Προκλητικά αχαλίνωτη η διεθνής των golden boys

Προκλητικά αχαλίνωτη  η διεθνής των golden boys

Η οικονομική κρίση σαρώνει, αλλά δεν αγγίζει τους μάνατζερ των κολοσσών, όσα σκάνδαλα κι αν αποκαλύπτονται.

Ο μισθός που εισπράττει κάθε μήνα ένας chief executive officer (CEO) –διευθύνων σύμβουλος πολυεθνικής εταιρείας, σε απλά ελληνικά– ισούται με το άθροισμα των εισοδημάτων όλων των κατοίκων μιας μικρής πόλης. Γι’ αυτό η είδηση που δημοσιεύτηκε στις αρχές της εβδομάδας εξέπληξε πολλούς: ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen Group Ματίας Μίλερ εισέπραξε 7,78 εκατ. ευρώ σε μισθούς και επιδόματα για το 2016. Ομως τα απανταχού golden boys αντιμετώπισαν το νέο με συγκατάβαση. Στην άτυπη διεθνή των αχαλίνωτων και προκλητικών μεγαλοστελεχών οι εξαψήφιες, επταψήφιες, ακόμη και οκταψήφιες αποδοχές είναι συνηθισμένη υπόθεση.

Ούτε Ελληνας συνταξιούχος

Το ευτύχημα (για τον ίδιο) είναι ότι ο κ. Μίλερ θησαύρισε μεν, αλλά δεν υπερέβη το ανώτατο όριο αποδοχών που όρισε τον περασμένο Φεβρουάριο η εταιρεία του, το οποίο κυμαίνεται σήμερα στα 10 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, ο υφιστάμενός του, ο διευθυντής της VW Χέρμπερτ Ντις, υπέστη ο καημένος δραματικές περικοπές: από 7,13 εκατ. ευρώ το 2015, οι αποδοχές του για την περσινή χρονιά «περιορίστηκαν» στα 3,93 εκατ. – ούτε Έλληνας συνταξιούχος δηλαδή.

Ψαλίδι έπεσε όμως και στις αποδοχές ενός άλλου μεγαλοδιευθυντή μετά την κατακόρυφη μείωση των κερδών της τράπεζας της οποίας ηγείται. Ο CEO του ελβετικού πιστωτικού οργανισμού UBS της Ζυρίχης Σέρτζιο Ερμότι είδε με φρίκη τις αποδοχές του για το 2016 να συρρικνώνονται στα 13,7 εκατ. ελβετικά φράγκα, έναντι 14,3 εκατ. το 2015.

Δανειάκι 5,5 δισ. ευρώ

Ο Ομπα Οτουντέκο, διευθύνων σύμβουλος της πολυεθνικής Honeywell, μιας εταιρείας με ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, που ξεκινά από τις κατασκευές και καταλήγει στους αλευρόμυλους, είναι 46ος στη λίστα των 50 πλουσιότερων Αφρικανών κροίσων. Ο Νιγηριανός αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος θα παραλάβει σε λίγες μέρες στη Γενεύη το βραβείο του Φόρουμ Αφρικανών CEO για την επιτυχημένη στρατηγική που ακολούθησε η εταιρεία του το 2016. Βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την τράπεζα Ecobank της Νιγηρίας, η οποία ζητεί από τον Οτουντέκο να της επιστρέψει δάνειο ύψους 5,5 δισ. ευρώ, για το οποίο είχε υπογράψει ως εγγυητής.

Ο διευθύνων σύμβουλος των Αιθιοπικών Αερογραμμών από το 1985 Τεβόλντε ΓκεμπρεΜάριαμ έχει μια αρχή: ένας CEO αεροπορικής εταιρείας πρέπει να κοιμάται σαν μωρό, με άλλα λόγια να ξυπνάει τρεις-τέσσερις φορές κάθε βράδυ. Η αύξηση κατά 10,3% των καθαρών κερδών το 2016 κατατρόπωσε τις ανταγωνίστριες εταιρείες, που πασχίζουν να επιβιώσουν, και «φούσκωσε» τις δικές του αποδοχές. Ο Αιθίοπας μάνατζερ φρόντισε, προς τιμήν του, να μοιραστεί μέρος των κερδών με τους υπαλλήλους του. Φάνηκε όμως μεροληπτικός ως προς το ιπτάμενο προσωπικό, με αυξήσεις από 100 έως 180%, και περιόρισε τις αυξήσεις στους μισθούς του προσωπικού εδάφους σε 15 έως 35%.

Η Ιρλανδία βάζει κόφτη

Ενώ οι ανερχόμενες οικονομίες της Αφρικής εξασφαλίζουν πλουσιοπάροχες ανταμοιβές στους διευθυντές των πολυεθνικών τους, η Ιρλανδία πασχίζει να θέσει κάποια όρια. Αυτό τον καιρό, η ιρλανδική Βουλή εξετάζει καταγγελίες για σκανδαλώδεις αυξήσεις (έως και 236%) σε μισθούς μάνατζερ. Στόχος είναι να κρατηθούν οι παχυλές αμοιβές των CEO σε χαμηλότερα επίπεδα, εξαναγκάζοντάς τους παράλληλα να πάρουν επιπλέον μέτρα για την ασφάλεια και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας του προσωπικού τους.

Και ένα και δύο δισ. δολάρια τον χρόνο

Ηταν το ίνδαλμα χιλιάδων Αμερικανίδων. Μια σκληρά εργαζόμενη μητέρα με αστρονομικές αποδοχές, ύψους 1 δισ. δολαρίων τον χρόνο. Η Μαρίσα Μέγερ (φωτογραφία στο εξώφυλλο του περιοδικού «Fortune») διηύθυνε τη Yahoo, την εταιρεία κολοσσό στον χώρο της πληροφορικής. Αποχωρώντας από τη θέση της πριν από λίγες μέρες, η 41χρονη Μαρίσα εισέπραξε μια πενιχρή αποζημίωση 23 εκατ. δολαρίων. Τη διαδέχεται ο Τόμας ΜακΙνερνι, πρώην διευθύνων σύμβουλος της πολυεθνικής IAC, με διπλάσιες αποδοχές: 2 δισ. δολάρια τον χρόνο.

Ο Μάικ Ασλεϊ  είναι ο ιδρυτής και διευθυντής της Sports Direct, της υπ’ αριθμόν ένα εταιρείας αθλητικών ειδών στη Βρετανία. Η αναλογία των ετήσιων αποδοχών του με το μέσο εισόδημα ενός υπαλλήλου του είναι 400:1. Έκθεση της βρετανικής κυβέρνησης τον περασμένο Σεπτέμβριο αποκάλυψε απάνθρωπες συνθήκες εργασίας για 22.000 εργαζόμενους. «Ποινολόγιο υπαλλήλων» οδηγούσε σε απολύσεις για μικροπαραπτώματα, εργαζόμενοι-όμηροι υπέγραφαν συμβόλαια ημιαπασχόλησης χωρίς να μπορούν να δουλέψουν αλλού, υπάλληλοι υπενοικιάζονταν για ένα κομμάτι ψωμί κ.ά.

Υγεία και μπίζνες

Στο Μαϊάμι της Φλόριντα, το όνειρο χιλιάδων συνταξιούχων στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, τα νοσοκομεία προσφέρουν πολυτελή νοσηλεία και οι διευθυντές τους αμείβονται με επταψήφιες αποδοχές κάθε χρόνο. Τα νούμερα που δημοσιεύει η εφημερίδα «Dayton Daily News» και αφορούν τις ετήσιες αποδοχές διευθυντών υγειονομικών μονάδων είναι αποκαλυπτικά.

Φρεντ Μαντσιούρ, διευθύνων σύμβουλος του KHN: 1,6 εκατ. δολάρια.

Τζέιμς Πανκόουστ, CEO του Premier Health Partners: 1,4 εκατ. δολάρια.

Τέρι Ντέι, πρώην πρόεδρος του KHN: 1,2 εκατ. δολάρια.

Ρόι Τσου, πρόεδρος του KHN: 1,07εκατ. δολάρια.

Μαίρη Μπουσάλις, πρόεδρος και CEO του τομέα Υγείας του Premier Health Partners: 867.000 δολάρια.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter