Πόλεμος δηλώσεων Γερμανίας – Τραμπ στο «βωμό» του αυτοκινήτου

Πόλεμος δηλώσεων Γερμανίας – Τραμπ στο «βωμό» του αυτοκινήτου

Απειλές ανταλλάσσουν Γερμανία και Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις προειδοποιήσεις του εν αναμονή Αμερικανού προέδρου για επιβολή δασμών 35% στα γερμανικά οχήματα που εισάγονται από το Μεξικό στις ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Μπιλντ και στους Τάιμς του Λονδίνου, ο Τραμπ επέκρινε τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, επειδή δεν παράγουν περισσότερα αυτοκίνητα στο αμερικανικό έδαφος. «Θα πω στη BMW ότι αν θέλει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο στο Μεξικό για να πουλά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ, χωρίς φόρο 35%, ας το ξεχάσει», ανέφερε ο νέος πλανητάρχης, όταν ρωτήθηκε για το εργοστάσιο της BMW που αναμένεται να ανοίξει στη μεξικανική πόλη Σαν Λουίς Ποτόσι, στο βόρειο Μεξικό, το 2019.

Στον Τραμπ ανέλαβε να απαντήσει ο συντονιστής της γερμανικής κυβέρνησης για διατλαντικά θέματα, Γιούργκεν Χαρντ, ο οποίος τόνισε ότι η γερμανική παραγωγή αυτοκινήτων στις ΗΠΑ ενδέχεται να απειληθεί, αν ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέσει σε εφαρμογή μέτρα προστατευτισμού. «Με σεβασμό στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, κάποιος θα πρέπει να του εξηγήσει (στον Τραμπ) ότι οι γερμανικές εταιρείες ήδη παράγουν στις ΗΠΑ και εξάγουν σε όλο τον κόσμο από εκεί», δήλωσε ο Χαρντ. «Αυτό θα κινδυνεύσει, αν ο Τραμπ θέσει σε κίνηση ένα διεθνές σπιράλ προστατευτισμού», πρόσθεσε.

Εξάλλου και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προειδοποίησε τον Τραμπ κατά της επιβολής ενός τέτοιου δασμού. «Μετά από αυτό, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία θα καταλήξει να είναι σε χειρότερη κατάσταση, πιο αποδυναμωμένη και πιο ακριβή», εκτίμησε ο Γκάμπριελ, αντικαγκελάριος της Γερμανίας.

Από την πλευρά της η BMW δεν θέλησε να αντιδράσει άμεσα στις δηλώσεις του Τραμπ. Η κατασκευή του εργοστασίου στο Σαν Λουίς Ποτόσι «συνεχίζεται, όπως προβλέπεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019», περιορίστηκε να απαντήσει ένας εκπρόσωπος της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Παράλληλα, η BMW υπενθύμισε τη σημαντική της παρουσία στις ΗΠΑ, καθώς το αμερικανικό εργοστάσιο του Σπάρτανμπουργκ είναι το μεγαλύτερο που διαθέτει στον κόσμο. «Είμαστε ένας εξαγωγέας προς τις ΗΠΑ, όπου παράγουμε και εξάγουμε περισσότερα αυτοκίνητα από όσα πουλάμε στη χώρα, κάτι που είναι προφανώς καλό για την οικονομία της», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι η αμερικανική αγορά είναι σαν «δεύτερο σπίτι» για τη BMW.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter