«Πόλεμος» ΗΠΑ-Τουρκίας για τον Αμερικανό πάστορα – Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις

«Πόλεμος» ΗΠΑ-Τουρκίας για τον Αμερικανό πάστορα – Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις

Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις σήμερα στον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης Αμντουλχαμίντ Γκιουλ και στον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού αναφορικά με την συνεχιζόμενη κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς να τονίζει ότι οι δύο υπουργοί διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικούς ρόλους στη σύλληψή του το 2016 και στην κράτησή του έπειτα.

“Η άδικη κράτηση του πάστορα Μπράνσον και η συνεχιζόμενη δίωξή του από τους Τούρκους αξιωματούχους είναι απλά απαράδεκτη”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνιούτσιν σε μια συνακόλουθη ανακοίνωση, στην οποία αναφέρονταν οι οικονομικοί περιορισμοί.

“Ο πρόεδρος κατέστησε απολύτως σαφές ότι οι ΗΠΑ αναμένουν από την Τουρκία την άμεση απελευθέρωσή του”.

Η υπόθεση του Αμερικανού πάστορα , που παρέμεινε φυλακισμένος για 21 μήνες στις τουρκικές φυλακές προτού τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό την περασμένη εβδομάδα, έχει πυροδοτήσει κρίση στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον.

Ο Μπράνσον, που ζει στην Τουρκία για περισσότερα από 20 χρόνια, κατηγορείται ότι παρείχε βοήθεια σε υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα τον οποίο οι τουρκικές αρχές θεωρούν «ενορχηστρωτή» της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016. Κατηγορείται επίσης ότι παρείχε στήριξη στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) αλλά και για κατασκοπεία.

Συνάντηση Πομπέο-Τσαβούσογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συνομίλησε σήμερα στο τηλέφωνο με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον οποίο θα συναντηθούν αυτήν την εβδομάδα στη Σιγκαπούρη, προκειμένου να του ζητήσει την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, έγινε γνωστό από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Άντριου Μπράνσον, που δικάζεται για «τρομοκρατία» και «κατασκοπεία» στην Τουρκία, «πρέπει να αφεθεί ελεύθερος από τον κατ΄οίκον περιορισμό και να επιστρέψει στο σπίτι του» επισήμανε η εκπρόσωπος τύπου της αμερικανικής διπλωματίας Χέδερ Νάουερτ.

Λίγο πριν, η Ουάσιγκτον είχε ανακοινώσει ότι επιβάλει κυρώσεις σε βάρος των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού και Άμπντουλχαμίτ Γκιουλ, κατηγορώντας τους ότι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη σύλληψη και κράτηση του πάστορα.

Μετά την «άρνηση» των τουρκικών αρχών να αφήσουν ελεύθερο τον Μπράνσον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκρινε πως αυτές οι κυρώσεις είναι το «προσήκον μέτρο», σχολίασε ο Μάικ Πομπέο, ενώ ταξιδεύει για τη Σιγκαπούρη όπου θα παραστεί την Παρασκευή και το Σάββατο σε περιφερειακές συνόδους.

«Αυτό κράτησε πάρα πολύ» υπογράμμισε η εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ, διαβεβαιώνοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να προτιμά «τη διπλωματική προσέγγιση» με την Άγκυρα.

ΗΠΑ: Κυρώσεις επειδή εμπλέκονται σε «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Το Αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Αμντουλχαμίντ Γκιουλ και ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, εις βάρος των οποίων επέβαλε σήμερα κυρώσεις, «υπηρετούν ως ηγετικά στελέχη των τουρκικών κυβερνητικών οργανισμών που ευθύνονται για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε νωρίτερα την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος των Γκιουλ και Σοϊλού αναφορικά με την συνεχιζόμενη κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς να τονίζει ότι οι δύο υπουργοί διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικούς ρόλους στη σύλληψή του το 2016 και στην κράτησή του έπειτα.

Κάθε περιουσιακό στοιχείο των δύο υπουργών που βρίσκεται εντός αμερικανικής δικαιοδοσίας παγώνει και οποιαδήποτε συναλλαγή Αμερικανών με τους δύο Τούρκους αξιωματούχους κρίνεται «απαγορευμένη», τόνισε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στη σχετική του ανακοίνωση.

Οι κυρώσεις επιβάλλονται στο πλαίσιο εκτελεστικού διατάγματος του 2017 που βασίζεται στον λεγόμενο νόμο Μαγκνίτσκι με τον οποίο οι ΗΠΑ επιτρέπεται να επιβάλουν κυρώσεις σε άτομα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή για διαφθορά.

«Δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι ο πάστορας Μπράνσον έχει κάνει οτιδήποτε λάθος και πιστεύουμε ότι είναι θύμα μιας άδικης κράτησης από την κυβέρνηση της Τουρκίας», δήλωσε η Σάντερς.

«Η άδικη κράτηση του πάστορα Μπράνσον και η συνεχιζόμενη δίωξή του από τους Τούρκους αξιωματούχους είναι απλά απαράδεκτη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνιούτσιν σε ανακοίνωση.

Παράλληλα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ δήλωσε ότι ο Μπράνσον πρέπει άμεσα να αφεθεί ελεύθερος.

Η υπόθεση του Αμερικανού πάστορα, που παρέμεινε φυλακισμένος για 21 μήνες στις τουρκικές φυλακές προτού τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό την περασμένη εβδομάδα, έχει πυροδοτήσει κρίση στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον.

Ο 50χρονος Μπράνσον, που ζει στην Τουρκία για περισσότερα από 20 χρόνια, κατηγορείται ότι παρείχε βοήθεια σε υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα τον οποίο οι τουρκικές αρχές θεωρούν «ενορχηστρωτή» της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016. Κατηγορείται επίσης ότι παρείχε στήριξη στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) αλλά και για κατασκοπεία.

Ώρες πριν την ανακοίνωση των αμερικανικών κυρώσεων, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι καθοδηγείται από μια «ευαγγελιστική και σιωνιστική νοοτροπία».

«Μια προσέγγιση με τέτοια απειλητική γλώσσα δεν θα ωφελήσει κανέναν» δήλωσε νωρίτερα ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter