Προβληματισμός για την Τράπεζα της Ελλάδας από την Έλενα Κουντουρά

Προβληματισμός για την Τράπεζα της Ελλάδας από την Έλενα Κουντουρά

Αύξηση τουριστών και εσόδων καταγράφουν οι διεθνείς οργανισμοί, για μείωση εσόδων μιλά η Τράπεζα της Ελλάδας, με βάση μη ασφαλή δειγματοληπτικά στοιχεία, τόνισε η υπουργός Τουρισμού.

Σε… δραματικές αποκλίσεις σχετικά με τα έσοδα που αφορούν στον τουρισμό, που παρατηρήθηκαν αποκλειστικά το 2016 – μεταξύ των στοιχείων που αποδέχονται οι παγκόσμιοι οργανισμοί και αυτών από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους της Τράπεζας της Ελλάδας – αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού.

Ενημερώνοντας την Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η Έλενα Κουντουρά άφησε σαφέστατα αιχμές για τον τρόπο που υπολόγισε η ΤτΕ τα στοιχεία αυτά. Υποστήριξε ότι τα έσοδα του 2016 είναι αυξημένα σε περίπου 15 δις ευρώ, την ίδια στιγμή που η ΤτΕ υπολογίζει ότι τα έσοδα ήταν κατά 750 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2015. Όπως είπε, «αυτά τα στοιχεία, επειδή είναι συγκεντρωτικά, είναι αναμφισβήτητα»

Η Ελ.Κουντουρά, είπε πως «γίνεται πολύς λόγος για στοιχεία των εσόδων, όμως τα στοιχεία τα αποδέχεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού και το Παγκόσμιο Συνέδριο Τουρισμού και Ταξιδίων».

Σημείωσε πως «υπάρχουν οι αποκλίσεις από τα δειγματοληπτικά στοιχεία» και «τα διεθνή στοιχεία δεν ταιριάζουν με τα δικά μας δειγματοληπτικά – το τονίζω – στοιχεία», διευκρινίζοντας ότι «εννοούμε τα δειγματοληπτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας».

Μάλιστα, στην συνέχεια έγινε ακόμη πιο αιχμηρή, τονίζοντας πως «η δειγματοληπτική έρευνα, για πρώτη φορά, είχε απόκλιση», αφού «μέχρι το 2015, η απόκλιση ήταν στα όρια του στατιστικού λάθους», ενώ σημείωσε με νόημα ότι παρενέβη «ο ανθρώπινος παράγοντας». Δήλωσε επίσης, ότι «μιλήσαμε και με την Τράπεζα της Ελλάδας και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού» και έτσι «η ΤτΕ μαζί με τους θεσμούς θα κάνουν μία επιτροπή, να δουν γιατί υπάρχει αυτή η δραματική απόκλιση». Η ‘Ελενα Κουντουρά πρόσθεσε πάντως ότι «οι επενδυτές προβληματίζονται και αποθαρρύνονται όταν λέμε πρωταθλητής ο τουρισμός στην Ελλάδα, ενώ τα έσοδα παρουσιάζονται μειωμένα», τονίζοντας πως «δεν είναι ασφαλές συμπέρασμα».

Επανέλαβε ότι το 2016 ήρθαν στην Ελλάδα 28 εκατομμύρια τουρίστες, 2 εκατομμύρια περισσότεροι από το 2015, οπότε υπήρξε «αύξηση 7%», ενώ «αυξήσαμε τον τουρισμό πολυτελείας κατά 10%».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter