Πολ Μακ Κάρτνεϊ: Μήνυσε τη SONY για το Love me Do

Πολ Μακ Κάρτνεϊ: Μήνυσε τη SONY για το Love me Do

Η υπόθεση άρχισε τον Οκτώβριο του 2008, όταν ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ έστειλε ειδοποίηση στην Sony ATV Music Publishing δηλώνοντας την πρόθεσή του να διεκδικήσει τα πνευματικά δικαιώματα πολλών τραγουδιών, όπως οι επιτυχίες των Beatles “Across the Universe”, “Love Me Do” και “I Want to Hold your Hand”, σύμφωνα με τη μήνυση που κατατέθηκε χθες.

Ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ κατέθεσε μήνυση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέα Υόρκης κατά της μουσικής εταιρίας Sony ATV Music Publishing για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα επί ορισμένων τραγουδιών των Beatles, μια δικαστική διαμάχη που μπορεί να είναι βαριά σε συνέπειες για τη δισκογραφική εταιρία.

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων (Copyright Act) του 1976, οι καλλιτέχνες μπορούν να διεκδικούν δικαιώματα των έργων τους 35 χρόνια μετά τη χρονιά της πρώτης έκδοσής τους ή έως 56 χρόνια για έργα που χρονολογούνται πριν από το 1978.

Το 2018 συμπληρώνονται 56 χρόνια από τότε που τα θρυλικά Σκαθάρια εξέδωσαν το πρώτο τους σινγκλ “Love me do”.

Σύμφωνα πάντα με τη μήνυση, ο βρετανός τραγουδιστής και συνθέτης ζήτησε από τη Sony ATV Music Publishing να αναγνωρίσει την αξίωσή του να ανακτήσει τα δικαιώματα σε τραγούδια που είχε συνθέσει με τον Τζον Λένον μεταξύ Σεπτεμβρίου 1962 και Ιουνίου 1971 , αλλά “οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν να παράσχουν μια τέτοια βεβαίωση”.

Παρόμοια υπόθεση έφερε αντιμέτωπους τον Δεκέμβριο ενώπιον της βρετανικής δικαιοσύνης το βρετανικό ποπ συγκρότημα Duran Duran και τη δισκογραφική του εταιρία, την οποία έχει η Sony ATV Music Publishing. Οι Duran Duran ήθελαν να ανακτήσουν τα δικαιώματα ορισμένων από τις παλιές επιτυχίες τους όπως το “Rio” και το “A view to a kill”, τραγούδι της ομώνυμης στ΄αγγλικά ταινίας του Τζέιμς Μποντ (Πράκτωρ 007: Επιχείρηση κινούμενος στόχος, στα ελληνικά), όμως οι δικαστές έκριναν ότι η αμερικανική νομοθεσία δεν εφαρμόζεται στη Βρετανία.

Ο ιαπωνικός όμιλος Sony εξαγόρασε τον Σεπτέμβριο του 2016 τα μερίδια που κατείχε ο Μάικλ Τζάκσον στην κοινή τους εταιρία Sony/ATV.

Κατά μια εκδοχή, ο Μάικλ Τζάκσον είχε αποφασίσει να επενδύσει στην πνευματική ιδιοκτησία και στη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων έπειτα από μια συζήτηση με τον Πολ Μακ Κάρτνεϊ, ο οποίος του είχε επιστήσει την προσοχή για τη σημασία των δισκογραφικών εταιριών.

Το 1985 ο βασιλιάς της ποπ είχε εξαγοράσει την ATV Music, που κατείχε κυρίως τα δικαιώματα όλων των τραγουδιών των Beatls, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του Πολ Μακ Κάρτνεϊ. Δέκα χρόνια αργότερα, ο Μάικλ Τζάκσον δημιουργούσε με τη Sony την κοινή εταιρία Sony ATV Music Publishing, η οποία ελέγχει σήμερα έναν σημαντικό κατάλογο περισσοτέρων από τριών εκατομμυρίων τραγουδιών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter