Πόλο: Στον τελικό του Champions League ο Ολυμπιακός

Πόλο: Στον τελικό του Champions League ο Ολυμπιακός

Ένα βήμα μακριά από την κορυφή της Ευρώπης βρίσκεται η ανδρική ομάδα υδατοσφαίρισης του Ολυμπιακού.

Νικώντας 6-4 την Μπαρτσελονέτα, στον ημιτελικό του final-8 που διεξάγεται στη Γένοβα, οι πρωταθλητές Ελλάδας εξασφάλισαν θέση στον αυριανό (9/6, 21:30) τελικό του Champions League και ονειρεύονται επανάληψη του θριάμβου της Βουδαπέστης, το 2002.

Οι «ερυθρόλευκοι» δεν ήταν ούτε σήμερα καλοί στην επίθεση, αλλά η εξαιρετική αμυντική τους λειτουργία, ιδιαίτερα στον παίκτη λιγότερο (3/11 είχε η ισπανική ομάδα), η εμπειρία και η αποφασιστικότητά τους στην τελευταία περίοδο τους χάρισαν τη νίκη.

Στο ξεκίνημα οι δύο ομάδες εμφανίστηκαν νευρικές και επιφυλακτικές και στην πρώτη περίοδο κατάφεραν να σκοράρουν από μία φορά, σε επίθεση με αριθμητικό πλεονέκτημα.

Ο ρυθμός του παιχνιδιού «άνοιξε» στη συνέχεια κι αυτό φάνηκε να ευνοεί τον Ολυμπιακό, ο οποίος με εξαιρετική άμυνα και πρωταγωνιστή ξανά τον Κωνσταντίνο Γενηδουνιά (γκολ και ασίστ στην κόντρα στον Γούνα) κατάφερε να προηγηθεί 3-1 στα μέσα του δεύτερου οκταλέπτου.

Οι παίκτες του Θοδωρή Βλάχου όμως έχασαν δύο ευκαιρίες με παίκτη παραπάνω για να διευρύνουν το προβάδισμα και η Μπαρτσελονέτα αντέδρασε και ισοφάρισε 3-3, χάρη σε μακρινό σουτ του Γρανάδος και γκολ του Φελίπε Περόνε στον παραπάνω.

Οι άμυνες «έσφιξαν» εκ νέου στην τρίτη περίοδο, με τον Ολυμπιακό να μην μπορεί να βρει λύσεις. Ο Μουρίκης κέρδισε με ωραία ενέργεια πέναλτι από τον Μουνάριθ, ο Γούνας ευστόχησε, αλλά οι διαιτητές χρέωσαν παράβαση στον διεθνή περιφερειακό και ακύρωσαν το γκολ.

Ακολούθησαν εκατέρωθεν χαμένες επιθέσεις με παίκτη παραπάνω, πριν ο Μπούσλιε βρει δίχτυα σε κόντρα, 1΄22΄΄ πριν τη λήξη του οκταλέπτου, και ξαναδώσει προβάδισμα στους Πειραιώτες, που είχαν μείνει «άσφαιροι» σχεδόν 12 λεπτά.

Οι Ισπανοί «απάντησαν» όμως άμεσα με τον Βρλιτς και οι δύο ομάδες μπήκαν ισόπαλες (4-4) στην τελευταία περίοδο. Ο Γιάννης Φουντούλης σκόραρε με παίκτη παραπάνω, 4΄41΄΄ πριν τη λήξη, ενώ λίγο αργότερα ο Μπούσλιε είχε δοκάρι από κοντά (μετά την τρίτη και οριστική αποβολή του Μουνάριθ, τον οποίο η «ερυθρόλευκη» άμυνα εξουδετέρωσε πλήρως), χάνοντας την ευκαιρία να δώσει προβάδισμα δύο τερμάτων στην ελληνική ομάδα.

Ο Πάβιτς όμως ήταν ανίκητος και οι Καταλανοί εκδήλωσαν βιαστικά τις κρίσιμες επιθέσεις, ενώ και στην τελευταία αποβολή που κέρδισαν, το σουτ του Γρανάδος βρήκε στο μπλοκ του Μυλωνάκη και έφυγε έξω.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε την τελευταία του επίθεση στα 37΄΄, «ροκάνισε» το χρόνο και στο φινάλε ο Ομπράντοβιτς μπήκε σε θέση φουνταριστού και με ένα εκπληκτικό γυριστό σουτ «σφράγισε» τη νίκη των πρωταθλητών Ελλάδας, διαμορφώνοντας το τελικό 6-4.

Τα οκτάλεπτα: 1-1, 2-2, 1-1, 3-0

Η εξέλιξη του σκορ: 1-0 Μπούσλιε (π.π.), 1-1 Μάγιαρακ (π.π.), 2-1 Γενηδουνιάς (π.π.), 3-1 Γούνας (κόντρα), 3-2 Γρανάδος (περιφέρεια), 3-3 Περόνε (π.π.), 4-3 Μπούσλιε (κόντρα), 4-4 Βρλιτς (π.π.), 5-4 Φουντούλης (π.π.), 6-4 Ομπράντοβιτς (φουνταριστός).

Ο Ολυμπιακός είχε 3/8 με παίκτη παραπάνω, 0/1 πέναλτι, 1 γκολ από θέση φουνταριστού και 2 στην κόντρα. Η Μπαρτσελονέτα είχε 3/11 με παίκτη παραπάνω και ένα γκολ από την περιφέρεια.

Με τρεις ποινές αποβλήθηκε ο Μουνάριθ, 3΄07΄΄ πριν τη λήξη του αγώνα.

Διαιτητές: Κόριζνα (Πολωνία), Μαργκέτα (Σλοβενία)

Οι συνθέσεις:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Θοδωρής Βλάχος): Πάβιτς, Μυλωνάκης, Δελακάς, Γενηδουνιάς 1, Φουντούλης 1, Νικολαϊδης, Δερβίσης, Μπούσλιε 2, Μουρίκης, Γούνας 1, Αργυρόπουλος, Ομπράντοβιτς 1, Γαλανόπουλος

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΕΤΑ (Τσους Μαρτίν): Λόπεθ, Φαμέρα, Γρανάδος 1, Μουνάριθ, Βρλιτς 1, Λαρούμπε, Πάουλ, Φερνάντεζ, Ταχούλ, Περόνε 1, Μάγιαρακ 1, Μπούστος, Λινάρες

Έβδομος ευρωπαϊκός τελικός για τον Ολυμπιακό

Ο αυριανός τελικός του Champions League στη Γένοβα, θα είναι ο τέταρτος του Ολυμπιακού στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και συνολικά ο έκτος στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις.

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν τρεις χαμένους τελικούς (δύο στο Κύπελλο Κυπελλούχων και έναν στο Champions League) το διάστημα 1998-2001, αλλά ολοκλήρωσαν τη «χρυσή» πενταετία τους με έναν διπλό θρίαμβο, κατακτώντας το 2002 τόσο το Champions League όσο και το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ. Επανήλθαν 14 χρόνια αργότερα, φτάνοντας στον τελικό του Champions League το 2016, όπου όμως ηττήθηκαν από τη Γιουγκ Ντουμπρόβνικ, όπως και το 2001. Συνολικά η αυριανή θα είναι η 12η συμμετοχή ελληνικής ομάδας σε ευρωπαϊκό τελικό, όπου εκτός του Ολυμπιακού έχουν αγωνιστεί ακόμη η Βουλιαγμένη, ο ΝΟ Πατρών και ο Πανιώνιος.

Το ποσοστό επιτυχίας δεν είναι καλό, αφού με εξαίρεση τα δύο τρόπαια των «ερυθρολεύκων» το 2002, ο μόνος που πανηγύρισε την κατάκτηση ενός τροπαίου ήταν ο ΝΟΒ το 1997, επικρατώντας της Ρόμα στον διπλό τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Συνοπτικά οι τελικοί ελληνικών ομάδων (ανδρών) στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις:

ΕΤΟΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΛΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

1997 Κύπελλο Κυπελλούχων Ρώμη/Αθήνα Ρόμα-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ 9-9, 6-7

1998 Κύπελλο Κυπελλούχων Πειραιάς/Βουδαπέστη ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-Φερεντσβάρος 7-6, 6-8

1999 Κύπελλο Κυπελλούων Ζάγκρεμπ/Πειραιάς Μλάντοστ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 13-4, 6-10

1999 LEN Trophy Βουδαπέστη/Πάτρα Ουίπεστ-ΝΟ ΠΑΤΡΩΝ 12-7, 9-10

2001 Champions League Ντουμπρόβνικ Γιουγκ Ντουμπρ.-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 8-7 (παρ.)

2002 Champions League Βουδαπέστη ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-Χόνβεντ 9-7

2002 Σούπερ Καπ Βουδαπέστη ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-Βάσας 6-5

2004 LEN Trophy Αθήνα/Βαρκελόνη ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ-Μπαρτσελόνα 11-11, 5-11

2009 LEN Trophy Αθήνα/Ζέγκεντ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-Ζέγκεντ 8-6, 13-17 (πεν.)

2011 LEN Trophy Αθήνα/Σαβόνα ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-Σαβόνα 9-9, 3-11

2016 Champions League Βουδαπέστη Γιουγκ Ντουμπρ.-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 6-4

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter