Πολάκης: Έπεφταν τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ γιατί τους ένοιαζε η μίζα και όχι τα συμβόλαια συντήρησης (Pdf)

Πολάκης: Έπεφταν τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ γιατί τους ένοιαζε η μίζα και όχι τα συμβόλαια συντήρησης (Pdf)

«Ξέρουν ότι είμαστε καθαροί. Ξέρουν ότι εμείς δεν κάνουμε deal και ξέρουν ότι τα λεφτά θα πιάσουν τόπο» δήλωσε ο Παύλος Πολάκης για την κύρωση της σύμβασης δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ύψους 200 – 250 εκατ. ευρώ, αναπτύσσοντας παράλληλα την πολυεπίπεδη διάρθρωση της αλλά και τις παθογένειες του παρελθόντος.

Παίρνοντας το λόγο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο αν. υπουργός Υγείας χαρακτήρισε τη δωρεά του Ιδρύματος «αποφασιστική» για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Ανέφερε δε πως από το 1996 το Ίδρυμα έχει διαθέσει συνολικά 130 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας πως «ανήκει στα τμήματα της αστικής τάξης που επιστρέφουν μέρος των κερδών τους για κοινωνικό έργο. Και αυτό το αναγνωρίζουμε και το θέλουμε γιατί οι περισσότεροι σε αυτή την κατηγορία τα σφίγγουν, δεν δίνουν».

Κατά τα λεγόμενα του αν. υπουργού, η πρόταση από το Ίδρυμα για τη συγκεκριμένη δωρεά ήταν να δώσει 200 εκατ. ευρώ για να ανακατασκευαστεί σε βάθος δεκαετίας το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Ωστόσο, η βούληση του υπουργείου Υγείας να εντάξει τα χρήματα αυτά σε ευρύτερες δράσεις, παρεμβάσεις και επεκτάσεις του Δημόσιου Συστήματος Υγείας έγινε αποδεκτή από τη διοίκηση του Ιδρύματος. Μεταξύ άλλων, ο κ. Πολάκης ανέφερε ότι τα χρήματα θα οδηγηθούν για την ανακατασκευή του νοσοκομείου Κομοτηνής, τον σχεδιασμό και κατασκευή του νοσοκομείου «Παίδων» Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και της αποκατάστασης και επισκευής του στόλου των πτητικών μέσων του ΕΚΑΒ.

Επ’ αυτού, ο αν. υπουργός Υγείας είπε ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας χρησιμοποιούνται αεροπλάνα του στρατού γιατί «από αυτά που αγοράσαμε την περίοδο 2000 – 2001, την περίοδο των παχιών αγελάδων, έπεσαν τρία και είχε 13 νεκρούς το ΕΚΑΒ». Μάλιστα, αποκάλυψε ότι τα ελικόπτερα έπεσαν γιατί «δεν υπήρχε συμβόλαιο συντήρησης. Τότε που τα αγόραζαν, τους ένοιαζε μόνο να βγει η μίζα από την αγορά. Δεν ξέρουμε ακόμα και δεν μπορούμε να βρούμε πού πήγαν τα λεφτά της αποζημίωσης που έδωσε η ασφαλιστική εταιρία για τα πρώτα δύο ελικόπτερα, ενώ το τρίτο δεν ξέρω αν αποζημιώθηκε». «Αυτή είναι η πραγματικότητα του μηχανισμού» διαπίστωσε και συμπλήρωσε πως «είπαμε να επισκευάσετε (σ.σ. στο “Στ. Νιάρχος¨) αυτά και να αγοράσουμε και δύο αεροπλάνα αεροδιακομιδών για να μην χρησιμοποιούμε τα C-127 και C-130 του στρατού που κοστίζει πολύ η ώρα πτήσης και πρέπει να κοστίζει».

Περαιτέρω, ο αν. υπουργός περιέγραψε ότι μέρος της δωρεάς θα δοθεί μεταξύ άλλων σε μονάδες παραγωγής ραδιοφαρμάκων, προγράμματα εκπαίδευσης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που έχουν να κάνουν με τραύματα και λοιμώξεις, ενώ για το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» σημείωσε ότι τα δύο παλαιά κτίρια θα αντικατασταθούν από ένα καινούριο. Όσον αφορά τα ασθενοφόρα, δήλωσε ότι αθροιστικά, συνυπολογίζοντας τη δωρεά, θα έχουν αγοραστεί πάνω από 400 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

«Αυτή είναι η διαφορά» είπε αναφερόμενος στις πρακτικές του παρελθόντος, προσθέτοντας για τη διοίκηση του Ιδρύματος: «Ξέρουν ότι είμαστε καθαροί. Ξέρουν ότι εμείς δεν κάνουμε deal και ξέρουν ότι τα λεφτά θα πιάσουν τόπο».

Αξίζει να σημειωθεί πως Ένωση Κεντρώων και ΚΚΕ δήλωσαν «παρών» αναφορικά με την πρόθεση ψήφου για το σχέδιο νόμου, με το Κομμουνιστικό Κόμμα να αποκαλεί «πλυντήριο των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και του κράτους» την κυβέρνηση ενόσω ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, είχε διευκρινίσει ότι οι «φορολογικές ρυθμίσεις θα αφορούν μόνο τον φορέα υλοποίησης και όχι το Ίδρυμα». ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι και ΝΔ τοποθετήθηκαν θετικά από κοινού με τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση που αναφέρει αναλυτικά τον επιμερισμό της δωρεάς:

https://www.documentonews.gr/filegrid/2018/09/18/5ba0e91ecd3a1828185732a2.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter