Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper
Για εγκλήματα πολέμου

«Πολιτικοποιημένη» και «προκατειλημμένη» η καταδίκη Μλάντιτς, λέει η Ρωσία

Ο Ράτκο Μλάντιτς στο Διεθνές Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, την Τετάρτη

«Πολιτικοποιημένη» και «προκατειλημμένη» χαρακτηρίζει την απόφαση για την καταδίκη του πρώην στρατιωτικού διοικητή των Σερβοβόσνιων, στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, από το Διεθνές Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, η Ρωσία.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, έκανε λόγο για «αντισερβική και μονόπλευρη ερμηνεία των τραγικών γεγονότων της δεκαετίας του 1990 που διαδραματίσθηκαν στον χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας», την οποία «υιοθέτησε τεχνητά ως βάση το δικαστήριο» και η οποία «όχι μόνο δεν συμβάλλει στην υλοποίηση της θεμελιώδους αρχής της αμετάκλητης τιμωρίας για εγκλήματα πολέμου, αλλά και για πολλοστή φορά υπονομεύει την διαδικασία αποκατάστασης αμοιβαίας εμπιστοσύνης στα Βαλκάνια».

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο στρατηγός Μλάντιτς καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, καθώς κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου την περίοδο του εμφυλίου πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Οι βασικές κατηγορίες αφορούσαν τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, την πολιορκία και τον βομβαρδισμό του Σαράγιεβο την περίοδο 1992-95, τις εθνικές εκκαθαρίσεις με εξολόθρευση μουσουλμάνων και Κροατών και την αιχμαλωσία κυανόκρανων του ΟΗΕ.

Σχόλια

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.