το Ελσίνκι. Αλλά το Ελσίνκι το έχουν λησμονήσει ακόμα και οι ίδιοι οι Έλληνες μπασκετμπολίστες. «Νιώθουμε πια απελευθερωμένοι», ομολόγησε σήμερα ο Θανάσης Αντετοκούνμπο. «Υπάρχει στο μυαλό μας η ευθύνη, αλλά όχι πίεση», συμπλήρωσε ο συνεργάτης του Κώστα Μίσσα, Θανάσης Σκουρτόπουλος.

Για πρώτη φορά από το ξεκίνημα του Ευρωμπάσκετ, η Εθνική δίνει την εντύπωση ότι ελέγχει, η ίδια, τη μοίρα της. Ότι μπορεί πια, στην καλή της μέρα, να νικήσει οποιονδήποτε, οποτεδήποτε, οπουδήποτε. Δεν έχει μόνο κακό εαυτό, αλλά και ένα ακμαίο, κρυστάλλινο πρόσωπο, το οποίο τύφλωσε τους υπερφίαλους -και θεωρητικά υπέρτερους- Λιθουανούς.

Οι περισσότεροι παρατηρητές πίστευαν εξαρχής ότι μια θέση στην 8άδα θα αποτελέσει επιτυχία για αυτή την ομάδα των μύριων προβλημάτων, αλλά ο προχθεσινός μεζές άνοιξε την όρεξη, για ρώσικο χαβιάρι. Ο σολομός της Βαλτικής μας έπεσε δύσπεπτος, όπως και οι πικρές σάλτσες που τον συνόδευαν.

Ο προημιτελικός Ελλάδας-Ρωσίας θα ξεκινήσει το απόγευμα της Τετάρτης στις 18.45. Αμέσως μετά, θα διεξαχθεί ο αγώνας Σερβίας-Ιταλίας, από τον οποίο θα προκύψει ο επόμενος αντίπαλος, εφ’ όσον η ομάδα μας προκριθεί στην τετράδα. Ο ημιτελικός που την αφορά έχει οριστεί για την Παρασκευή, πάντοτε στο Σινάν Ερντέμ της Κωνσταντινούπολης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter