Πορεία Μεταλλωρύχων στο Μαξίμου και τη Βουλή – Eldorado: Άδεια μέχρι το βράδυ αλλιώς φεύγουμε

Πορεία Μεταλλωρύχων στο Μαξίμου και τη Βουλή –  Eldorado: Άδεια μέχρι το βράδυ αλλιώς φεύγουμε

Με τριάντα πούλμαν έφτασαν  πάνω από 1000 μεταλλωρύχοι από τις Σκουριές και παρέμειναν εκεί, κάτω από ισχυρά αστυνομικά μέτρα. Το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η συνάντηση αντιπροσωπείας τους με τον Γενικό Γραμματέα το Υπουργείου. Στη μία το μεσημέρι έκλεισε η Β. Σοφίας από την πορεία τους προς το Μαξίμου και τη Βουλή.

Οι μεταλλωρύχοι, ακολουθώντας το τελεσίγραφο της Eldorado Gold, κάνουν αυτή τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας απαιτώντας να εκδοθεί η άδεια και για τις Σκουριές ώστε να μη χάσουν τις θέσεις εργασίας τους. 

«Γίνεται από ό,τι φαίνεται μεγάλη προσπάθεια και από τις δύο πλευρές να λυθεί το θέμα μας, θεωρούμε και ειλικρινά πιστεύουμε πως θα βρεθεί λύση πολύ σύντομα». Αυτό δήλωσε ο Χρήστος Ζαφειρούδας, πρόεδρος των εργαζομένων στις υπόγειες στοές των μεταλλείων Κασσάνδρας, μετά τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλη Βερροιόπουλο.

«Υπάρχει, πρόσθεσε, ένας έντιμος και ειλικρινής διάλογος με την εταιρεία. Δυστυχώς όμως χρειάζεται χρόνος για να δούμε και έμπρακτα αποτελέσματα. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Δεν έχει τελειώσει τίποτα». Ανέφερε ακόμη πως στόχος είναι να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Δηλαδή στο χρονικό ορίζοντα στον οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαιτησία μεταξύ του Δημοσίου και της Ελληνικός Χρυσός

Πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και ότι οι εργαζόμενοι επανέλαβαν τις θέσεις τους για αδειοδότηση της μονάδας στις Σκουριές.

«Θέλουμε να ξεκαθαρίσει η υπόθεση με την κυβέρνηση και την εταιρεία για να έχουμε δουλειά εμείς. Οι τρεις άδειες που δόθηκαν για την Ολυμπιάδα δεν αρκούν για να προχωρήσει το έργο, είναι ενιαίο» είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στις στοές των μεταλλείων, Χρήστος Ζαφειρούδας.

Η εταιρεία συνεχίζοντας την εκβιαστική πολιτική της απαιτεί άδεια λειτουργίας για τις Σκουριές μέχρι το βράδυ ή το αργότερο αύριο αλλιώς απειλεί με αναστολή των εργασιών της στην Ελλάδα. Μάλιστα αναφέρει ότι σε τέτοια περίπτωση θα προσφύγει στα δικαστήρια απαιτώντας αποζημιώσεις για την ως τώρα επένδυση αλλά και τα διαφυγόντα κέρδη μέχρι το 2030 που τις “ανεβάζει” περίπου στα 10 δις ευρώ.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, μετά τις άδειες που εκδόθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρει ότι η εξόρυξη στις Σκουριές έχει μπει στη διαιτησία και ότι δεν είναι διατεθειμένη να υποκύψει σε εκβιασμούς.

Ο αρμόδιος Υπουργός, Γιώργος Σταθάκης είχε αναφερθεί στο θέμα σε συνέντευξή του λέγοντας: 

«Το επενδυτικό σχέδιο, έτσι όπως έχει εγκριθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, από την αρχή, έχει τρία κομμάτια: Έχει τις Σκουριές, έχει την Ολυμπιάδα και τη μεταλλουργία, η οποία οφείλει να παράξει καθαρά μέταλλα. Αυτό το τρίτο κομμάτι δεν έχει αδειοδοτηθεί και θεωρούμε ότι αν δεν επιλυθεί αυτό, που είναι κεντρικό σημείο, οι όροι της σύμβασης τηρούνται πλημμελώς. Αυτό είναι το διακύβευμα», εξήγησε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι το θέμα της μεταλλουργίας «είναι η αιτία που απέτυχαν οι προηγούμενοι επενδυτές, άρα πρέπει να είναι εγγυημένο ότι θα προχωρήσουμε κανονικά».

Ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε ότι η πρόταση από την πλευρά της εταιρείας ήταν να επιλυθεί το θέμα μέσα από άτυπο τεχνικό διάλογο και στην πρόταση αυτή «εμείς αντιπροτείναμε τη διαιτησία γιατί είναι έγκυρη, δεσμευτική και για τις δύο πλευρές και έχει και χρονοδιάγραμμα –είναι τρεις μήνες που μπορεί να παραταθεί μάξιμουμ μέχρι έξι»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter