Politico: Ποιος κερδίζει από τον πόλεμο του Τραμπ με τον Τύπο;

Politico: Ποιος κερδίζει από τον πόλεμο του Τραμπ με τον Τύπο;

Ούτε κάποιο ξένο κράτος, ούτε μια ενεργειακή κρίση ούτε καν η τρομοκρατία δεν αποτελούν μεγαλύτερο εχθρό του Αμερικανού Προέδρου από τον Τύπο, κατά τα λεγόμενα του ίδιου.

Έχει με το μέρος του το ειδησεογραφικό κανάλι «Fox News Network», το οποίο ολημερίς του πλέκει το εγκώμιο, και βασικό εργαλείο του στον πόλεμο που έχει κηρύξει σε όλα τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης, το λογαριασμό του στο Twitter.

Αλλά αυτό που κάνει το μιντιακό «τζαμάρισμα» του Ντόναλντ Τραμπ τόσο επιτυχημένο, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Τζακ Σάφερ του «POLITICO» είναι «το γεγονός ότι συμπίπτει με την εξονυχιστική ανάλυση εκ μέρους του αμερικανικού Τύπου κάθε ραντεβού του, κάθε πολιτικής απόφασής του, κάθε πολιτικής κωλοτούμπας του και, φυσικά, κάθε εξέλιξης στην έρευνα για τη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές [Russia Gate]».

Ο Τύπος φαίνεται να έχει αποδεχθεί το ρόλο της αντιπολίτευσης. «Αυτό δεν σημαίνει ότι οι δημοσιογράφοι παίρνουν το μέρος των Δημοκρατικών, αλλά ότι το πνεύμα αντιπαράθεσης του [Τραμπ] τους κάνει να θέλουν να σκάψουν βαθιά και να ανταποδώσουν τα πυρά», εξηγεί ο Σάφερ. Ο Τραμπ από την άλλη αρέσκεται να προκαλεί ευθέως τους δημοσιογράφους «σαν την σκληρή νταντά που δίνει σφαλιάρες στα παιδιά επειδή της αντιμιλούν. Αυτό που πετυχαίνει είναι να τους ωθεί στο να αντιμιλούν ακόμη περισσότερο.»

Το μεγαλύτερο τέχνασμα του Αμερικανού Προέδρου είναι ότι παρουσιάζει τον εαυτό του ταυτόχρονα ως θύτη και ως θύμα. Ό,τι δεν τον συμφέρει το παρουσιάζει ως «ψευδείς ειδήσεις» (Fake News) και στη συνέχεια ωρύεται κατά του δημοσιογράφου που τόλμησε να τον κακολογήσει αφήνοντας συνεχώς υπόνοιες για την ακεραιότητα και τους ηθικούς φραγμούς του τελευταίου.

Μοναδική εξαίρεση στο μιντιακό κόσμο αποτελεί το δίκτυο Fox News, το οποίο προσέφερε στον Ντόναλντ Τραμπ πλήρη στήριξη ήδη από την περίοδο που διαφαινόταν ότι θα είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την αμερικανική Προεδρία. Ο ίδιος συνηθίζει σχεδόν καθημερινά να αναδημοσιεύει στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter άρθρα και βίντεο του συγκεκριμένου ειδησεογραφικού δικτύου τα οποία συνοδεύει με εγκωμιαστικά σχόλια. Η διαρκής ανταλλαγή φιλοφρονήσεων μεταξύ «Fox News» και Ντόναλντ Τραμπ εξυπηρετεί και τους δυο, «τους κάνει να φαίνονται μεγαλύτεροι απ’ ό,τι είναι», λέει ο Σάφερ.

Κερδισμένη είναι και η υπόλοιπη μερίδα του εθνικού Τύπου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του POLITICO, οι «New York Times» είχαν 154 000 ψηφιακές συνδρομές μόνο το τελευταίο τρίμηνο του έτους αγγίζοντας συνολικά τα 2,5 εκατομμύρια συνδρομών, ενώ η «Washington Post», που δημοσιεύει κάθε εξέλιξη του «Russia Gate» ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο συνδρομών. Τα νούμερα τηλεθέασης καθώς και τα έσοδα των καναλιών έχουν επίσης ανέλθει στα ύψη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter