Προειδοποιεί με πόλεμο το Ισραήλ: Θα χτυπήσουμε την Τεχεράνη αν επιτεθούν στο Τελ Αβίβ

Προειδοποιεί με πόλεμο το Ισραήλ: Θα χτυπήσουμε την Τεχεράνη αν επιτεθούν στο Τελ Αβίβ

Το Ισραήλ θα ανταποδώσει ενδεχόμενη ιρανική επίθεση στο Τελ Αβίβ πλήττοντας την Τεχεράνη, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, καθώς οι δύο «προαιώνιοι» εχθροί αντιπαρατίθενται για τη Συρία.

Τα σχόλια του Άβιγκντορ Λίμπερμαν είναι μια ασυνήθιστα ρητή ισραηλινή απειλή για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εντός της ιρανικής επικράτειας και ακολουθούν αντιπαραθέσεις που δεν έχουν προηγούμενο μεταξύ των δυνάμεων των δύο χωρών στον εμφύλιο πόλεμο που σπαράσσει τη Συρία.

«Το Ισραήλ δεν θέλει πόλεμο… αλλά αν το Ιράν επιτεθεί στο Τελ Αβίβ, θα χτυπήσουμε την Τεχεράνη», δήλωσε ο Άβιγκντορ Λίμπερμαν στον αραβόφωνο, σαουδαραβικής ιδιοκτησίας ειδησεογραφικό ιστότοπο Elaph, που έχει έδρα του το Λονδίνο.

Το παραλιακό Τελ Αβίβ είναι η εμπορική πρωτεύουσα του Ισραήλ και έδρα του γενικού επιτελείου στρατού. Το Ιράν, που δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, απειλεί συχνά ότι θα πλήξει το Τελ Αβίβ.

Μια ισραηλινο-ιρανική αντιπαράθεση διαγράφεται από τις 10 Φεβρουαρίου, όταν το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύθηκε από συριακή βάση εισέδυσε στον εναέριο χώρο του. Το Ισραήλ ανατίναξε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και εξαπέλυσε επιδρομή εναντίον της συριακής αεράμυνας κατά την οποία ένα από τα ισραηλινά F-16 καταρρίφθηκε.

Στις 9 Απριλίου, επτά μέλη του σώματος των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης σκοτώθηκαν από αεροπορικά πλήγματα σε μια συριακή βάση. Η Τεχεράνη επέρριψε στο Ισραήλ την ευθύνη για την επίθεση και υποσχέθηκε ότι θα ανταποδώσει χωρίς να διευκρινίζει το περιεχόμενο των αντιποίνων, και το Ισραήλ απάντησε απειλώντας από την πλευρά του να διευρύνει τις επιθέσεις σε ιρανικές στρατιωτικές θέσεις στη Συρία.

Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως οι αεροπορικές επιδρομές τους έχουν σκοπό να εμποδίσουν την εδραίωση της ιρανικής φρουράς στη Συρία, όπου μάχεται στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, και τη σύνδεσή της με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο ώστε να δημιουργήσουν ένα ευρύ μέτωπο εναντίον του.

«Κάθε προχωρημένο φυλάκιο στο οποίο βλέπουμε να τοποθετείται στρατιωτικά το Ιράν στη Συρία, θα το καταστρέφουμε, και δεν θα το επιτρέψουμε αυτό με όποιο τίμημα», δήλωσε ο Λίμπερμαν στον Elaph.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter