Προκαλεί και πάλι ο Στουρνάρας: Μειώστε τις συντάξεις για να κλείσει η αξιολόγηση

Προκαλεί και πάλι ο Στουρνάρας: Μειώστε τις συντάξεις για να κλείσει η αξιολόγηση

Ζητησε να προστατευτούν απο μηνύσεις τα τραπεζικά στελέχη που θα χειριστούν τα κόκκινα δάνεια ενημερώνοντας για την ενδιάμεση έκθεση την αρμόδια επιτροπή της Βουλης.

Κλείστε την αξιολόγηση τώρα! Με αυτό το μήνυμα εμφανίστηκε στην διαρκή επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, παρουσιάζοντας την ενδιάμεση έκθεση για την νομισματική πολιτική. «Ο εφιάλτης του πρώτου εξαμήνου του 2015 θα επιστρέψει» ήταν η ενδεικτική φράση του.

Όπως χαρακτηριστικά είπε«δεν υπάρχει ορθολογική επιλογή μεταξύ ολοκλήρωσης της αξιολόγησης τώρα ή αργότερα. Αργότερα οι συνθήκες θα είναι πολύ χειρότερες. Αργότερα ίσως θα είναι πολύ αργά». Πρόσθεσε ότι «η θετική δυναμική που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία πρέπει να διασφαλιστεί με την άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και να στηριχθεί στην υλοποίηση των στόχων του προγράμματος και στην επιτάχυνση του ρυθμού εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί». Επισήμανε ώς βασικό κίνδυνο τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί σε 3 χώρες της Ε.Ε μεταξύ αυτών σε Γερμανία και Γαλλία σημειώνοντας ότι αυτό θα σημάνει νέες καθυστερήσεις

Καταθέσεις

Στην ίδια λογική αναφέρθηκε και στο θέμα των καταθέσεων. Αν και παραδέχθηκε ότι υπήρξε αύξηση το 2016 υποστήριξε ότι η πορεία αυτή αντιστρέφεται το 2017 εξαιτίας της καθυστέρησης στην συμφωνία με τους δανειστές. Ενδεικτικά σημείωσε πως «με βάση τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, το 2016, οι τραπεζικές καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών κατέγραψαν σωρευτική καθαρή εισροή. Με βάση τους ετήσιους ρυθμούς μεταβολής, σημαντική ήταν η άνοδος των καταθέσεων μίας ημέρας. Καταγράφηκαν ανακαταθέσεις τραπεζογραμματίων στις τράπεζες αξιόλογουύψους και σε ορισμένες περιπτώσεις επιστροφή κεφαλαίων από το εξωτερικό. Είναι απολύτως αναγκαίο η τάση αυτή να διατηρηθεί, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν αποτυπώνεται στα στοιχεία των πρώτων εβδομάδων του 2017.Αυτό αποδίδεται κυρίως στην αύξηση της αβεβαιότητας που συνδέεται με την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης».

Οι συντάξεις

Στην δευτερολογία του μάλιστα, ο Γ.Στουρνάρας ανέφερε ότι «η Ελλάδα δαπανά πολλά για τις δυνατότητες της για την 3η ηλικία σε σύγκριση με τους νέους. Υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση του μείγματος». Πρόσθεσε δεν την προτίμηση του εφόσον υπάρξουν μέτρα δημοσιονομικής ισορροπίας: «Είτε η μείωση συντάξεων είτε η αύξηση φόρων μειώνουν το διαθεσιμο εισόδημα. Με την διαφορά ότι η αύξηση φόρων χτυπάει το παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας».

Προστασία τραπεζικών στελεχών

Όσον αφορά το θέμα των κόκκινων δανείων ο Διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι η κυβέρνηση «πρέπει να νομοθετήσει την προστασία των τραπεζικών στελεχών» γιατί είναι απαραίτητο «όταν ζητάμε από κάποιους να ρυθμίσουν δάνεια εκατομμυρίων». Σημείωσε ότι «δεν πρέπει να τους αφήσουμε βορά στον καθένα» που «κάνει μηνύσεις και τους διασύρει».

Εργασιακά

Αναφερόμενος στα εργασιακά υποστήριξε ότι «η ευελιξία στην αγορά εργασίας είναι σημαντική γιατί έτσι γίνονται πιο εύκολα οι προσλήψεις» προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να αντιστρέψουμε οφέλη που έχουμε αποκτήσει μέχρι σήμερα» φράση που αποτιμήθηκε ώς αιχμή για την διεδίκηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. ​

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter